Når Downton Abbey møder dansk køkkensnedkeri

Tine Bendixen og hendes familie bor i en herskabslejlighed fra 1906 – og derfor skulle deres nye køkken også forholde sig til sin fortid. Se en renovering, hvor Downton Abbey møder dansk køkkensnedkeri.

Køkken i Downton Abbey-stil
© Andreas Mikkel Hansen
Mrs. Patmore i Downton Abbey ville føle sig hjemme i journalisten og forfatteren Tine Bendixens nye køkken. Stilen er hyggelig, varm og rummelig – og hvis man ser bort fra den moderne komfort, er stemningen fra den populære engelske TV-serie intakt. Der er højt til loftet i mere end én forstand og god plads til familie, venner og madlavning. I Tine Bendixens køkken bliver der grinet, snakket og lavet meget mad. – Det oprindelige køkken var fra 1906. Det var et gammeldags snedkerkøkken og virkelig, virkelig fint. Men selve rummet var småt, og køkkenfaciliteterne utidssvarende. Der var fx ikke plads til en opvaskemaskine. Vi ville gerne have et større rum, som familien kunne samles i. Det skulle være et rum til afslapning såvel som arbejde – uanset om man står ved komfuret eller sidder bag en bærbar computer. Et slags velværerum, fortæller Tine Bendixen. ### Være tro mod rammerne Det nye køkken er lagt sammen af det oprindelige køkken, et arbejdsværelse og et stykke gangareal. Det er 30 kvadratmeter stort og har en loftshøjde på 31⁄2 meter. Tine Bendixen ønskede, at rummet skulle se ud som om, at det havde “boet” i lejligheden altid. Hun søgte bl.a. inspiration i engelske interiør-magasiner. – Hverken min mand Søren eller jeg er vilde med moderne, funktionalistiske køkkener i gamle huse, ligesom det i mine øjne heller ikke fungerer at putte gamle landkøkkener ind i spritnye, minimalistiske omgivelser. Man skal være tro mod rammerne – uden at der af den grund behøver at gå hverken Matador eller Den Gamle By i den. ### Naturligt samlingssted Det er Tom Christiansen og Snedkermesteren.dk, der har leveret det herregårdsinspirerede køkken, og arkitekt Morten Kjelstrup, der har tegnet indretningen. Køkkenet er et såkaldt forramme-køkken. Dvs. at det ikke er bygget i moduler. Det ses bl.a. på de 31⁄2 meter høje gulv til loftskabe, der er tilpasset rummet. For ikke at forstyrre det klassiske udtryk har Tine Bendixen fravalgt et emfang over komfuret og nøjes med en udsugning på væggen. Mikrobølgeovn og Quooker er også valgt fra. Til gengæld har køkkenet to ovne, og der laves mad på gas. – Det, jeg holder mest af ved vores nye køkken, er, at det er blevet et naturligt samlingssted. Køkkenet er det rum, vi søger – også når vi har gæster. Og så elsker jeg, at køkkenet er så rummeligt, at jeg kan møblere og ommøblere det. Her er plads til fantasi og forandring. Lige nu har vi spisebord og stole, men jeg overvejer en køkkensofa. Ikke en slagbænk, men et polstret og blødt møbel til køkkensnak.

Herregårdsinspirerende køkken
© Andreas Mikkel Hansen
Det herregårdsinspirerende køkken med åbne hylder er fra Snedkermesteren.dk. Gulvet er egetræsparket, der matcher resten af lejlighedens gulvbeklædning. Køkkenelementerne i amerikansk poppel er håndmalet med en særlig slidstærk maling i farven Taupe. Bordpladen er i lys komposit med grå stænk, og den rummelige porcelænsvask er fundet hos Genbyg.dk. Borde og stole har Tine Bendixen arvet fra en kollega og selv malet i tonen Old Violet med kalkmaling fra Annie Sloan. Porcelænsvasken er fundet hos Genbyg.dk, og det klassiske armatur er fra Hans Grohe. Pendlerne er købt hos Tibberup Høkeren i Helsingør. Tine Bendixen havde glasskærmene i forvejen. Den frejdige burmeserkat hedder Maja.

Køkken-ø med perlestaf-beklædning
© Andreas Mikkel Hansen
Køkken-øen, der rummer to ovne og et komfur, har perlestaf-beklædning. Praktiske stikkontakter er placeret i begge ender af køkken-øen, for el-kilder kan man ifølge Tine Bendixen ikke få for mange af i et køkken. Lampen tilfører rummet både humor og personlighed. Tine Bendixen har købt den på Vig Loppemarked.

Køkken med engelsk herregårdsstil
© Andreas Mikkel Hansen
Tine Bendixens køkken er med åbne hylder, porcelænsvask og inspireret af engelsk herregårdsstil. Den lille gris bruges til pie-bagning og er et fast element i et originalt Old English-køkken.

Vitrineskab med service
© Andreas Mikkel Hansen
Vitrineskabet fra Livingoodies.dk rummer alt det service, der bruges i det daglige. Tallerkener og bestik er samlet gennem mange år på Vig Loppemarked, som er Tine Bendixens yndlingsmarked. Bestikket er fra et hotel, og stellet er fra norske Egersund. Tine Bendixen samler i det hele taget på porcelæn i blå/hvide farver, fordi de kan mikses med hinanden.