Den avantgardistiske adventskrans

Oliver Gustav er setdesigner med egen butik i indre København. På det seneste har han fx designet et eventyrlig univers til Louis Vuitton.

© Andreas Mikkel Hansen og Kenneth Bo Drabæk

Den succesfulde setdesigner Oliver Gustav har virkelig twisted julens begreber og tradioner og skabt en eventyrlig og helt anderledes adventskrans.

– Julen er for mig eventyrlig, meget legende og barnlig, så det var vigtigt for mig at vise det univers i kransen.

Jeg har lavet en krans, som jeg selv kunne finde på at have stående i mit hjem. Den er ikke særlig julet, men det har været vigtigt for mig at lave noget, der er æstetisk og ikke forstyrrer mit øje.

Den er nærmest en skulptur, og derfor valgte jeg at sætte den på en søjle.

Oliver Gustav har skabt adventskransen af den oven- nævnte søjle, en jernkrans, to særlige radiometre, et spejl, en krystalkugle og fire hjemmebejdsede lys.

De fine radiometre har Oliver Gustav, som har boet et år i Paris, fået fremstillet af en mand i den franske by.

– Jeg synes, at de er helt fantastiske. En videnskabsmand ville i 1827 bevise, at lys er energi, så inde i glaskuglen sidder fire små stykker sterlingsølv, hvor den ene side er oxideret og dermed suger varme, mens den anden er blank og skyder varmen fra stearinlysene, når disse tændes.

Det får altså sølvet til at dreje rundt, og det, synes jeg, er ret smukt.

Og smukke ting kan i Oliver Gustavs verden findes mange steder – fx hos en skrothandler …

– Jeg har en forkærlighed for skrot og andre rå ting. Kransen har jeg fundet hos en skrothandler, hvor jeg elsker at gå på opdagelse og finde store møtrikker og sådan noget til mit arbejde og mine universer.

© Andreas Mikkel Hansen og Kenneth Bo Drabæk

Sådan blev kransen til Oliver Gustav har selv lavet søjlen, mens selve kransen er en gammel, rusten jernring, fundet hos en skrothandler. Han har givet kransen gammeldags skocreme, der lukker jernets porrer og patinerer overfladen. Spejlet er et loppefund fra Belgien, og radiometrene får han produceret i Paris. Lysene har Oliver Gustav selv farvet ved at blande pulversprit op med bejdse. Brug idéen med at sætte fire forskellige lys sammen i et stemningsfuldt univers – også med ting, man ikke ved første øjekast forbinder med jul ...

© Andreas Mikkel Hansen og Kenneth Bo Drabæk

Oliver Gustav er setdesigner med egen butik i indre København. På det seneste har han fx designet et eventyrlig univers til Louis Vuitton og scenen for Stine Goyas modeshow under den københavnske modeuge.