Én ting er at finde farven til den ene væg i stuen, det er straks noget andet, når det kommer til at kombinere flere farver. Her kan det være en god idé at udvælge en farvestrategi for på den måde at sikre sig, at man ender med et harmonisk udtryk.
Monokromatisk farveharmoniregel
– Man kan vælge at arbejde ud fra den monokromatiske farveharmoniregel, hvor man arbejder med tone-i-tone ud fra én udvalgt farve. Tag for eksempel udgangspunkt i din yndlingsfarve og brug den på én eller flere store flader i rummet. Kombiner herefter farven med andre toner af samme farve på for eksempel møbler og interiørobjekter – det kan være lysere, mørkere eller mere eller mindre mættede udgaver af den samme farve. Det er en enkel og sikker måde at arbejde med farver på, og det skaber et roligt og harmonisk udtryk i hjemmet, forklarer Sif.
Analog farveharmoniregel
– Ønsker man at udfordre sig selv en smule mere, kan man arbejde med den analoge farveharmoniregel. Her tager man igen udgangspunkt i én bestemt farve, men denne gang kombinerer man farven med en nuance af nabofarven fra farvecirklen. Det kan for eksempel være en gul tone, som kombineres med enten orange eller grønne toner, da de udgør nabofarverne til gul i farvecirklen, uddyber hun.
Komplementærfarver og kontraster
– Ønsker man at give farverne masser af plads og fokus i indretningen, kan man også arbejde med komplementærfarver og kontraster, som på én og samme tid skaber både liv og harmoni i indretningen. Kontraster kan både være kombinationen af to komplementære farver såsom grøn og rød, men man kan også skabe kontraster i mætheden af én og samme farve ved for eksempel at kombinere en meget skrap lilla med en helt svag pastellilla (monokromatisk). Uanset hvad er det en god huskeregel, at kontrastfarverne ikke må være lige mættede, altså fylde lige meget, da de dermed vil konkurrere med hinanden i stedet for at skabe harmoni, fortæller Sif.
Geometrisk harmoni
– En anden farvestrategi er at tage udgangspunkt i en geometrisk figur. Placer en udvalgt geometrisk figur såsom en trekant eller en femkant i farvecirklen – de farver, som figurens spidser peger på, vil tilsammen skabe et smukt, harmonisk farvetema, forklarer Sif.
At arbejde med farvestrategierne i praksis
– De forskellige farvestrategier er en måde, hvorpå man kan gøre arbejdet med farver lettere og mere håndgribeligt. Man kan enten holde sig til én farvestrategi, eller man kan kombinere dem på kryds og tværs, alt efter hvad man har mod på. Derudover skal man være opmærksom på, at det selvfølgelig ikke er helt mættede farver, jeg taler om, når jeg siger, at man kan bruge gul, grøn og rød. Hver af farverne har over en million udgaver af sig selv i både lyse og mørke nuancer, så man kan vælge lige netop den, der føles rigtig for en selv, fortæller Sif.