Guide: Sådan indretter du en smal spisestue

Vi giver dig 6 gode råd til indretning af en smal spisestue, hvor der er plads til både gæster og praktisk opbevaring.

Smal siddeplads med bænke
© Frederikke Heiberg

Flyt spisepladsen op ad væggen

I stedet for at placere spisebordet midt i rummet, kan du placere det tæt op ad væggen og have stole på den side, som er væk fra væggen, og en lang bænk stående op ad væggen.

På den måde sparer man den plads, som er nødvendig, når man har stole, som skal kunne trækkes ind og ud, og bænken er samtidig et rigtig fint og dekorativt element i indretningen.

Har du brug for ekstra opbevaringsplads, kan du gå efter en bænk med indbygget opbevaring. Her kan du have alt fra duge og dækkeservietter til kogebøger eller tørvarer.

Køkken alrum med vitrineskab
© Tia Borgsmidt

Udnyt højden

Med et smalt og lille rum er det en god idé at tænke al opbevaring op i højden og gerne væk fra gulvet, hvis det er muligt.

Sørg samtidig for at holde antallet af store møbler på et minimum, da de fylder godt i rummet, og gør at rummet føles mindre.

Alt efter hvor meget opbevaringsplads man har brug for, kan man nøjes med en række hylder på væggen, som sikrer et let og luftigt udtryk i rummet, alternativt kan man indrette med et smalt og højt vitrineskab, hvor man kan opbevare service eller andre ting, som hører spisestuen til.

Spisestue med smal spiseplads
© Krista Keltanen / Living Inside

Spar plads med de helt rigtige spisebordsstole

Når du indretter din spisestue er der god grund til at være ekstra opmærksom på spisebordsstolene. Du kan nemlig spare en del plads, hvis du vælger de helt rigtige.

I en smal spisestue er det nemlig en rigtig god idé at vælge nogle spisebordsstole, som kan skubbes ind under bordet, når ikke de er i brug. Derfor er det bedst at vælge nogle spisebordsstole, som ikke har armlæn, da armlænene typisk er i vejen for, at stolen kan skubbes helt ind under bordet. På den måde slipper man for, at stolene tager den sparsomme plads ud i rummet.

Spisestue med dekorativ billedvæg
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Få pynten væk fra gulvet

Selvom et par fine potteplanter, en dekorative gulvlampe eller et smart lille barbord er drømmen i spisestuen, så passer det ikke særligt godt ind i den smalle spisestue.

Her handler det nemlig om at bruge gulvpladsen mindst muligt og i stedet skabe en hyggelig og hjemlig følelse med ting på væggene eller hængende fra loftet.

Du kan for eksempel skabe masser af liv og personlighed med et par hængepotter fra loftet med smukke, grønne planter i. Eller du kan lave en flot billedvæg på en af de bare vægge i rummet og på den måde bringe liv og farver ind i rummet.

Spiseplads afgrænset af et diskret gulvtæppe
© Kristian Septimius Krogh

Afgræns spisepladsen

Med et aflangt gulvtæppe under spisebordet kan du lave en tydelig markering af spisepladsen, og på den måde undgå at det føles som om, at spisepladsen flyder sammen med resten af rummet.

Med den tydelige afgrænsning af spisepladsen kan du visuelt understrege, hvor spisepladsen stopper og på den måde få al pladsen uden om spisepladsen til at syne større.

Et gulvtæppe kan samtidig være med til at skabe en hyggelig stemning i spisestuen og forbedre akustikken.

Spisestue med lette og enkle møbler
© Nicoline Olsen

Snyd dig til et let og luftigt udtryk

Med lyse møbler kan du snyde dig til en fornemmelse af et mere let og luftigt rum, hvilket er guld værd i den smalle spisestue. Gå derfor efter møbler i lyst træ eller møbler, som er malet i hvid eller lyse pastelfarver.

Hvis ikke du ønsker, at alle dine møbler skal være i lyse toner, kan du i stedet gå efter lette og enkle møbler i mørke farver, som samtidig ikke er for store.