7 fantastiske juledekorationer med amaryllis

Se, hvordan du kan bruge den skulpturelle amaryllis julens dekorationer. Du får også blomsterdesignerens bedste tips til den smukke blomst.

Så enkelt og alligevel så visuelt stærkt er udtrykket på blomsterdesigner Annette von Einems juledekoration. En enkelt fyrregren er brugt som base i denne fortolkning af kalenderlyset, hvor man hver dag kan hænge et lys på grenen, der juleaften kan stråle med 24 lys. Blomster ser vi vanligvis med hovedet oppe, men her hænger de fine amaryllisser med hovedet nedad, hvilket giver et svævende udtryk. Skal man gøre von Einem kunsten efter, kræver det en fyrregren, som man renser for nåle, så den fremstår mere skulpturel. Amaryllishovederne er hængt op ved først at stikke et stykke ståltråd gennem blomsterhovedet og lave en hægte, som man dernæst fører en sytråd igennem. For at skabe liv skal tråden klippes i forskellige længder. Hvor kransen kan holde hele december – og står flot alene i sin enkelhed – så må blomsterne først hænges op juleaften eller dagen før. De holder nemlig ikke længe på denne måde, dels fordi de er plukket, når de er i blomst, dels fordi de ikke får vand. For at stabilisere dekorationen er det vigtigt at bruge et bånd, der kan holde, som dette tykke silkebånd. Lysene er fra ester & erik, og lysholderne er fra CC Hobby.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Dekoration: Annette von Einem

'Tango' er en af de nyere amaryllisser, som har finere, splittede kronblade og er mere spids i sit udtryk. Den har et interessant farvespil fra mørk bordeaux til det limefarvede. Det er ikke en blomst, man oplever så tit, og den skal ofte bestilles hjem fra blomsterhandleren.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Dekoration: Annette von Einem

Adventskransen her
er en nyfortolkning af den sædvanlige af gran. Denne er lavet af fyrregrene og uden anden pynt end amaryllisser med lange stilke. De er hængt med hovedet nedad, hvilket skaber en dybde i dekorationen, der forstærkes af, at der er plantet to amaryllisløg i kransen. På den måde vil kransen løbende ændre udtryk, i takt med at de afklippede blomster visner, og løgene spirer. Amaryllisblomster har en hul stilk, som kan fyldes med vand, så de kan holde i en uges tid som en almindelig buket. Blomsterne er hængt op ved at stikke ståltråd gennem stilken og lave en hægte, som der er sat en snor i. Fyrregrenene er trådet sammen med sort ståltråd, hvor der også er bundet kogler og spøgelsestræ fast. For at skabe lidt glitrende juleliv er der drysset lidt bioglimmer over kransen, ligesom der er gyldne lys fra ester & erik.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Dekoration: Annette von Einem

Amaryllis - blomsten med de mange navne

Den skulpturelle amaryllis fornægter sig ikke i julen, hvor den er fast udsmykning for mange. Oftest i en storblomstrende rød og hvid, men faktisk findes der mange flere arter med hvert sit udtryk og navn.

Den internationalt anerkendte blomsterdesigner Annette von Einem viser her, hvordan den særegne blomst kan bruges som forfriskende og utraditionel julepynt.

Amaryllis er den ultimative juleblomst, der kommer sammen med de andre løgplanter. Den er let at have med at gøre både som løgplante og snitblomst, hvor den holder op til en uge. Det tager op til seks til otte uger at drive et amaryllisløg frem og fire til fem dage for den at komme i blomst, og derfor er det en plante, man har i lang tid.
I denne elegante, voluminøse buket er der samlet tre typer: en hvid ‘Mont Blanc’, en hvid ‘Picasso’ med rødlig kant og en hvid ‘Nymph’ med lyserød midte. De changerende farver giver en raffineret kontrast, der understøttes af den rosa Balloon-vase fra Louise Roe.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Dekoration: Annette von Einem

Mest af alt virker buketten her med de mange lag som et kunstværk. Annette von Einem har lavet den ved først at skabe et stativ af sammenlimede fyrrenåle. I midten har hun stukket en gruppe af blandede amaryllisser ned i en variation af de klassiske røde og en nyere art med flossede kanter i en limefarve. Over buketten svæver bordeaux- farvede græsser, som skaber et let udtryk, der får solidt modspil af den mørkegrå Balloon-vase af Louise Roe.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Dekoration: Annette von Einem

En ægte vinterblomst

De store, raffinerede og imponerende blade på blomsten amaryllis får den til at trone i mange stuer vinteren igennem.

Selvsagt er det ikke en plante, der går i ét med tapetet, og sigende er et af dens mange kaldenavne De fire verdenshjørner. Egentlig bør vi kalde den ridderstjerne eller det botaniske Hippeastrum, som er det rette navn for den sydamerikanske plante.

