Da køkkenet i penthouselejligheden skulle fornyes, valgte ejerne en atypisk farve

Men det modige, grønne køkken viste sig at passe perfekt til hjemmet.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Line Dammen

Udfordrende. Det er ikke uden problemer at skabe en lun og hyggelig atmosfære i et helt nyt køkken med højt til loftet og store gulv-til-loft-vinduer. Men indretningsarkitekt Ingrid Knutsen og køkkenproducenten Hamran slog sig sammen og klarede opgaven.

Køkkenøen er malet i farven Green Marble fra Jotun, mens resten er i en lidt lysere nuance for at skabe noget dybde og dynamik. Bordpladerne er i carraramarmor, og begge vaske har messingarmaturer fra Vola. Spisebord og -stole er tegnet af Eero Saarinen for Knoll.

I loftet er der lyddæmpende plader. Modulerne er hængt op på væggen – det er med til at skabe en luftig følelse og gør, at hele køkkenet fremstår let og delikat.

Grøn glæde

Da der skulle vælges køkken til en penthouselejlighed i et nybyggeri, tilkaldte beboerne eksperthjælp.

Løsningen blev skræddersyet – og i dag står rummet svøbt i en dejlig sartgrøn nuance.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Line Dammen

Kunsten at skabe varme i et nybyggeri

Det er ikke altid helt enkelt og nemt at skabe varme og personlighed i et nybyggeri.

Moderne arkitektur kan fremstå stram og kold til trods for flotte linjer og luftige rum, og for en privatperson kan det være vanskeligt at vide, i hvilken ende man skal begynde.

Derfor er det godt, at der findes eksperter.

– Kunden kontaktede mig allerede før byggestart, og da jeg så tegningerne så tidligt i processen, havde vi god tid til at planlægge og lave ændringer, før byggeriet begyndte, fortæller indretningsarkitekt Ingrid Knutsen.

– Parret, som skulle flytte ind i lejligheden, havde tanker og ønsker, som vi fik mulighed for at inddrage i udformningen. Jeg kontaktede køkkenproducenten Hamran, og sammen skabte vi en grøn drøm af et køkkenrum, som smelter fint ind i den øvrige arkitektur.

– Kunden ønskede sig faktisk et grønt køkken, så opgaven blev at finde den rigtige nuance, som passede til resten af huset, kunden og konceptet. Resultatet blev en kombination af to grønne toner – Green Marble fra Jotun på køkkenøen og en lysere nuance på resten – noget, som giver køkkenet dybde og gør det mere spændende.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Line Dammen

Et roligt udtryk

Den grønne base giver ro, mens gulvet skaber liv, og messingdetaljer giver varme. Roligt bliver udtrykket også, når højskabe integreres, og underskabe hænges svævende direkte på væggene med masser af luft i underkanten.

– Ved at bygge højskabene ind i væggen skabes en ren og elegant linje, og de svævende vægskabe er med til at skabe en mere luftigere følelse, siger indretningsarkitekten og uddyber: Det gør, at hele køkkenet får et fint og delikat udtryk.

Hele køkkenet er bygget rundt om køkkenøen. Den er et godt blikfang i rummet, sørger for opbevaringsplads i massevis og er i tillæg en god arbejdszone.

Her kan flere engageres og lave mad samtidig – en fin måde at gøre madlavning til noget socialt på. Bl.a. kan man både bage og lave middag samtidig – noget, som forklarer valget af to vaske, den ene placeret på øen.

– Det effektiviserer arbejdet i det store køkken, forklarer Knutsen.

Underskabene består udelukkende af skuffer, som alle er elektriske og dermed eliminerer behovet for håndtag. Som om det ikke var nok, skjuler skufferne også flere hemmeligheder: Sort inventar giver en mere eksklusiv oplevelse og er en overraskende detalje bag det grønne ydre. Sort går også igen i Tulip-spisebordet og -stolene designet i 1955 af Eero Saarinen for Knoll.

– Med så mange lyse elementer i rummet er det fint med en lidt drastisk kontrast, forklarer Ingrid Knutsen.