Spisebordsstole i massivt fyrretræ
© Gubi

2023s største møbeltrend er både skulpturel og klodset – på den helt rigtige måde

Den vil med garanti dele vandene med sin massive volume og sit udgangspunkt i et knap så feteret materiale.

For nogen vil den være et indslag af organisk og moderne karakter.

For andre vil den være et fortidslevn, der giver mindelser om en barndom eller ungdom, hvor mange møbler var praktiske og prisvenlige (med en snert af orange) – fremfor visuelt behagende.

Vi taler om fyrretræsmøbler!

Den knast-rige budget-træsort oplever netop nu en enorm renæssance i et nyere udtryk end de evigt klassiske stigereoler, der, i 80’erne og 90’erne især, var holdeplads for mangen en bogsamling og potteplante.

Nu ser vi massive fyrretræsblokke og -planker omdannet til bombastiske træmøbler i et næsten klodset, men skulpturelt design.

Der er ikke sparet på træet og netop materialemængden og knastfattige sorteringer og sorter højner designet og gør det til mere end et praktisk køb.

Fyrretræsstol

Daumiller-stolen er inspireret af gammeldags malkeskamler og Kina stolen af ​​Hans J. Wegner. Denne er versionen produceret af Gubi og koster 4.999 kr.

Magniberg skammel fyrretræ Cat

Et af Magnibergs pletskud inden for fyrretræ er deres Cat Stool skammel. Dette og mange andre møbler i massivt fyrretræ fås også i pigmenterede varianter, som tilføjer en ekstra dimension.

Og så kan du jo altid give dem lidt farve

Ét af de brands, der dyrker trenden anno 2023 er Gubi.

Det danske brand annoncerede i slutningen af 2022, at deres designportefølje i fremtiden også vil rumme Daumiller Chair: en bastant spisebordsstol i gyldent fyrretræ. Stolen så første gang dagens lys i 1977, da Hirtshals Savværk gjorde Rainer Daumillers design til virkelighed.

Missionen var at skabe en stol, der kunne modstå hverdagens strabadser og livets fester, hvorfor det bastante udtryk gav mening.

Og måske dét netop er det appellerende ved de fyrretræsmøbler, vi ser vinde indpas nu: de er gedigne, holdbare investeringer - ikke den bedste, den billigste løsning på et akut behov?

Japansk inspireret fyrretræsseng

Karup Design har sat sig som mål at skabe funktionelle møbler i fyrretræ. Blandt andre forskellige sengerammer sælges denne japanske seng fra Karup Design til 3.269 kr.

I hvert fald ser vi flere og flere brands melde sig i koret med Gubi.

Magniberg, der laver firkantede, pigmenterede fyrretræsmøbler med stor succes og Karup Design er eksempler på aktører, der har pustet til fyrretræets sejl og sendt det afsted mod 2023s trend-tinder.

Tilbage er bare at afgøre, om et fyrretræsmøbel er præcis dét, du mangler for at katapultere din bolig ind i 2023 - eller om du i stedet lader dem forblive i erindringerne om dit barndomshjem?