Inspiration til indretning af stue
© Yinwei Liu

Sådan kommer du den kringlede planløsning til livs

Manglende værelser, et ubrugeligt gennemgangsværelse og en for stor stue – er du også ramt af samme indretningsproblematik? Bare rolig, vores indretningsekspert har løsningen.

Inspiration til indretning af stor stue
© Michael Robinson

Kære Lone

Jeg har nu boet et par år med mine to børn i et hyggeligt, men absolut ældre, hus.

Hidtil har vi delt de to soveværelser ovenpå og derfor ikke været så generet af det gennemgangsrum, der er i stueetagen. For det har været indrettet som fælles til kontor og lege-spillerum, og derfor har hovedfærdslen til køkkenet været her igennem.

Men nu skal børnene have deres værelser ovenpå, og jeg vil gerne nedenunder og have mit eget soveværelse her, samt arbejdsværelse hvis muligt – jeg kan bare ikke gennemskue hvordan.

Vi vil selvfølgelig gerne have et stort og dejligt alrum – og spisestuen er stor – men køkkenet ligger underligt i forhold til spisestuen med en anrettergang imellem, som måske gør det meget besværligt.

Stuen er kæmpestor, så her kan jeg godt forestille mig, at der kan laves et ekstra værelse, men hvordan kommer jeg af med problemet med gennemgangsrummet?

Det skal desuden siges, at jeg skal have plads til mit flygel, og det har jeg tænkt skal stå i alrummet ud mod haven.

Mange hilsner
Jens

Plantegning nu

Plantegning nu

© Lone Barslund

Kære Jens

Du har helt ret i, at opholdsstuen er så stor, at der kan blive plads til et nyt værelse ved at opdele den. Oven i købet er der så stadig et vindue per rum, og de eksisterende døråbninger fungerer også.

For at komme gennemgangsrummet til livs og få kortere vej fra entré til køkken gøres fællesværelset kortere, så der bliver en ny gang, hvor bredden helst skal være 120 til 130 cm bred. En ny dør til værelset placeres i gangen, og de to gamle døre fra hhv. badeværelse og køkken blændes.

Den vinklede væg med dør fra anrettergang til spisestuen er ikke gennemgående på nogen af ledderne, så den kan dårligt være bærende, men det skal selvfølgelig undersøges af konstruktør eller ingeniør, før du begynder at rive ned.

Når den vinkel er væk, får du en bred åbning til både køkken og spiseplads, og derved kan du ændre køkkenindretningen, så den forlænges ind mod spisestuen i en ny L-form.

Der er mulighed for at installere brændeovn eller gaspejs ved skorstenen for enden af stuen, hvor det kunne være rart med ekstra varmetilskud til det store rum.

Lad baggangen blive ved at være et rum for sig selv. Dels er det ret smalt og dels må det være praktisk med god plads til sko og overtøj, så den fine hall nemmere kan holdes fri for hverdagsrodet.

Mange hilsner
Lone

Plantegning efter

Plantegning efter

© Lone Barslund

LÆS OGSÅ