Sif fra Nybyggerne: Mine 5 bedste tips til din indretning

Her er Sifs bedste tips til at skabe harmoniske og inspirerende omgivelser, der får dig til at føle dig hjemme.

© Sif Steendahl Grandorf

Sådan skaber du en unik boligindretning

Alle fortjener at leve i et hjem med en unik boligindretning, der både visuelt og funktionelt afspejler og inspirerer dem, der bor i hjemmet, mener interiørdesigneren Sif Steendahl Grandorf, der lige nu er aktuel i TV2s Nybyggerne.

– En unik boligindretning kan i høj grad være med til at øge livskvaliteten. Det handler om at føle sig hjemme i sit eget hjem, men samtidig skal indretningen være med til at aktivere, inspirere og udfordre én, så man føler sig levende. Det nytter ikke noget at kopiere et boligmagasin én til én. Udpluk hellere flere forskellige indretningsidéer og sammensæt dem sådan, at din egen personlige stil kommer til udtryk, siger hun.

Herunder giver Sif Steendahl Grandorf 5 helt konkrete tips til dig, der drømmer om at bo i et æstetisk hjem fuld af harmoni, inspiration og funktionalitet.

© Sif Steendahl Grandorf

1. Det vigtigste møbel i hjemmet: Lampen

Jeg synes lamper er ét af de vigtigste møbler i et rum.

Det er nemlig med belysningen, at vi kan skabe et unikt miljø og en bestemt stemning. Selv den smukkeste indretning kan falde til jorden, hvis ikke belysningen sidder i skabet, når tusmørket falder på.

Mit bedste råd er at skelne mellem funktions-lys og stemnings-lys.

Funktions-lys er en belysning, der skal hjælpe dig med at se ved f.eks. læsekrogen, i bryggerset, i køkkenet og ved skrivebordet.

Stemnings-lys er lyskilder der mere indirekte er med til at skabe en speciel stemning i dine forskellige zoner. Begge lyskilder er lige vigtige.

Herudover kan lamper være en kunst i sig selv, som kan være med til at præge din indretning i et bestemt og unikt udtryk. Så vælg dine lamper med omhu, og brug mindst 5-10 lyskilder i hvert rum. Der er gode muligheder for at spare på energien og økonomien ved at bruge LED-pære, som er bedre for miljøet og som fås i alle farvenuancer i dag, fra det kolde til det varme lys.

© Sif Steendahl Grandorf

2. Skab kontraster - brug flere farver i dit hjem

I mange år har boligindretningen været præget af lyse vægge med lyst eller mørkt interiør.

Farverne er heldigvis tilbage på fuld styrke, så tøv ikke med at kaste dig ud i den store farvepalet.

Mulighederne er selvfølgelig uendelige, så det vigtigste er at finde ud af, hvilke nuancer du trives bedst i. Uanset hvilke flader du vælger at male i dit hjem, om det er væggene, loftet, gulvet, paneler og døre eller dine møbler, så husk at tage hensyn til helheden, lyset og husets historie.

Nogle rum kan klare dybere farver end andre.

Billeder, tekstiler, tæpper og møbler er en ligeså stor del af helheden, og de bør stå i en harmonisk balance eller i en fin kontrast til de store farveflader.

Start med at tage udgangspunkt i en farve du holder af, og bevæg dig herefter ud over farvekortet og find nuancer og kontraster der matcher denne.

© Sif Steendahl Grandorf
© Sif Steendahl Grandorf
© Sif Steendahl Grandorf

3. Gør dine brugsgenstande til en udstilling

Det er særligt med dette tip at, du får din egen unikke og personlige stil frem i indretningen.

Jeg elsker at tænke funktionelt og giver derfor gerne hver enkelt genstand opmærksomhed, ved at give den sin egen plads. Det er lige fra tandpastaen til nøglebundtet, som er det første man skal af med, når man træder ind i sit hjem.

Ved at skabe en plads til alle genstande, skaber du også et praktisk overblik og undgår rod. Man kan skelne imellem de praktiske brugsgenstande som vatrondeller, bestik, kopper, tøj, skrivebordsredskaber osv. til de mere kunstneriske genstande som billedrammer, vaser, glasfigurer og pynt.

