Køkken med marmorbue af Kitchens by Paul
© Caroline Sandstrøm

Udskældt 90'er-trend vender tilbage: Byd "pizzabuen" velkommen hjem!

Pizzabuens kronede dage er for længst overstået - og dog: den udskældte 90'er-trend er tilbage, og nu bugner Instagram af buer. Og det er der en særlig forklaring på.

90'er-trenden over dem alle var præcis, hvad vi manglede i 2023

Det er svært at genkalde sig boliger fra 90'erne uden at se billeder af buede døråbninger for sig.

Den famøse 'pizzabue' var allestedsnærværende i 90'erne, mens den i de kommende årtier blev det stik modsatte.

Men de dage ser nu ud til at være forbi – og vi klapper i vores hænder! Fordi... Der er brug for modspil til hjemmets mange kanter.

De fleste af de ting, vi omgiver os med i hjemmet, er firkantede. Tænk over det. Dit køkken, hoveddøren, rammerne på væggen, skabe, gulvtæpper, vinduer. Der findes overraskende mange rette vinkler i de fleste hjem.

Heldigvis har organiske, runde og buede former vundet indpas over de senere år. Mange vælger eksempelvis et rundt spisebord frem for et firkantet, sofaerne har fået flere kurver og lænestolene er blevet buttede. Og pludselig mister døråbningerne oftere og oftere deres rette vinkler.

Gør det selv eller få håndværkerne til det: Hos Carla Sofie Molge bruges buerne som smukke rumdelere, der skaber et roligere udtryk sammenlignet med firkanter.

Lejlighed i Paris indrettet med buer som rumdelere mellem stue og spisestue

© Damien Demedeiros

Kære hjem, "loosen up"

Og hvad er så forklaringen på buernes renæssance?

Den er simpel.

I naturen findes ingen firkanter. Derfor er vi lige nu opsatte på at luge ud i dem derhjemme. For i en verden, hvor ord som kunstig intelligens og digital tilstedeværeslse bliver mere og mere almindelige vokser trangen til at dyrke kontrasten: naturen, det sanselige, roen.

Og dén trang resulterer i et lavpraktisk ønske om at opbløde hjemmet og skabe sanseoplevelser – også derhjemme.

Tendensen var allerede godt på vej før COVID19, men mange måneders hjemmearbejde har cementeret behovet for at gøre vores hjem mere organiske, i kontakt med naturen og taktile.

De store buer skaber desuden roligere overgange fra et rum til et andet, mens mindre møbler bliver opblødende kontraster til større, kantede møbler.

Med andre ord: Hvis du vil 'løsne lidt op' i hjemmet og invitere naturen indenfor, er buerne din go-to!

Men har du ikke mod på (eller opbakning til) at indføre pizzabuen, kan du også integrere U-formen på anden vis. Fx på skabe, i facaden eller endda i køkkenet, hvis det trænger - se bare med her. Du vil ikke være den første. Se bare her.

Det buede vindue i den firkantede ramme står nærmest som et skulpturelt objekt og fungerer smukt som kontrast til det firkantede bord.

© Morten K. Sørensen

Hos Julie Wittrup Pladsbjerg var vinduet firkantet - det er det ikke længere. Og resultatet er et blødere, mere imødekommende udtryk.

© Julie Wittrup Pladsbjerg
Entré med buer i garderoben

Skabet er stadig firkantet, som de er flest. Men den ekstra detalje på lågerne er med til at bløde designet op. Træet bidrager yderligere til at invitere naturen indenfor.

© Emily Salomon

De snedkererede buer i garderobeløsningen skaber ikke bare struktur, men gør møblet til en langt mere spændende oplevelse.

© Caia Leifsdotter

Buede køkkener? Ja tak. Her forenes buen med en af tidens helt store spillere; stål. Et design, hvor det hårde og bløde mødes i en smuk synergi.

© Caia Leifsdotter