Guide: Sådan laver du dit eget moodboard

Et moodboard kan hjælpe dig til at tage de rigtige beslutninger i indretningen. Se her, hvordan du kommer igang.

Sådan laver du dit eget moodboard - Moodboard fra Moods
© Kira Brandt

Det er en god idé at have styr på sin stil, inden man går i gang med at renovere eller indrette. På den måde kan man nemlig undgå dyre og irriterende fejlkøb.

En god måde at visualisere sin stil på, er ved at lave et såkaldt moodboard. Et moodboard er en opslagstavle, der samler farver, materialer, teksturer og elementer, der tilsammen skaber den stil, du ønsker at skabe i dit hjem.

Katrine Martensen-Larsen har skrevet bogen Moods, hvor hun går i dybden med, hvorfor og hvordan du bruger moodbords, når du skal indrette dit hjem. Hun deler her sine bedste råd med os:

Moodboards - derfor:

Jeg vil gå så vidt som til at påstå, at det er en absolut nødvendighed at lave dette forarbejde for at sikre den røde tråd i indretningen.

Du kan med stor fordel bruge moodboards både, hvis du skal bygge et helt nyt hus, renovere noget gammelt eller blot indrette videre der, hvor du allerede bor.

Sådan laver du din opslagstavle:

Inden du kan komme i gang med at være kreativ, skal du imidlertid først lave et par opslagstavler, du kan arbejde på, og gerne en for hvert rum, der skal indrettes.

Skal du indrette et helt hus, kan det være en fordel både at lave et stort samlet moodboard på cirka 60 x 70 centimeter og mindre boards på cirka 30 x 40 centimeter - et for hvert rum, der skal indrettes.

TRIN 1

Køb plader af blød masonit, ensfarvet gråt hørstof, møbelsøm, hammer og saks. Masonitpladerne kan du få skåret i dit lokale byggemarked.

Sådan laver du dit eget moodboard - Moodboard fra Moods
© Kira Brandt

TRIN 2

Stryg stoffet og placer pladen, som skal beklædes, på stoffet. Klip til og vær opmærksom på, at der skal være tilstrækkeligt stof til også at beklæde bagsiden. Det er mest elegant, og du bliver gladest for det i længden.

Sådan laver du dit eget moodboard - Moodboard fra Moods
© Kira Brandt

TRIN 3

Fold stoffet omkring pladen forneden. Sørg for, at stoffet er stramt, og hæft med møbelsøm. Hvis møbelsømmene er for lange, risikerer du, at de går igennem pladen, så vælg korte søm. Du kan også investere i en hæftepistol.

Sådan laver du dit eget moodboard - Moodboard fra Moods
© Kira Brandt

TRIN 4

Fold stoffet fra siderne og stram til. Lad siden med ægkant ligge øverst som den synlige afslutning. Hæft med møbelsøm. Bliver stoffet ikke helt glat, kan du stryge efterfølgende.

Normalt vil det være rart at kunne hænge opslagstavlerne op på væggen, men du vil få problemer med at hænge tunge materialeprøver som sten, fliser og træ på tavlerne - så derfor behøver du ikke at montere vægbeslag på bagsiden.

Såfremt du alligevel vil hænge dem op, kan du lime en tynd finerplade bag på den bløde masonit, som du efterfølgende kan skrue beslag i.

LÆS OGSÅ: 6 tips til en personlig indretning

Moodboard fra Moods
© Kira Brandt

Hvad skal der være på dit moodboard?

Tænk på noget, der oser af stemning - det kan være noget så luftigt som et minde, en erindring, en duft, en blomst, et billede, et sted, et rum, en person, et stykke tøj - alt muligt.

Du skal skaffe dig et udvalg af materialeprøver, for eksempel farveprøver, diverse træsorter, sten, fliser, læder, linoleum, tekstiler, metaller, tæpper og tapeter. Så mange materiale-prøver som muligt.

Find de materiale- og farvekombinationer, der indfanger netop den stemning du ønsker, og læg dem på din tavle.

Miks gerne materialeprøver med dine egne personlige ting - billeder, smykker, blomster eller udklip fra magasiner. Det skal være noget, du holder af, og noget, som giver dig en rar og behagelig fornemmelse.
Prøv også at tage et smut på loppemarkeder - her kan du finde rigtig mange småting til ingen penge. Du kan endvidere rive fotos ud af bøger, kataloger og magasiner, og så skal du helt sikkert også en tur udenfor og finde blomster, kogler, grene, græsser, sten og så videre.

Alt kan lægges op på dit moodboard.

Her kan du se 3 eksempler på moodboards og det hjem, der er indrettet i stilen.

MOODS

Få flere gode råd

Katrine Martensen-Larsen har i bogen MOODS samlet en lang række gode råd og tips til, hvordan du indretter dig harmonisk og personligt. I bogen går hun også i dybden med, hvordan man bruger moodboards til at skabe den stil, man ønsker sig.

Læs mere om bogen og køb den her.