Barcelona-stolen ændrede alt

Mies van der Rohe tegnede Barcelona-stolen til Verdensudstillingen i 1929, og den har siden stået som en milepæl i moderne design.

Mies van der Rohe (1886 - 1969) var en tysk arkitekt, der fik en enorm indflydelse på moderne arkitektur og formsprog i det hele taget. Sammen med fx Le Corbusier udviklede han en filosofi om arkitektur og design, der passede til den moderne tid, vil lever i. På samme måde som fx stilarterne barok eller gotik passede til deres tid, skulle vi have et formsprog, der passer til en tid, med biler, flyrejser, fabrikker osv.

Da Mies van der Rohe designede Barcelona-stolen i 1929, var han allerede etableret som en af Europas vigtigste designere. Det var derfor naturligt, at han stod bag Den Tyske Pavillon på Verdensudstillingen i 1929, der foregik i Barcelona.

Her tegnede Mis van der Rohe den geniale tyske pavillon, som i dag er en milepæl for moderne arkitektur. Men han tegnede altså også Barcelona-stolen, som indgår så smukt i Den Tyske Pavillon.

Stolen var oprindeligt designet, for at den spanske konge og dronning havde noget at sidde på, når de skulle besøge pavillonen. Det markante kryds i stellet, som skaber hele spændingen i stolen, er inspireret af ægyptiske skamler.

Som man vil se, hvis man besøger Den Tyske Pavillon, var krydset på benene oprindelig boltet sammen. Det blev ændret i 1950, hvorefter de blev fremstillet i rustfrit stål, således at det blev en glat overgang.