© iStock

5 gode tips til at give gaver

Det er både sjovt at give og få gaver, men med gaverne følger nogle gange også nogle særlige forventninger og uskrevne regler, der kan forvirre.

Gaver skal der til

Om det er jul, fødselsdag eller noget helt tredje, så hører der sig gerne gaver til, og det kan skabe nogle problemer. Hvor meget skal du nu give for, og hvad kan man egentlig tillade sig?

1. Den gyldne regel

Hvis du giver en gave, er det vigtigt, at du ikke forventer noget til gengæld. Det kan være svært at efterleve, og hvis I har en indbyrdes aftale, er det selvfølgelig op til jer, men generelt gør det ikke noget godt for nogen at have en “noget for noget”-mentalitet. Giv gaven, fordi du gerne vil gøre modtageren glad, og så føles det også meget bedre.

2. Giv det, du har råd til

Det er helt forståeligt, at du gerne vil give en lækker gave, men du skal også give efter evne. Hvis gaven sprænger budgettet, så find på noget andet eller giv et gavekort på en del af beløbet - de bliver glad for gaven uanset hvad, så giv, hvad du kan.

Hvis nogen giver dig en dyr gave, kan det godt give dårlig samvittighed, hvis du ikke kan gengælde, men i sidste ende er det tanken, der tæller. Gør dit bedste, og lad være med at have dårlig samvittighed - de skal nok sætte pris på gaven.

3. Lad være med at give gaven for tidligt

Er du en af dem, der elsker at give gaver og har svært ved at vente med at give dem til dagen? Gør dig selv og den anden den tjeneste at vente - det er ofte meget sjovere for modtageren, og i sidste ende også sjovere for dig selv.

4. Gave eller ej?

Hvis nogen siger, at du ikke skal købe en gave til dem i år, skal du så købe den eller ej? Hvis du køber den, kan det godt være akavet for modtageren, men omvendt kan det også blive akavet, hvis du står uden gave, og så er du jo lige vidt.

Hvis de siger, du ikke skal købe en gave, så prøv i stedet at foreslå en aftale om at bytte mindre gaver eller at lave dem selv. På den måde er du ikke i tvivl om modtagerens forventninger, og du sparer dig selv for en masse bekymringer.

5. Gå efter listen

Det er altid sjovest at give noget personligt og helt særligt, som modtageren vil huske i årevis, men hvor ofte får man rent faktisk den perfekte idé?

Hvis du har fået en ønskeliste, så gå ud fra den; det kan godt være, det er knapt så spændende, men gaven skal nok gøre glæde, og så får vedkommende det, de har brug for.

Skal du købe gaver til børn, er det en god idé at følge forældrenes forslag. De ved, hvad børnene har brug for, og så bliver det ikke for overvældende for børnene med alle gaverne. På den måde ender forældrene med glade børn, og det giver også glade forældre.