© Lone Barslund

Køkken med mere dagslys

Karen er flyttet ind i sit arkitekttegnede barndomshjem, men køkkenet trænger til en overhaling. Lone Barslund giver nogle råd, der både skaber plads og giver mere dagslys.

Jeg læser med stor interesse dine indretningsråd i Bo Bedre og har også med lige så stor interesse læst din bog ”Kom indenfor”. Jeg håber meget, at du kan hjælpe os, for min mand og jeg er mildt sagt kørt noget fast i mulige løsninger.

Vi har brug for hjælp til og friske øjne på planløsning og indretning af vores køkken og stueareal.

Vi bor i et arkitekttegnet hus fra 1964. Det er faktisk mit barndomshjem, som min mand og jeg overtog i 2010. Vi har haft flere inde og se på mulige løsninger, men køkkenfirmaer har (naturligt nok) mest blik for køkkener og ikke for, hvordan rummene kan hænge sammen, hvis der åbnes op. Og arkitekter er tilbageholdende med at ændre ved linjerne i huset.

Huset er i to plan og ligger på en skrånende grund, hvor der er udgang til have både i underetagen og i overetagen. Vi ønsker mere plads i køkkenet, og en større/bedre udnyttelse af stue og pejsestue.

Væggen mellem køkken og stue er bærende; det samme er væggen mellem pejsestue og spisestue. I hjørnet af køkkenet ind til stue/spisestue er der et indvendigt regnvandsrør, så åbnes der op i denne ende af køkkenet, skal dette rør tænkes ind som en del af løsningen. Desuden skal der selvfølgelig etableres en udveksling, en jernbjælke, der bærer taget

Hvad angår køkkenet, er det klart, at den del af køkkenbordet, der går ud i rummet, skal væk. Det samme gælder gennemrækningsskabet. Der er en lille spiseplads i køkkenet, som vi bruger en hel del, primært om morgenen. Den kan evt. fjernes, så vi kan forlænge køkkenbordet. Hvis køkkenet åbnes op, vil den naturlige spiseplads sikkert også være et andet sted. Vi ønsker ikke at flytte hverken vask eller kogeplade hen, hvor den lille spiseplads er i dag, dels fordi vi finder det upraktisk med arbejdsplads umiddelbart foran vinduet (særligt kogeplade), dels fordi vinduet ikke vender ud til haven, men over til naboer.

Vi ønsker som nævnt mere plads i køkkenet og bedre udnyttelse af rummene, men vi ønsker også at renovere i respekt for huset, arkitektens ideer og den tid, huset er fra. Tror du kan lade sig gøre at forene disse ønsker?

Med venlig hilsen Karen

Lone Barslund indretningstips før
© Lone Barslund

Jeg har måttet forkorte dit brev væsentligt, så jeg koncentrerer mig om køkkenet og mulighederne for at lysne jeres stuer og få pladsen bedre fordelt.

For mig falder det mest naturligt i forhold til dagen og lysets rytme at der er et godt dagslys omkring køkken og spisebord, mens sofaafdeling med hygge og tv bedre kan tåle lidt mere mørke. Vi bruger så mange timer ved spisebordet både morgen og aften og til mange forskellige sysler, så der er det rart med plads og luft.

Jeg vil foreslå at I åbner køkkenet delvist ud mod stuen mod syd-vest, som vist med mur til loft i hjørnet bagved de 2 højskabe og derefter en brystningsmur i højde med bordpladen, så dagslyset kommer på tværs af huset. Det giver jer et godt arbejdskøkken med rigtig god kontakt til dem, der sidder ved bordet.

Ved at lukke imellem køkken og den oprindelige spisestue, får I en væg til at indrette jeres kogesektion opad. Hjørnet med afvandingsrøret bevares og I kan så vælge at lade det nye køkkenloft stå i gips mens I bevarer trælofterne i stuerne. Vælger I at male listelofterne, skal de omtalte messingskruer fjernes da det aldrig kan blive pænt at male hen over dem.

Ud fra de medsendte billeder ses det at lofterne er blevet mørke med alderen og lægger et ret solidt låg over rummene, så I skal overveje om det er vejen frem eller I evt. skulle sætte gipslofter op, så gulvene bliver det mørkeste element i stedet.

Den tidligere opholdsstue bliver altså jeres nye, lysere spiseafdeling og den gamle, noget mørke spisestue indrettes til ny hyggelig sofastue. Pejsestuen er rigtig fint møbleret som den er, når man skal kunne komme igennem til haven. Mangler I plads til reoler kunne I måske undvære sofaen og i stedet have to lænestole stående ved pejsen.

Jeg synes bestemt også at man skal respektere byggestil og epoke, når man bygger om, men man skal også se på at tiderne er skiftet og vores familiemønster har ændret sig radikalt. Uanset byggeskik så vil et gennemtænkt dagslys altid være først på min dagsorden, da det betyder uendeligt meget for vores velbefindende.

Manger hilsener Lone

lone barslund indretningstips brevkasse efter
© Lone Barslund