5 enkle bud på, hvordan du holder dit skærebræt rent og smukt

Sådan får dit skærebræt patina på en sund og naturlig måde

Skærebræt gøres rent med citron

© tastingtable.com

Skærebræt i træ

Først går skærebrættet så grueligt meget igennem - og så bliver det smidt ud.

Sådan behøver det ikke at være. I hvert fald ikke hvis det er et smukt skærebræt i en hård og solid træsort. Hvis sådan et skærebræt bliver plejet med kærlig omsorg, vil det bare blive smukkere år for år. Her er 5 af de bedste tips til at give dit skærebræt et langt og godt liv.

1. Fjern dårlig lugt på skærebrættet med citron

Skær en citron over og hæld ca. en skefuld groft salt ud over skærebrættet. Gnid citronen rundt på skærebræt, mens der er salt på brættet. Vask efterfølgende skærebrættet med varmt vand og mild sæbe.

2. Giv skærebrættet olie

Giv dit skærebræt olie en gang imellem, gerne en gang om måneden. Nogle foreslår mineralsk olie, men her skiller vandene. Du skal i hvert fald være ekstra grundig med rengøringen, hvis du vælger at bruge terpentin, linolie eller andre olier, der ikke egner sig til menneskeføde.

Oliering af skærebræt skal altid være på et helt tørt skærebræt. Gnid det ind i olie, og lad det derefter stå et par timer. Olien kan for eksempel være rapsolie eller vindruekerneolien. Tør overskudsolien af. Lad brættet stå nogle dage, inden det bliver brugt igen.

Gammel skærebræt

© iStock

3. Fjern ridser med sandpapir

Begynder ridserne og knivmærker i skærebrættet at generere dig, så kan det måske betale sig at slibe det med noget meget fint sandparpir - ikke grovere end korn 220. Gør det blidt og uden alt for meget knofedt. Vask også skærebrættet efter i varmt vand og mild sæbe.

4. Put aldrig skærebrættet i opvaskemaskinen

Et skærebræt i træ har det ikke godt af den konstante høje varme og fugtighed i en opvaskemaskine. Stiller du ofte skærebrættet ind i opvaskemaskinen, så vil det snart begynde at slå revner.

5. Vask skærebrættet med det samme efter brug

Lad ikke skærebrættet stå uvasket alt for længe. Vaske det grundigt af i en mild sæbe og tør det efter med et viskestykke. Lad det derefter lufttørre. Læg det ikke for hurtigt ned i en skuffe, hvis det er der, det hører hjemme. Hæld også en gang imellem kogende vand over skærebrættet.

Relaterede Artikler