© shutterstock

Indret dit køkken smukt og praktisk

Går du med overvejelser om at opgradere dit køkken? Så er der flere vigtige faktorer, du bør tænke ind i dine planer.

Går du med overvejelser om at opgradere dit køkken? Så er der flere vigtige faktorer, du bør tænke ind i dine planer. Rummet skal først og fremmest være funktionelt, praktisk og nemt at arbejde i. Derudover er køkkenet ofte det sted, hvor familien samles – derfor opfattes det som hjertet af hjemmet af mange. Af den grund skal det også være et rum, som du nyder at opholde dig i.

Prioritér tilberedningsplads og en hårdfør bordplade

Når du skal finde den ideelle køkkenindretning, så er det vigtigt, at du får nok plads til tilberedning. Du skal have rigeligt med plads til at snitte og skære, så du ikke føler dig begrænset, men i stedet kan kaste dig ud i lige dé retter, du har lyst til.

Det er også en fordel, hvis denne tilberedningsplads er lige ved siden af vasken, så du nemt kan skylle dine grøntsager samt samle dit køkkenaffald her, inden du smider det i skraldespanden. Det gør dit arbejde i køkkenet nemmere. Her er det også ideelt, at du har de redskaber, som du anvender mest, tæt på tilberedningspladsen. Derfor er det vigtigt, at du har din opbevaringsplads i orden.

Få nok plads til opbevaring

Du bør indrette dit køkken, så du har rigeligt opbevaringsplads til diverse redskaber, maskiner og køkkenudstyr. Har du eksempelvis både en blender, brødrister og røremaskine? Så er det rart, at du ikke skal have maskinerne til at stå fremme hele tiden, men at du kan pakke nogle af dem væk, når de ikke er i brug. Mindre køkkenudstyr, som grydeskeer og piskeris, kan også fylde en del, og så er det rart at have lige ved hånden, når du står ved komfuret for eksempel. Derfor er det oplagt, at du har dem i skuffer tæt på.

Hvis du er vinentusiast, så kan du med fordel overveje at udstyre dit køkken med en vinreol også. Disse reoler findes i flere størrelser, så du kan vælge en variant, som passer til dine opbevaringsbehov. Du kan altså vælge en lille og praktisk én, som nemt kan passe ind i et mindre køkken. Men du kan også få en større vinreol med plads til mange flasker, hvis dit køkken er til det. Så har du altid dine yndlingsvine lige ved hånden.

Vælg den rette belysning

Det er vigtigt at finde den rigtige belysning til køkkenet, og du skal ikke nødvendigvis have den samme belysning i hele rummet. Områderne i køkkenet bruges på forskellige måder, og derfor kan der være forskellige krav til stemningen. Af den grund kan det være en udfordring at vælge lamper hertil.

Du kan med fordel dele lyset op i tre områder: generel belysning, arbejdslys og stemningslys. Den generelle belysning skal kunne lyse hele køkkenet op, så du kan orientere dig i rummet. Det kan blandt andet være ved hjælp af en loftlampe.

Arbejdslyset bør derimod være mere koncentreret, da det skal kaste lys på det område, du arbejder på - eksempelvis tilberedningspladsen. Du skal nemt kunne se, hvad du har med at gøre, og her kan væglamper være et godt valg.

Spisebordet har flere funktioner. Først og fremmest er det selvfølgelig her, du spiser. Men det kan også være et sted, hvor du arbejder, eller børnene laver lektier. Der er altså lidt forskellige krav til lyset her, og derfor kan det være en fordel at benytte pærer, hvor du kan justere temperatur og styrke. Dermed kan du skrue ned for styrken, når du vil skabe en hyggelig stemning til maden, men du kan også skrue op, når der skal arbejdes fokuseret ved bordet.