Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Hvordan indretter man et lejligheds-køkken optimalt?

Stine og Martin søger tips til, hvordan de får mest muligt plads til opbevaring i køkkenet. Arkitekten giver sine bedste råd.

Kære Lone,

Vi er netop flyttet i en dejlig lys og rummelig lejlighed på 65 kvm med rigtig gode rum.

Vi er dog ikke de store indretningseksperter og har derfor svært ved at tænke så kreativt ift., hvordan vi bedst udnytter kvadratmeterne til opbevaring og møbler.

Vi har hørt om andre, der har fået tips og tricks fra dig, som har været super gode! Vi håber derfor på, at du kan hjælpe os.

I køkkenet har vi forholdsvis lidt skabsplads, hvorfor vi har brug for en løsning til fx service eller andet, da det kun er overskabene, hvor der reelt kan være noget i. Vi har igen højt til loftet (290 cm).

Længden på den modsatte side af køkkenelementerne er 473 cm, og så er der 100 cm på endevæggen hen til vinduet (som det også fremgår af tegningen). Der står lige nu fryser i dette hjørne, men denne kan flyttes, hvis den kan stå bedre et andet sted.

Derudover er der 180 cm mellem de to trapper, hvor vi har forestillet os, at der kunne stå et skab eller lignende.

Vi kunne også godt tænke os en plads til bøger et sted enten i dette rum eller i vores stue.

Med venlig hilsen Stine & Martin

Kære Stine og Martin,

Det er jo et stort rum, jeres køkken, med masser af plads på trods af de to trapper op fra gang og op til stue, - jeg tænker det er en tidligere butik, måske?

Jeg vil foreslå at I udnytter den lange væg og får den fritgående skabsfryser ind i et nyt højskab med plads til gode hylder ovenover. Der er god plads til endnu et højskab ved siden af, så det får tyngde og vægt i rummet. ( Kolonialvarer, støvsuger, køleskab…)

Det eksisterende køkken har træfronter, så vælg rolige, hvide fronter på de nye elementer, så det virker helt naturligt med et skift i rummet.

På resten af væggen vil jeg foreslå at I laver en god bænk af lave skuffeelementer samme sted fra som højskabene, hvor I får ekstra plads til diverse køkkengrej. ( Eller plaider, duge, store gryder…)

De kan være mange steder fra, men det kunne være fra Billigskabe.dk, hvor et sæt med to skuffer beregnet til at stille under vaskemaskine og tumbler med sokkel, kommer op omkring 2000 kroner. I skal bruge to sæt, så bænken i alt bliver ca. 246 cm lang.

Soklen skal være lav, så siddehøjden inklusiv en hynde ender på ca. 45 – 47 cm. Kik jer lidt omkring for at finde den bedste løsning.

Da I ønsker jer en del andre ting forbedret i hjemmet, vil det være et oplagt sted ikke at give den alt for megen gas, men brug mere på vitriner, mm., der er meget mere synlig fornøjelse ved.

Vend jeres bord til en start, så I får plads til 6 personer.

Trods den lokkende lofthøjde vil I ikke få megen gavn af at sætte flere skabe op i højden, - I kan ikke komme til sagerne.

I stedet for kan I finde et par fine vitrineskabe og placere dem som vist, startende helt ude i niveau med trappen ned til gangen, så gavlen på skabet virker som en naturlig forkortning af trappens rigelige bredde.

Jeg har tegnet køkkenhøjskabe ind på hhv. 100 og 50 cm bredde, som med glaslåger kan rumme alt fra service, glas, kogebøger, lysestager og meget andet.

Bedste hilsener Lone

© Lone Barslund – FØR

© Lone Barslund – EFTER

Håndplukket til dig