Når jeg indretter tænker jeg sådan her om hver genstand: er det en genstand der kan gøres æstetisk i indretningen eller ej? F.eks. kan mange brugsgenstande sagtens inkluderes i indretningens udtryk. Tøj kan hænge frit fremme og være en udstilling i sig selv. Vatrondeller og vatpinde kan udstilles i fine glas på en hylde, og kopper som man holder af og synes er smukke, kan placeres på en hylde, så de kan betragtes og nydes om der er kaffe i eller ej.

Undgå at have genstande fremme, som ikke ønskes betragtet, så gem dem hellere væk i en bestemt skuffe eller smid dem ud, hvis ikke de bliver brugt.

Når alle genstande har deres egen plads, er det langt nemmere at holde orden, skabe balance og funktionalitet i din indretning - det gør dit hjem mere ekstravagant, overskueligt og hyggeligt.

At hver en ting skal have sin egen plads i hjemmet, er også en del af Marie Kondos filosofi, KonMari, som du kan læse mere om her.

© Sif Steendahl Grandorf
© Sif Steendahl Grandorf

4. Giv hvert et hjørne opmærksomhed

Som med meget andet her i livet, kan det skabe ubalance, hvis ikke der uddeles lige store portioner opmærksomhed.

Jeg plejer at anbefale, at man skal huske at gøre alle sine hjørner i hjemmet værdifulde. Det nytter ikke noget at have en yndlingskrog, hvor det hele spiller, alt i mens man har udsigt til det modsatte hjørne, som står uinspirerende og kedeligt hen.

Sådan er det med alle rum, hvert et hjørne skal være i spil, før balancen og helheden i indretningen finder sted.

Gør hver en krog brugbar, så du har lyst til at sætte dig, lægge din bog fra dig eller bare betragte hjørnet.

Du kan sagtens skabe en inspirerende zone, der er værd at kigge på ved f.eks. at installere nogle smukke lyskilder, benytte dine brugsgenstande som udstilling, placere billedrammer eller male væggen.

© Sif Steendahl Grandorf
© Sif Steendahl Grandorf

5. Det harmoniske udtryk

Det kan være en udfordring at skabe et ensartet og sammenhængende udtryk i sit hjem, men en god tommelfingerreglen kan være at lade træsorten, farverne eller materialerne gå igen i hvert rum.

Det betyder ikke, at man skal male alle rum i samme farve, det handler nærmere om at trække en fællesnævner igennem rummene, og videreføre detaljer og stil, så du kan genkende dig selv.

Træk et mønster ved f.eks. at have fløjsgardiner og fløjlspuder i stuen i matchende nuancer, og viderefør det til entréen ved f.eks. at betrække din bænk i samme slags fløjl. Ligeledes skaber det ro, når du ikke blander for mange forskellige træsorter eller materialer.

Ved at skabe sammenhæng i farver, materialer og træsorter, vil man oftest opleve et harmonisk, roligt og gennemført hjem.

© Sif Steendahl Grandorf

LESIFRE DESIGN

Sif Steendahl Grandorf stiftede i 2018 LESIFRE DESIGN, der rådgiver, indretter og bygger for private, restauranter og offentlige institutioner ud fra kundens personlige stil og behov.

Sifs passion er at skabe innovative designs og unikke rum-oplevelser, der både visuelt og funktionelt afspejler og inspirerer de mennesker der skal bruge dem.

Hun har stor erfaring med at rådgive om farve -og materialevalg, belysning, rumfordeling og maksimal udnyttelse af den plads, der er til rådighed, med smarte opbevaringsløsninger, som skabes i et multifunktionelt møbel-koncept, hvor det særligt i mindre lejligheder giver mening med specielbyggede møbler, der har flere funktioner.

Herudover går hun op i bæredygtighed, og har en stor passion for at genbruge materialer, som ellers ville være endt på forbrændingen. Hun er derfor fan af genbrugsbutikker, loppemarkeder og storskrald, hvor hun finder unikke indretningsfund og materialer, som hun redesigner eller inspireres til at indrette med.