Det smukke navn amaryllis stammer nemlig fra den afrikanske belladonnalilje, Amaryllis belladonna, som er en helt anden løgplante. På samme måde snyder vi også med blomstringstiden, hvor planten naturligt blomstrer om foråret.

‘Royal velvet’ med mørkerøde, bløde blade.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

'Barbados', der brillerer med en hvid midte.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

'Naranja' i støvet orange.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

'Bentley' med en lyserød midte, der spreder sig ud i blomsten.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

'Mega-star' med melerede blade.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

'Tango' med spidse røde blade, der bevæger sig over i limefarve.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

'Dance valley', der ligner en lilje med sin lyserøde midte og sine smalle blade.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

'Ferrari’ med den klare røde farve.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

'Reve' med sin sarte lyserøde farve.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

‘Picasso' med den røde aftegning om bladet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

'Nymph' med den fyldte midte.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Blomsten der findes i uendeligt mange former og farver

At amaryllis er vores helt store juleplante, skyldes, at den bliver drevet frem om efteråret. Det betyder også, at alle kan få held med at få den markante plante til at blomstre juleaften.

Det tager mellem seks og otte uger for den at gå i blomst, så planter man den i de første uger af november, kan man regulere farten med lys og varme – skruer man op, går det hurtigt, og omvendt, hvis man skruer ned. Da al dens næring er lagret i løget, er det samtidig en meget nem blomst at have med at gøre. Og jo større løg, desto flere stængler er der.

Selvom vi primært møder den som rød og hvid, findes den i et uanet antal af farver som fersken og rosa samt mørke-, lilla-, brun- og bordeaux-rød og i en variation af stribet og meleret.

Juletræet behøver ikke kun at være af gran, og hvis man vil gå utraditionelt til værks, kan man lave et alternativt træ som Annette von Einem. Her har hun spraymalet en hyldegren hvid og hængt en variation af amaryllis op i stænglerne, som var det rød julepynt. Blomsterne er hængt op med guldfarvet ståltråd, der er sat ind i stænglerne, formet
som en hægte og derefter hængt op med sytråd

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Dekoration: Annette von Einem

Gran og grene fra skoven skaber som julepynt en særlig naturlighed. Her er fyrrenåle limet sammen som en dækkeserviet, og det skaber harmoni i udtrykket, at fyrren går igen i buketten på bordet og som bordpynt. Er det for kompliceret at lime nålene sammen, kan de også bare drysses på bordet. Amaryllisser af forskellige arter og farver skaber mondænt liv sammen med græsser, silkefyr og æblegrene, der om vinteren dukker op som pigeon og paradisæbler. Kan man ikke få fat i æblegrene, kan man bruge røde ilexgrene. De ravfarvede vaser og den lyserøde vase er fra Louise Roe, hvor også champagneskålen er fra. Det gyldne hører sig julen til, og Annette von Einem har iscenesat det på en diskret måde med en messingstage og lys. Stagerne er fra 55nord, og lysene er fra ester & erik.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Dekoration: Annette von Einem

Mørke keramiktallerkener fra Louise Roe skaber en vis enkelhed på julebordet, som understøttes af bordpynten, der er en fyrrespids, en grøn kogle og en amaryllis.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Dekoration: Annette von Einem

Med store amarylliser kan man tegne overdådigheden selv på julebordet, der her udmærker sig med en vild kombination af højder, farver og strukturer fra græsser og æble- og fyrregrene. En rolig bund er lagt med dug og servietter af hør fra Lovely Linnen og sorte stager fra 55nord.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Dekoration: Annette von Einem

Egner sig perfekt til juledekorationer

Også i sin struktur spænder blomsten fra de velkendte bløde voluminøse til de helt spinkle. Derfor kan man godt trylle et meget kunstnerisk udtryk frem med dem, som den internationalt anerkendte blomsterdesigner Annette von Einem har gjort.

Med enkle greb har hun kombineret andre ting fra naturen med den særlige blomst, så der er masser af inspiration at hente fra hendes smukke juledekorationer.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Dekoration: Annette von Einem

Tips til amaryllis

Amaryllis har en hul stilk, som man kan hælde vand i, så man på den måde kan få blomsten til at holde længere. Da stilken har tendens til at blive blød, kan man sætte en pind op for at stabilisere den. Flosser stilken forneden, kan man sætte tape rundt om den, så den kan holde, hvis man skal hænge den op ved at sætte ståltråd gennem den og lave en hægte. Se også herover, hvordan man kan udnytte blomstens hule stilk som dekoration.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Dekoration: Annette von Einem