BREVKASSE Ekspertens råd: Sådan renoverer du din herskabslejlighed

En læser er blevet den heldige ejer af en charmerende, ældre herskabslejlighed med både højt til loftet, stuk og fine detaljer – men lejligheden trænger til en modernisering.

Plantegning
© Lone Barslund

Kære Helle

Det er ganske vist ret usædvanligt for dansk byggeskik at komme direkte ind i stuen, men hvis du fik lov at flytte døren, tænk så hvilken lang og mørk gang, man skulle igennem for alligevel at komme ind i stuen.

Jeg tænker, at hvis bare der er umiddelbar plads til tøj og sko, så gør det ikke så meget. Hvis du placerer et klædeskab som vist op ad endevæggen, så har du din entrémøblering på plads og resten af stuen indrettes, ja som stue.

Jeg ville absolut overveje at øge dørbredden imellem stue og køkken, for på den måde at få mere albuerum og desuden få meget nemmere ved at forlænge spisebordet, når I skal være mange. Bænk og bord som på tegning sparer plads.

Til gengæld skulle du overveje at få sat en dør i imellem køkken og gangen med toilet og bad for at få adskilt de to funktioner.

Stuen kan møbleres som vist med en høj reol/rumdeler indenfor døren sammen med en lav reol, lænestol og hyggehjørne med kig til altanen.

På langsiden sofaen og måske en høj reol inderst i hjørnet, afhængigt af hvor mange bøger du har.

På tegningen fra dig er værelset gennemgangsrum til kammeret - det ved jeg ikke om er en tegnefejl? Døren kan jo i hvert fald nemt flyttes væk fra værelset og ud i gangen.

Bedste hilsner
Lone

LÆS OGSÅ