
Sådan får du bedre lys i dit hjem
De fleste skandinaver har ikke lys nok i deres hjem. Samtidig gør LED-lys det svært at indrette sig perfekt. Her giver to af Nordens førende eksperter i lys dig de bedste råd rum for rum.
AfLyse døgn i sommerhalvåret, mørke dage og nætter, der smelter sammen om vinteren – nordiske hjem bliver udfordret af begge dele. Så det kræver sin kvinde eller mand at indrette sig med lys og lamper til begge verdener. Grundlæggende vil lysdæmpere på langt de fleste af husets vigtigste lyskilder løse dette problem.
Som Marianne Tuxen påpeger, skal man på forhånd tage stilling til, hvilket stemning man ønsker i et rum. Skal det være højtideligt, varmt, hyggeligt eller koldt? Her kan man tage højde for husets eller områdets karakter.
Og så skal man ikke være bange for mørket. Forholdet mellem lys og skygge er vigtigt i stemningsdannelsen. Det gør ikke noget, hvis en del af et rum ligger i mørke. Det kan give en interessant effekt og skabe fokus på nye måder. Det er vigtigt, at der er en variation i lysstyrken fra de forskellige lamper. Er lysstyrken for ens, kan rummet virke trist, og man fornemmer, at man ikke kan se ordentligt.
Det er en fordel at opdele lys i funktioner, og hvis du først begynder at sætte ord på, hvad den enkelte lampe skal kunne gøre, er du langt. Man kan på den måde tage stilling til, hvad man lysmæssigt vil opnå i et givent rum. Mange af os har for lidt af det generelle og såkaldte orienteringslys, fx det lys man tænder, som tit er i loftet, når man kommer ind i et rum.
Lyset kan være underspillet eller kilden næsten usynlig, men dette lys er meget vigtigt. Har man styr på det, kan man til sidst købe det sjove lys. Fx unikke designerlamper, der ligner små kunstværker. For lys er også det, der giver visuel glæde i et hjem.
Marianne Tuxen
er industriel designer, men har specialiseret sig i lys og har en række fremtrædende projekter på sit cv.