Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Køkken med mere plads til samvær

Efter fem års planlægning og en totalentreprise blev soveværelse og spisestue forvandlet til et stort indbydende køkken-alrum med brændeovn, spanske fliser og et køkken i røget eg, som havde stået på ønskelisten i mange år.

© Tia Borgsmidt

Da Mette Kirstine Brinch for seks år siden købte hus med Rune Brinch Kristensen, var parret godt klar over, at der måtte en arkitekt på banen. Planløsningen var helt forkert i forhold til deres dagligdag, og køkkenet var småt og slidt. Så efter fem år med at spare op, holde møder og veje for og imod blev en totalentreprise sat i gang. Køkkenet blev flyttet ind i det tidligere soveværelse, og der blev åbnet op til spisestuen, så de to rum blev sammenhængende. - Før lå køkkenet og spisestuen i hver sin ende af huset, så det var noget af en omvej, hvis man fx lige havde glemt mælken. At køkken og spiseplads nu går ud i ét, er langt mere funktionelt, og så nyder vi, at vi er mere sammen som familie. En anden kæmpe fordel er, at vi nu har fået udsigt til haven både fra spisestue, køkken og entré, forklarer Mette Kristine Brinch. Parret valgte et køkken fra Køkkenskaberne, et fynsk firma, som laver snedkerkøkkener. Faktisk så Mette Kirstine Brinch et lignende køkken fra samme firma i et boligblad for flere år siden. Hun hev artiklen ud og gemte den, til hun skulle have nyt køkken. - Vi var da rundt og kigge på hvide køkkener hos de forskellige køkkenfirmaer. Men jeg blev ved med at vende tilbage til det drømmekøkken, jeg havde set i bladet. Et hvidt køkken er et praktisk og stilrent valg, men i dette tilfælde blev jeg altså nødt til at vælge med hjertet. Og resultatet er blevet endnu bedre end for- ventet, da det mørke køkken fremhæves så flot i det store, lyse rum, siger Mette Kirstine Brinch. Køkkenelementerne er lavet med fronter i fineret letrøget eg med en ramme af hvidlakeret mdf for at skabe en flot kontrast til det mørke træ. Som bordplader er der valgt en 6 mm tynd stålplade, som giver køkkenet et råt, men eksklusivt look. Over vasken er der opsat håndmalede spanske fliser fra File under POP, som giver køkkenet et flot farvepræg. Parret valgte hårde hvidevarer fra Electrolux, da de gerne ville opfylde krav til både funktionalitet og et enkelt udseende. Fx er induktionspladen helt sort uden markeringer af kogezoner, når den ikke er i brug. I midten af rummet er husets skorsten placeret, så det var naturligt at sløjfe den gamle pejs i stuen og sætte en tresidet brændeovn i skorstenen i stedet. - Håndværkerne grinede af vores valg af både brændeovn og varme i gulvet. Men der er bare noget helt særligt og hyggeligt ved at tænde op på en kedelig kold vinterdag. Desuden fungerer væggen med brændeovnen som en god skillevæg mellem spisebord og selve køkkenet. For selvom det er lækkert at have ét stort rum, er det også rart, at gæsterne ikke nødvendigvis følger med i alt, man laver i køkkenet, mener Mette Kirstine Brinch.
Køkken-alrummet var tidligere et soveværelse og en spisestue, som nu er slået sammen til et indbydende rum. Køkkenet i røget eg er snedkereret af Køkkenskaberne, og alle hårde hvidevarer er fra Electrolux. Brændeovnen fra Rais, der er indrettet i den oprindelige skorsten, giver både varme og hygge til rummet. Spisebordet T1 og stolene The Andersen Chair er designet af byKATO og er fra Andersen Furniture. De to hvide stole er fra Trævarefabrikernes Udsalg. Gardiner fra Faber og pendler fra Nordlux.

© Tia Borgsmidt

Mette Kirstine Brinch er pr-medarbejder hos Retro Villa. Men hun laver mange andre ting ved siden af - fx skriver hun en del boligreportager.

© Tia Borgsmidt

Entreen var tidligere mørk og indelukket. Men ved at fjerne halvdelen af væggen er der åbnet op, så man nu har et kig ud i haven, så snart man træder ind ad døren. Maleriet af Mette Helena Rasmussen tilfører rummet noget maskulinitet samtidig med, at det passer godt til farverne i huset.

© Tia Borgsmidt

Den tidligere indgang til køkkenet bestod blot af en enkelt dør, hvilket gav et lukket indtryk. Nu er døråbningen udvidet, og der er sat en smuk vitrinedør ind i stedet, så der er indkig til stuen. Billedet er et litografi af Richard Mortensen. Stolen In Between er fra &Tradition.

© Tia Borgsmidt

Det børstede stål på vinkøleskabet og de to ovne fra Electrolux står flot til det mørke køkken. På bagvæggen er opsat håndmalede fliser fra File under POP. Barstolene er købt hos Trævarefabrikernes Udsalg, malet hvide og påført skum og stof. Vitrineskabet er fra Lindebjerg Design.

© Tia Borgsmidt

Familien laver meget mad og har derfor to ovne. Den ene er en kombiovn, og den anden en pyrolyseovn.

© Tia Borgsmidt

Skuffernes fronter er udført i letrøget eg, mens det indvendige er snedkereret i olieret eg.

© Tia Borgsmidt

I vitrineskabet har Mette Kirstine Brinch udstillet al den keramik, hun gennem årene har samlet sammen på loppemarkeder, i genbrugsbutikker og på rejser. Hun holder især af keramik i blå, grå eller grønne toner.

© Tia Borgsmidt

Tidligere havde familien kun et lille køleskab. Men de nyder, at der nu er mere plads, og at det har forskellige zoner til fx kød og grønt.

© Tia Borgsmidt

Bag skuffefronterne gemmer sig to skuffe-opvaskemaskiner. Det giver familien mulighed for at sætte beskidt service i den ene maskine, mens den anden kører.

© Tia Borgsmidt

Køkkenvinduet vender efter ombygningen ud mod vejen. Derfor har familien opsat et Duette-plisségardin fra Faber, som forhindrer folk i at kigge ind udefra, men alligevel giver mulighed for at se ud. Vask og armatur er fra Blanco. I hjørnet af vasken er installeret en Quooker. Pendlen Arki er fra Nordlux.

Relaterede Artikler