Hvordan indretter vi det sydvendte soveværelse?

Denne familie har købt drømmehuset, men soveværelset - under skråloft - vender stik syd, og der er brug for løsninger til vinduesafskærmning.

Kære Lone,

Vi har købt et dejligt hus og kunne godt bruge lidt hjælp til soveværelset på 1. sal. Det har husets bedste udsigt med et stort vinduesparti mod syd, og vi glæder os til at komme i gang med indretningen. Billederne er lånt fra salgsopstillingen.
Vi forestiller os umiddelbart at bevare sengens placering som på billederne. Vi har brug for et stort skab med bøjlestænger til kjoler, skjorter m.m., så i stedet for de opdelte hvide skabe tænker vi på en løsning med skydedøre, der kan gå helt ud og følge skråvæggen.

Under den modsatte skråvæg forestiller vi os en lang række kommoder til opbevaring af tøj, sengetøj og håndklæder.
Lyder disse idéer OK, eller ser du en anden indretning, der kunne være bedre?
Vi har ikke besluttet endnu, om der skal være et TV, men hvor ville det evt. kunne placeres?

Vi vil også rigtig gerne have din hjælp til det store vinduesparti. Pga. solen og en nærliggende sti er det nødvendigt med en gardinløsning - meget gerne med mørklægning. Lameller vil give små trekanter med lys foroven, så vi hælder umiddelbart til en dobbelt gardinløsning i stof inspireret af hotelværelser. Her har de ofte både et let gennemsigtigt gardin, som giver lidt privatliv, og et tungere mørklægningsgardin, der kan holde solen ude. Vi frygter dog lidt, at hele løsningen vil komme til at ligne et tungt ”teatertæppe”.

I forhold til gardinløsningen er vi også lidt udfordret af de gamle og knap så kønne radiatorer. Mod vest er radiatoren ret dyb og stikker længere ud end vindueskarmen. Har du en smart løsning?

De bedste hilsener, Tania

Kære Tania,

Lad os tage sollyset og indkiksproblematikken først. Det lyder som en fin og enkel idé med gulvlange gardiner og her kan du godt slippe afsted med en mindre tung løsning ved at vælge et stof med mørklægning på bagsiden, - altså kun et lag gardin hele vejen hen.

Gardiner og vindueskarme harmonerer ikke særlig godt så du skal have dem monteret så langt ude fra facaden at de går fri af karmen og radiatoren, - det bliver langt det smukkeste resultat.
Alternativet er de lette plisser-gardiner der kører op og ned monteret på snore i siderne, så man selv bestemmer hvor de skal sidde i forhold til vindues- og dørhøjden; Kombineret med lette gulvlange gardiner til solafskærmningen, kunne de styre indkikket så I selv har noget fin himmel at kikke ud på.

Med hensyn til jeres seng, så kunne I overveje at bygge en kasse eller plint op som placeret bagved sengen, får den lidt længere ud fra den lave skunkvæg, så I rent faktisk kan komme til sengen uden at støde hovederne imod skråloftet. Det giver også en bedre højde til sengelæsning og samtidig giver den lidt fralægningsplads til diverse briller og bøger.
Placering af et fjernsyn synes ikke som en nem ting, da der er meget langt hen til den modsatte skunkvæg, hvor I vil have kommoderne stående, så med mindre I placerer det på en hylde i skabet, bliver det nok lidt svært.

kh Lone Barslund