© iStock

Engang var nissen husgud og pebernødder hårde som sten

Få styr på juletraditionerne – og en guide til hvordan du efterlever dem bedst muligt – eller gør dem til dine egne.

Historien går sin gang

Jul betyder fest-tid i ordets oprindelige forstand. Før kristendommens indførsel fejrede man solhverv, hvor man blandt andet hylede skiftende solguder. Kirken, der naturligvis ønskede at udbrede den kristne tro forsøgte dog at udkonkurrere eksisterende traditioner.

Ved at fastlægge Jesus' fødselsdag den 25. december udkæmpede de Romerrigets solhvervsfester. Selvom der ikke er noget, der tyder på at Jesus rent faktisk blev født i december, fik kirken alligevel gennemtrumfet den kristne jul i 300-tallet.

Men hvorfor pynter vi egentlig juletræet? Og hvad har nissen med julen at gøre? Få svaret her – og bliv guidet til en traditionsrig fejring af julen.

Få svaret på julens mysterier her.
© iStock

En duft af bagværk

Julens bagværk er en vigtig bestanddel i de fleste danske hjem i juletiden. Klejner, pebernødder og brunkager bages (og indtages) i hobetal gennem hele december. Og det er ikke helt tilfældigt.

De særlige kager, som hører julen til, har nemlig en lang historie bag sig. Pebernødden kom til Danmark i 1500-tallet og var dengang bagt af rugmel tilsat honning eller malurt og krydderier. De var formentlig knap så lækre, sprøde og velsmagende, som vi kender dem i dag.

Klejnen er den ældste julekage, som vi kender, og blev spist allerede i middelalderen. Dengang blev dejen kogt i usaltet fedt. Vi anbefaler dog, at du kaster dig ud i disse klejner i stedet.

Er du kørt træt i julens klassiske kager forslår vi istedet, at du kaster dig ud i konfekt, som Morten Heiberg bedst kan lide den.

© iStock

Husguden: nissen

Nisserne har altid boet på gårdene rundt om i landet – og har, fra helt gammel tid, ikke så meget med julen at gøre. Oprindeligt var nissen gårdens beskytter, en slags husgud, som gik under navnet, Nis.

I 1800-tallet tog borgerskabets nissen til sig som en del af den borgerlige jul, hvor han fik rollen som børnenes gaveuddeler. Datidens tegnere var i høj grad med til at udbrede idéen om nissen og det var dem, der afbillede nissen som vi kender dem i dag; med rød hue og klædedragt, som ellers var bønders traditionelle hverdagstøj.

I dag er nissen en del af mange (børns) jul, og mange pynter hjemmet op med nisser i forskellige afskygninger. Er du kreativ kan du eksempelvis forsøge dig med en hjemmesnittet version af de små nisser. Se guiden her.

© iStock

Juletræet med sin pynt

Et grantræ. Midt i stuen. Lige så naturligt vi finder det i dag, lige så unaturligt fandt københavnerne det nok, da de i 1811 kunne spotte et pyntet juletræ hos doktor Marin Lehmann og hans familie på Ny Kongensgade nr. 211.

Martin Lehmann var præstesøn fra Holsten og har formegentlig kendt til skikken omkring juletræet fra sin barndom. Juletræet i hans stue i 1811 er et af de først beskrevne juletræer i historien, men der findes også beretninger om pyntede grantræer fra 1400-1500-tallet. De fleste beretninger er dog mangelfulde og forklarer ikke helt juletræstraditionen til bunds.

Sikkert er det dog først, at man i tiden efter 1. Verdenskrig for alvor tog juletræet til sig, og siden dengang har det pyntede træ været en fast bestanddel af den danske jul.

Mangler du inspiration til træpynten, så kig nærmere på årets fineste pynt her.

© iStock

Fra mig til dig

Ideen med at give hinanden gaver til jul er faktisk ældre end selve julen. I Romerriget var gavegivningen nemlig en del af vintertidens festligheder. Kristendommen tog traditionen til sig, da den kristne jul blev udbredt og her kunne de kristne begrunde gavegivningen med, at de vise mænd havde bragt gaver til jesusbarnet.

Men selvom det er en ældgammel tradition kan det jo godt være svært at leve op til den. Mangler du inspiration, så find årets julegaver her - der er noget i alle prisklasser.

Og ellers er den helt oplagte gave selvfølgelig denne.

© iStock