Køkkenliv 2013
Nøgleordene for årets køkkener er "Værksted & hverdagsrum".
Af
UNO FORM I-SERIE Uno form har i år introduceret den nye I-serie, hvor der er lagt vægt på naturlige materialer og et nordisk design, der er i tråd med resten af boligen. Uno form har fokus på, at I-serien er kombinerbar med både U-serien og den klassiske C-serie fra 1968. Det vil sige, at man kan sætte enkeltelementer fra de forskellige køkkenserier sammen. Detaljen i fokus er udfræsningen af et dybere og mere brugervenligt greb, hvilket den øgede fronttykkelse på 22 mm giver mulighed for. Desuden forudser Uno form, at væghængte elementer - se endevæggen - vil blive endnu mere populære de kommende år. I-serien fås i flere træsorter, fx eg, ask og valnød, og med en række matte lakker, der giver et stofligt udtryk. Som vist her fra 150.000 kr.

Schmidt nordic
Franske Schmidt er Europas største køkkenkæde, men det betyder ikke, at firmaet søger efter laveste fællesnævner. Tværtimod lancerer Schmidt i år en række spændende forslag til det moderne køkken. Fx denne voldsomme og rå kombination af oxideret metal og slidt tømmer. Her kombineret med moduler med laminerede fronter. Det skaber et sammenstød mellem natur og kultur, som er kendetegnende for den rolle køkkenet forventes at indtage i hjemmet fremover: et sted hvor sunde og lokale råvarer forarbejdes til lækker sund mad med eftertanke. Schmidt har i øvrigt mere end 1000 forskellige fronter i træ, lak, bejdse og andre overfladebehandlinger, så enhver kan finde den farve eller overflade, de ønsker. Køkkenet på billedet koster 62.500 kr. uden hårde hvidevarer, armaturer og barstolene Tea Time Premium, som også fremstilles af Schmidt og koster 1600 kr. pr. stk. og fås i farver, der matcher køkkenet.

Multiform
Multiform satser i 2013 på multifunktioner i deres køkkener. Omdrejningspunktet er en ny elevationskøkkenø, hvor man fx kan indbygge en reol, der med et tryk på en knap hæves op og giver adgang til køkkenredskaber, service el.lign. Derudover kan bardisken hæves eller sænkes, så den på et tidspunkt er i børne- højde og kort efter er klar til voksne gæster, der nyder en drink. På samme måde kan emfang eller fladskærm køres op eller ned efter behov. En anden smart funktion er de såkaldte pocket-doors, der kører ind i en lomme mellem skabene, så de ikke rager ud i rummet, så man risikerer at støde hovedet. Endelig har køkkener fra Multiform dybere skuffer og skabe end de fleste andre køkkener, hvilket giver bedre plads til alle de dåser, æsker og poser, man skal have i sit køkken. Form 2 (billedet) fås med forskellige overflader: fem slags træ, otte farver maling, ni farver laminat - eller man kan vælge en af de 210 farver, Multiform efter kundernes ønsker special- fremstiller både maling og laminat i.

ALLMILMO
Pia hedder dette markante køkken fra tyske Allmilmö, der er opkaldt efter danske Pia Würtz, som er ansvarlig for designet. Allmilmö er et af de velkendte mærker på det tyske marked, men de er endnu ikke så kendte på det danske marked. Det ændrer sig måske med dette eksklusive køkken. Der er lagt vægt på materialer af højeste kvalitet, hvilket ikke mindst gælder skuffeløb og hængsler, hvor Allmilmö ikke går på kompromis. Alle kanter er forstærket med lister i rustfrit stål, som rammer fladerne flot ind og samtidig øger holdbarheden. De ekstra brede skuffer passer til tidens krav om, at et køkken skal være fleksibelt. Med de forskellige muligheder for bestikholdere, krydderihylder m.m. er der alle muligheder for at skrædder- sy køkkenet i forhold til ens behov. Pia fås i et utal af farver - det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. Opstillingen her på billedet koster 243.000 kr. inkl. lys men uden hårde hvidevarer og armaturer.

GARDE HVALSØE
Det nye køkken fra Garde Hvalsøe er opstået i et samarbejde med We Do Wood. Det iøjnefaldende ved køkkenet er det åbne udtryk, hvor konstruktionen er en del af udseendet. Det indebærer, at over- og underliggere er fremhævede, og at køkkenet er fuldt af små forskydninger i alle de flader, der mødes. Skuffer og hylder er lavet af bambus, hvilket både er bæredygtigt og sænker prisen på det samlede køkken. Håndtag er der ingen af, men den åbne konstruktion betyder, at skufferne er lige til at tage fat i. Man kan vælge køkkenet med fronter i bambus eller i linoleum. Opstillingen på billedet koster 93.000 kr. uden hårde hvidevarer og reol. Prisen skyldes, at køkkenet kun laves på standardmål i modsætning til Garde Hvalsøes andre køkkener, der skræddersyes til kunden og derfor koster mere.

Svane køkkenet Årets store satsning fra Svane Køkkenet er Y20, som ifølge producenten redefinerer det iscenesættende køkken og byder velkommen tilbage til madværkstedet. Køkkenet er beklædt med en ny type laminat på bord- plade, greb og fronter. Laminatet er med sine 1,2 mm tykkere end tidligere typer og desuden gennemfarvet, hvilket gør den ekstremt slidstærk. Tanken bag Y20 er, at man skal indrette sit køkken i forhold til sine behov. Derfor fås skufferne i tre størrelser, som man kan kombinere helt efter egen lyst. I stil med den generelle tendens gør Y20 op med køkkenet uden greb. Her er grebene tværtimod en del af designet, og der er gjort en dyd ud af, at de på én gang skal være flotte, funktionelle og lette at rengøre. En del af Y20 er de nye, spændende hylder, hvor der er arbejdet med, at der skal være plads til alle de redskaber, vi vil have lige ved hånden, når vi arbejder i køkkenet. Derfor er hylderne asymmetriske, således at både den høje køkkenmaskine og de lave glas har deres eget rum. Y20 fås i hvid og grå. Opstillingen på billedet koster 91.847 kr. uden hårde hvidevarer og armaturer.