"Vi tegnede og byggede selv vores køkken helt fra bunden"

I soklen er skjulte og praktiske skuffer, og i loftet er der integreret et emfang, skjult i en kasse. Kom med indenfor i dette unikke selvbygger-køkken.

køkken i krydsfiner med kogeø
© Claus Troelsgaard

Arkitekt Liv Ridder Storgaard har tegnet og bygget sit køkken, så det fik sit eget unikke udtryk og kunne passe både til en arkitekt og en bankmand. Hvide og rengøringsvenlige standardmoduler og præfabrikeret indmad fra HTH er kombineret med selvbyggede dele af krydsfinér, der passer godt til gulvet i Douglas-fyr fra Dinesen.

Når man bygger selv, er der mulighed for at kæle for detaljen. Det ved arkitekt Liv Ridder Storgaard alt om. Hendes køkken er et selvbyggerkøkken, i bogstaveligste forstand.

Det hele begyndte med købet af et murermesterhus fra 1936 på en hyggelig villavej i Vangede, fra den tid hvor små rum var populære.

– Vi valgte at lave om på rumfordelingen, rev vægge ned og flyttede det oprindelige køkken, fordi vi ønskede os et stort køkken-alrum, fortæller Liv Ridder Storgaard, der er arkitekt hos Tegnestuen Vandkunsten og bor sammen med sin mand, Mads, der arbejder i Danske Bank, og deres to børn på 5 og 8 år. Drømmen var at skabe et enkelt køkken, som ikke blev alt for dyrt, og som de selv kunne bygge.

– Det var oplagt for os at skabe noget selv – noget der skulle kunne passe til både en bankmand og en arkitekt. Derfor valgte vi en kombination af standardmoduler med hvide, rengøringsvenlige fronter og selvbyggede dele i 18 mm krydsfinér, som der nok var blevet endnu flere af, hvis det kun var arkitekten, der skulle bestemme, griner Liv Ridder Storgaard, der selv har tegnet og snedkereret køkkenet.

krydsfiner hylde med bog
© Claus Troelsgaard

– Krydsfinér er et dejligt nemt materiale at arbejde med. Det er til at betale – og skære – og snittet mellem lagene er flot og designmæssigt anvendeligt, forklarer hun.

Kogeøen mellem arbejdspladsen i køkkenet og spiseafdelingen har dobbelt limet bordplade, øverst er et lag kompaktlaminat. Ideen var, at børnene kunne sidde her, lave lektier eller lege, mens forældrene havde gang i gryderne.

Der var en del praktiske overvejelser undervejs i byggeprocessen, blandt andet begrænset plads, hensyntagen til husets bærende vægge og et hul i muren mellem to rum til køleskab og ovn. Men så er det godt, man kan tænke ud af boksen. I soklen har Liv Ridder Storgaard fx bygget skjulte og praktiske skuffer og integreret emfanget i loftet, skjult i en kasse. Selvbyggerhænderne har hun med sig fra arkitektskolen.

– Der var et træværksted, og her fik jeg en forståelse for materialerne, men jeg har lært mig selv at bruge maskinerne. Fordybelsen i og kælen for detaljerne er feinschmeckeri for mig. Og det er en forudsætning at have det rigtige værktøj, siger hun.