Marie Kondos danske lærling: “Mange har misforstået KonMari-budskabet”

Der er helt centrale pointer i KonMari-metoden, som mange har fået galt i halsen.

Marie kondos danske lærling Lykke Anholm
© Ryan Soule Photography

“Vi vil hjælpe så mange som muligt”

– Da jeg mødte Marie Kondo første gang, var det første der slog mig, den enorme ro og uselviskhed, hun udstrålede. Det her handler ikke om hende, det handler om os og hvordan hun kan hjælpe os til at blive bedre versioner af os selv. Filosofien er, at vi skal hjælpe så mange som muligt, fortæller Lykke Anholm.

Hun mener, at det er bemærkelsesværdigt, når man forstår, hvor vigtige vores hjem er for vores velbefindende, at stort set ingen af os er blevet lært, hvordan man rydder op eller holder orden - og ingen af os har været på kursus i det.

Lykke Anholm giver os herunder 3 vigtige pointer og grunde til at give sig i kast med KonMari-metoden.

LÆS OGSÅ: 11 minimalistiske hjem, der kan inspirere din indre Marie Kondo.

Marie kondos danske lærling Lykke Anholm
© Torble Photo

3 fordele ved KonMari-metoden

#1: Omgiv dig med ting, der giver dig glæde

Inden man giver sig i kast med den store KonMari-øvelse, handler det om at visualisere sig det liv, man ønsker sig.

Når man er igennem den rækkefølge, som KonMari-metoden dikterer, står man tilbage med et hjem, som kun indeholder ting, der bringer glæde.

– Ens essens som menneske bliver ofte begravet i arbejde, ting og tøj. Når man så rydder op, dukker det op igen, siger Lykke Anholm, der fortæller at hun har set masser af eksempler på mennesker der efter KonMari er begyndt at male igen, er blevet skilt eller endelig har fundet kærligheden.

– Der er faktisk et mindfullness-aspekt i det, fordi den måde du behandler dine egendele i virkeligheden er den måde du behandler dig selv på.

#2: Alt har sin plads

En af de vigtigste principper i KonMari-metoden er, at alt hvad der er findes i hjemme, skal have en plads.

– Det handler dels om, at man så kan finde det, når man skal bruge det, forklarer Lykke Anholm og pointerer, at gennemsnitsmennesket bruger 4 år af sit liv på at lede efter ting.

– Men det handler også om, at hvis man holder af en ting, så fortjener den et hjem. Hvis det ligger i skuffen og ikke bliver brugt, så bliver tingen trist. Den skal ha’ en plads og et hjem, det fortjener den.

Marie Kondo siger: “Når du skal finde ud af, hvilke ting du skal beholde, skal du spørge dit hjerte, når du skal finde ud af hvor tingene skal bo, skal du spørge dit hjem.”

Den cyclus, der er omkring det at bruge en ting er: Man bruger tingen, takker den og lægger tingen tilbage.

Lykke Anholm lover som bonus, at det vil mindske mængden af skænderier i parforholdet, når man altid ved hvor ens ting er og hvor de hører hjemme.

#3: Sæt en stopper for overforbrug

Når man først har fået ryddet godt og grundigt op i sit hjem, har man også øvet sig i at mærke, hvornår ting virkelig bringer glæde. Det vil også afspejle sig i de ting du køber fremadrettet og bringer ind i dit hjem, forklarer Lykke Anholm.

– Du finder ud af, at “Jeg er ikke min nye iPhone X” og du bliver helt skarp på, hvad det er du vil holde fast i og hvad det er, du kan give slip på. Virkeligheden er, at vi kan ikke holde til at forbruge så meget og verden kan ikke til at vi producerer så meget.

En del af pointen er derfor, at det er bedre at købe 1 ting, selvom den måske er lidt dyrere, som du virkelig elsker og som kan holde i lang tid.