Sådan undgår du fejlkøb til boligen

Fejlkøb er både dyre og irriterende, men med dette simple råd, kan du minimere risikoen.

Hjemme hos Kira Brandt
© Kira Brandt

Skab din egen stil

BO BEDREs faste stylist Katrine Martensen-Larsen har gjort det til sin mission at hjælpe danskerne med at undgå dyre fejlkøb til boligen.

Hun har en helt særlig - og i virkeligheden simpel - kur: Moodboards. Et moodboard er, kort fortalt, en samling af ting, materialer, farver og former, som tilsammen udgør den stil, man gerne vil indrette med. Katrine Martensen-Larsen har endda skrevet en hel bog om moodboards, Moods.

Moodboards har den klare fordel, at de gør det tydeligt, om de elementer man forestiller sig til ens indretning, rent faktisk passer sammen.

– Det er virkelig svært at se for sig, om grøn marmor er pænt med mørkt eg. Det her med materialekombinationer er enormt svært at visualisere, selv for garvede indrettere, forklarer Katrine Martensen-Larsen.

Hun råder til, at man starter med en træprøve på ens elskede spisebord - eller en anden central genstand i hjemmet - og så arbejder man derud fra.

Så kan man tage stofprøver, farveprøver, eksempler på materialer og holde op imod - og så bliver det så tydeligt, hvad der ser rigtigt ud sammen.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan laver du dit eget moodboard

Moodboard til Kira Brandts hjem
© Kira Brandt

Undgå fejlkøb

Selv med sin massive erfaring, gør Katrine Martensen-Larsen stadig selv brug af moodboards.

– Jeg har selv indrettet et hav af huse og jeg er ret god til at se, hvad der passer sammen - alligevel har jeg brug for et moodboard, hvor man rent faktisk kan se overflader, farver og materialer sammen.

– Jeg har set mange, selv folk der arbejder med boligindretning, begå store og dyre fejlkøb. Så kommer de slæbende hjem med en designerstol, der så helt rigtig ud, da den stod der i BO BEDRE, men derhjemme passer den slet ikke ind.

Alle de fejlkøb kan man undgå, hvis man bruger et moodboard, hvor man kan se farver og materialer sammen.

Hjælp til forhandlingerne derhjemme

Moodboards kan endda afhjælpe på de diskussioner, der tit kan opstå i et parforhold, når elementerne i indretningen skal forhandles på plads.

Hvis du ikke kan blive helt enig med din partner om, hvilken vej i skal gå - om det skal være parketgulve eller Dinesen planker - så kan et moodboard hjælpe.

– Folk kan godt se det, når de rent faktisk sidder med det. Og når du først har taget det første store valg, så er der noget at arbejde ud fra og så er det langt nemmere at tage de næste, lover Katrine Martensen-Larsen.

– Jeg kan godt forstå, at folk kommer til at tage de forkerte valg. De går død i processen og så spørger de en tilfældig håndværker. Al respekt for håndværkere, men det er altså ikke sikkert, I har samme smag i fliser. Det kan også være de har en tendens til at anbefale de fliser, der er nemme at lægge, eller dem hvor de har en forhandleraftaler.

Læs også Katrine Martensen-Larsen 6 gode råd til en personlig indretning.

Moodboard på Pinterest

Har du ikke mod på at lave et stort moodboard, eller finder du det uoverskueligt at skulle ud og finde fliseprøver, farve- og materialeprøver, findes der en mere light metode.

– Du kan også oprette et moodboard på Pinterest. Det giver ikke helt den samme følelse, men du kan stadig se tingene sammen, og det er det vigtigste. Du kan for eksempel se olieret egetræ kontra hvidolieret egetræ sammen med grøn marmor og vurdere, hvad der fungerer bedst.

Moodboards har også den klare fordel, at de gør det nemmere at kommunikere den stil du forestiller dig til dem, der skal føre den ud i livet; arkitekterne, håndværkerne osv.

Følg BO BEDRE på Pinterest.

Mere om moodboards

Katrine Martensen-Larsen har udgivet bogen MOODS, der trin for trin gennemgår, hvordan du kan bruge moodboards til at indrette dit hjem personligt og harmonisk.

Læs mere om bogen og køb den her.

MOODS