Den amerikanske juledrøm

I Camilla Demuth og Tim Frank Andersens sommerhus i Hornbæk er lysten til jul stor nok til at kunne vare hele året.

© Tim Bjørn

Det er ikke svært for Camilla Demuth, hendes mand Tim Frank Andersen og pigerne Stella og Viola at finde julestemningen frem i deres sommerhus i Hornbæk. Huset er nemlig et stemningsfuldt, canadisk bjælkehus, der automatisk sender tankerne mod sne og hygge. Og bjælkehytten undergår hvert år en juleforvandling med særligt udvalgte juleplaider, puder og selvfølgelig pynt.

Camilla Demuth er datter af Jytte Demuth, som driver forretningen Jytte Demuth Boligindretning i Hellerup, hvor morfar har hjulpet til i mange år. I januar 2007 startede tredje generation i familiefirmaet, idet Camilla Demuth blev ansat som marketingsansvarlig.

Det er lidt længere tid siden, at Camilla Demuth og hendes mand købte Hjortehytten, som tidligere ejere har navngivet huset. De ledte egentlig ikke efter et sommerhus, men en boligannonce så lidt for spændende ud, og til et åbent hus-arrangement blev de snedigt nok mødt af duften af hjemmebagte boller, ild i pejsen og bjælkehygge. Så på den efterfølgende gåtur til stranden blev beslutningen om sommerhus hurtigt taget.

Det er nu seks år siden. Og selv om familien også har hus i Skovshoved, bliver hytten flittigt brugt hele året. Om sommeren flytter familien simpelt hen på landet til børnenes store fornøjelse.

Og det canadiske bjælkehus yder alt det, det skal. Svale og skygge på varme sommerdage og solid varme på de kolde vinterdage. Huset er jordskælvssikret, og det har familien skulle vænne sig til, for det danske klima er egentlig for fugtigt til et hus af denne slags. Det betyder, at huset slår sig gevaldigt med store knæk, brag, flækkede bjælker og karme i en grad, så dørene pludselig ikke kan lukkes.

Men som Camilla Demuth siger: Det er en del af charmen, men også noget, der betyder, at der en gang imellem skal komme en “bjælkemand” ud og justere et par af de store skruer. En af de luksusfordele, huset byder på, er, at hele huset har klinkegulve med varme, som kan tændes hjemmefra, så familien aldrig kommer op til et koldt hus.

Julen er i år holdt enkel og rustik, og træet er enkelt pyntet med eksotiske julekugler fra jordomrejsen og enkelte antikke sølvkugler fra Camilla Demuths bedsteforældre. Og det er den store, lune pejsestue, der skal danne rammen om familiens juleaften, hvor træet bliver løftet ud midt i stuen, så der kan danses rundt om juletræet i Hjortehytten langt fra byens travle vibrationer.

Et hjørne med en kommode
© Tim Bjørn

Et hjørne med en kommode kan let forvandles til et juletableau. Pynt en bakke med lidt grønt og julepynt, du holder af. Fyld karafler med nødder og konfekt, og tilsæt fyrfadslys. Kommoden og lampen er fra Jytte Demuth Boligindretning.

© Tim Bjørn

Hvert år til jul skiftes billeder og plaider ud med de mere julede af slagsen. I hjørnet står en boksmadras, som bruges til eventyrlæsning og hygge. Pelsplaiden sørger for varmen. Juletræet står med rod i tønden og plantes ud i haven efter julen.

© Tim Bjørn

Julebordet er enkelt og rustikt men med stor hygge for øje. Camilla Demuth og Tim Frank Andersen er ikke tilhængere af en skrabet designerjul. Hyggen skal herske. Og det gør den i stor stil med en kashmirblød plaid fra Lexington på bordet i stedet for en traditionel juledug.

© Tim Bjørn

Soveværelset bliver også pyntet med julepuder, plaider og sengetøj fra Lexington. Og Camilla Demuth får ligesom børnene også en julesok med kalendergaver. Bakken med morgenmad er en tradition første søndag i advent.

© Tim Bjørn

Det gamle havebord er kommet inden for i soveværelset og danner rammen for årstidernes skiften med en blanding af nye og gamle ting, der giver steming af jul.

© Tim Bjørn

Et træfad fyldt med forskelligt grønt, æbler fra haven og bloklys står uden for hoveddøren og giver en varm velkomst.

© Tim Bjørn

Stue, køkken og spiseområde er ét stort rum med skorsten og pejs som det eneste, der deler rummet op. Køkkenet ligger praktisk bag ved skorsten og pejs, så det virker som et rum for sig. Stigen fører op til hemsen, som børnene bruger som ekstra legerum og med fryd kravler op på for at sætte julegrød til nissen.

© Tim Bjørn

Der er små oplevelser at finde overalt i Hjortehyttens julepynt. Julekarrusellen kan trækkes op og spille julemelodier samtidig med, at glimmeret danser rundt til fryd for døtrene Stella og Viola.

© Tim Bjørn

Det er ikke svært at skabe lidt julestemning rundt om hoveddøren på en bjælkehytte. Læg lidt gran, og stil nogle træfade med grønt, æbler og bloklys. Det giver en dejlig julemodtagelse hele december.

© Tim Bjørn

Et bjælkehus skal da have et kukur Dette autentiske eksemplar er en gave til Camilla Demuth og Tim Frank Andersen fra Camillas mor, Jytte Demuth, og købt på en rejse.

© Tim Bjørn

Æbler i kurve udenfor giver hygge i haven. Og solsorten kommer gerne på gæstebud hele vinteren, når der er godter i kurven.

© Tim Bjørn

Stuen minder om en skikkelig jakthytte, med de flotte trofeene på veggen. Rommet er innredet med myke sittemøbler, mens en kurvkiste tjener som sofabord.

© Tim Bjørn

Klokken uden for huset har et krondyr på toppen. Det matcher navnet på huset, som er døbt Hjortehytten af de tidligere ejere.