Farvet grøn gardinskinne/gardinstang
© Stilling/Pernille Greve

Gardintrends 2023: Her er de 4 tendenser du skal kende

Som med alt fra sofaer til vægfarver kommer der også hele tiden tilføjelser til gardinernes verden og særligt i 2023 tager vi et stort spring frem. Der bliver leget med farver, formater og sammensætning af materialer, der giver endnu flere muligheder for at udtrykke din personlige stil.

For 5 år siden steg de tunge, mørklæggende velourgardiner pludselig i trend-graderne og de gulvlange luksusgardiner blev allestedsnærværende på medier som Instagram og Pinterest.

De tilføjede øjeblikkelig herskabsstemning til et rum og sammen med høje paneler væbnede mange sig til jagten på det luksuriøse, velhaver-udtryk.

Med tiden har de smørbløde vinduesgevanter fået selskab på piedestalen af deres modsætninger som fx de hypede patchwork-gardiner 'pojagi', der er stærkt inspireret af koreansk håndværkstraditioner med upcycling i ascendant.

Det samme gør sig gældende for gardiner i hør, striber og en længde til kort under karmen, som giver mindelser om en simplere tid på gården, hvor overflod ikke var på menuen.

I begge tilfælde er der altså ikke længere tale om en økonomisk velstandsmarkør, men nærmere en indikator for god tid, fordybelse og nærvær, som efterhånden har overgået finansiel kapital som den vigtigste.

Men hvad byder de kommende år så på, når vi skuer mod vinduerne?

Kort sagt en fusionering af de to gardintrends, som helt konkret leder os til 4 tendenser, du skal kende.
Bliv klogere her under.

LÆS OGSÅ

Tofarvede gardiner 2023
© &Drape
Tofarvet gardin
© Tapet Café

1 To-farvede gardiner

Leg med udtrykket og sæt to forskellige farver eller måske endda stoftyper sammen horisontalt i ét gardin.

Trenden kan bruges til at give kant til et tone i tone-udtryk eller til at snige en ny farve ind som accent i din indretning. Afhængigt af, hvor du placerer syningen kan du også lege med højden - eller illusionen om samme i et rum.

LÆS OGSÅ Mød danskeren, der har vundet en pris for sit gardindesign

Matchende gardin og tapet i striber
© Tapet Café
Matchende gardin og tapet med blomster
© Andreas Mikkel Hansen

2 Tapet- og gardin-match

Vi har ikke fuldstændig sluppet taget i de luksuriøse elementer i indretningen, og ad denne sti finder vi matchende tapet og gardinstof. Et valg, der kræver beslutsomhed og dedikation til udtrykket, men som kan forvandle selv det mest ubetydelige rum til mindeværdig indretning.

Én af dem, der er hoppet med på idéen er singer songwriter Mads Langer og hans bedre halvdel Julie Lillelund. På det ekstraordinære badeværelse i parrets villa i Gentofte er én af væggene tapetseret med lækkerier fra Tapet Café, mens gardinet er syet i matchende stof. Glæd dig til at se det fuldstændigt bjergtagende badeværelse, der skubber til rammerne for, hvordan vi indretter badeværelser, i BO BEDRE nr. 2, som udkommer 23. januar 2023.

Farvet rød gardinskinne/gardinstang
© Stilling/Pernille Greve
Farvet rød gardinskinne/gardinstang
© Stilling/Pernille Greve
Farvet grøn gardinskinne/gardinstang
© Stilling/Pernille Greve
Matchende væg, gardin og gardinskinne
© Stilling

3 Flotte stænger

Man fristes næsten til at sige, at det jo måtte komme! Siden gardiner atter blev et prestigefyldt, bekosteligt musthave i boligen, har fokus mestendels været på valget af farve og materiale. Men nu ser vi også, at monteringen spiller en charmerende rolle i form af kulørte gardinstænger, der bliver den sidste gennemførte prik over i'et.

Vælg en farve, der står i kontrast eller kør en tone i tone farveholdning. Begge dele vil være eleverende for udtrykket. Har du fx valgt at male dit loft og bruge matchende gardiner, hvorfor så ikke også drage skinnen ind i den beslutning?

Det bliver spændende at se, om flere brands vil melde sig i koret og sætte farve på skinner og stænger. Indtil nu kender vi kun til Stilling (tidligere Aluproff, red.), men vi holder øje.

Bøjede buede gardinskinner
© &Drape
Gardiner langs hele væggen
© &Drape
Buet gardinskinne gardin som rumdeler
© &Drape

4 Ikke kun til vinduerne

Vi ser også gardinerne brede sig langs væggene og sågar ud midt i rummet, hvor flere og flere vælger at bruge dem som rumdelere – eller slet og ret taktil udsmykning til væggene, som effektivt kan bløde et stramt udtryk op på elegant vis.

I forlængelse af denne tendens ser vi også gardinskinner, der slanger sig på nye kreative måder omkring fx et lille kontor i hjørnet af soveværelset, som kan skjules med gardin, når nattesøvnen skal indhentes.
Det er oplagt i denne forbindelse, hvor metermålet hurtigt løber op, at overveje at sammensætte et gardin i changerende nuancer.

LÆS OGSÅ