© The beeswax wraps co.

8 tips til en mere miljøvenlig gaveindpakning

I Danmark bruger vi hvert år 800 tons gavepapir, der bliver brugt én gang og derefter smidt ud. Men det er faktisk muligt at pakke gaver smukt ind, helt uden brug af engangspapir.

Smuk indpakning med mindre spild

Brug af gavepapir er tit spild af ressourcer, fordi det typisk kun bliver brugt én gang og herefter smides ud.

Danskerne bruger 800 tons gavepapir om året, men der findes alternativer til engangspapiret, som stadig skaber en smuk indpakning og samtidig hjælper med at reducere den enorme mængde af affald.

Gaveindpakning gaver pakket ind i stof
© Pernille Greve

Brug stofrester, du alligevel har liggende

De fleste af os har stofrester liggende fra kjoler, der er for slidte til, at de kan repareres; viskestykker, der har fået en stor grim plet, der ikke kan fjernes - men som man kan klippe udenom, eller fra noget helt tredje.

Stofrester kan udgøre den smukkeste indpakning og kan både erstatte gavepapir og gavebånd.

Looket kan både være rustikt, som her, hvor stoffet blot er revet over og derfor har ru kanter, eller det kan klippes til, blive snoet og foldet, så det får et mere rent snit. Uanset hvad, er der gode muligheder for den fineste indpakning, der kan bruges igen og igen.

© Vissevasse

Køb gavepapir, der kan genbruges

Hos den danske designvirksomhed Vissevasse har man prøvet at bekæmpe ressourcespildet ved at lave en type gavepapir, der kan bruges igen og igen.

Gavepapiret kaldes Everwrap, og har den fordel, at det ikke kan rives over, og at der ikke kommer hvide linier, når papiret har været foldet. Tape kan endda fjernes, uden at det laver mærker.

Gavepapiret findes med forskellige print, der har det til fælles, at der er ét print på den ene side og et andet print på den anden side. Dermed kan din indpakning varieres, selvom du genbruger indpakningspapiret.

Everwrap fra Vissevasse, fra 29 kr. per ark.

Gaver julegaveindpakning
© Pernille Greve

Gem papir og silkebånd og pynt med naturens materialer

Du får måske en pakke tilsendt, hvor indholdet er polstret med papir, eller du har købt et fotografi, der sirligt er foldet papir omkring.

I stedet for at smide det i papir-containeren, kan du gemme det og bruge det til gaveindpakning. Selv små stykker farvet papir kan fungere som en fin detalje i din gaveindpakning.

Silkebånd og stykker af garn fungerer perfekt som gavebånd og pyntes fint med ting fra haven eller tørrede appelsinskiver, som på billedet.

© Forget me knot

Lær den japanske kunst furoshiki

Japanerne har fat i noget med deres indpakningsteknik furoshiki, hvor fine tørklæder på smukkeste vis foldes om gaverne.

Og selvom furoshiki ofte ligner små kunstværker, behøver det ikke være så svært. Man kan i genbrugsbutikker ofte finde fine tørklæder, eller måske har du selv nogle liggende, der er perfekte til formålet. Tørklædet kan være en ekstra gave til modtageren, eller du kan spørge, om du må tage det med igen og bruge det til den næste gave, du skal give.

Man kan også købe genbrugsstof til furoshiki hos Forget Me Knot.

Søg på #furoshiki eller #furoshikiwrap på Instagram og find masser af inspiration til, hvordan du gør japanerne kunsten efter.

Sy en gavepose i stof

Brug af gaveposer er en glemt tradition, der dog stadig lever i nogle familier, hvor gaveposerne bliver givet frem og tilbage i det uendelige.

Det er nemt og overskueligt selv at sy poserne, det kræver langt fra det store sykørekort, og faktisk kan det godt lade sig gøre at sy uden en symaskine, hvis du til gengæld har lidt tålmodighed.

@winnie_algren har syet fine gaveposer til en række lejligheder, og hvis du scroller ned i hendes feed, kan du finde sy-inspiration til mange lejligheder.

Pak ind i avispapir

De fleste har enten selv aviser liggende, eller kender nogen, der har en bunke, de hellere end gerne vil af med.

Avispapir udgør en fin og neutral baggrund som gavepapir, og kan peppes op med fine bånd (der kan genbruges) og pynt fra naturen.

© The beeswax wraps co.

Pak gaverne ind i bivoks papir

Du har måske hørt om bivoks indpakning før - og måske du har set det blive brugt som indpakning til madvarer.

Bivoks er nemlig en ny, smart og bæredygtig måde at pakke ting ind på. Og nu kan du også bruge det til at pakke dine julegaver ind i!

Den heldige person du giver gaven til, kan beholde det og genanvende det til en anden gave – eller tage det i brug til madvarer eller madpakker til børnene.