Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

5 simple tips til at holde dit skærebræt rent og smukt

Læs her, hvordan du får dit skærebræt rent på en sund og naturlig måde.

Skærebræt

© Camilla Bofill

Patina giver dit skærebræt i træ et smukt look

Et skærebræt i træ er smukt, tidløst og godt for miljøet. Men ofte smider vi vores skærebræt ud, og det behøver du faktisk ikke, i langt de fleste tilfælde.

Har du et smukt skærebræt i en hård og solid træsort, så er der god grund til at se på, hvordan du nemt kan give dit skærebræt patina. Disse skærebrætter skal plejes med kærlig omsorg, og det vil resultere i et endnu smukkere skærebræt år for år.

Her giver vi dig 5 af de bedste og mest effektive tips til at give dit skærebræt et langt og godt liv.

1. Dårlig lugt på skærebrættet kan fjernes med citron

Skær en citron over og hæld cirka en skefuld groft salt ud over skærebrættet. Gnid citronen rundt på skærebræt i cirkulære bevægelser, mens der er salt på brættet.

Brug gerne et par minutter på det før du efterfølgende vasker skærebrættet rent med varmt vand og mild sæbe.

2. Giv skærebrættet næring med olie

Det er måske en overset ting, men ligesom dine andre træelementer, skal du give dit skærebræt olie en gang imellem - også gerne en gang om måneden.

Der er delte meninger om, hvilken olie der er bedst at skal bruge, men det er en god idé at bruge mineralsk olie.

Hvis du vælger at bruge terpentin, linolie eller andre olier, der ikke egner sig til menneskeføde, er det meget vigtigt, at du er ekstra grundig med rengøringen.

Når du skal olierere dit skærebræt, kan du eksempelvis bruge rapsolie eller vindruekerneolien. Dit skærebræt skal altid være helt tørt inden du smører det med olie, så suger brættet mest optimalt og olien arbejder bedst.

Gnid skærebrættet godt ind i olie, og lad det derefter stå et par timer. Tør herefter overskudsolien af. Lad brættet stå nogle dage, inden du bruger det igen.

3. For mange ridser? Fjernes med sandpapir

Er der begyndt at være for mange ridser og knivmærker i skærebrættet, og synes du det er for uskønt? Det kan meget vel betale sig at slibe det med noget meget fint sandpapir - ikke grovere end korn 220.

Skærebrættet skal være tørt imens du blidt sliber det, uden at lægge at for mange kræfter i det. Vask efterfølgende brættet af i varmt vand og mild sæbe.

4. Skærebrættet hører ikke til i opvaskemaskinen

Et skærebræt i træ har det ikke godt af den konstante høje varme og fugtighed, der er i en opvaskemaskine.

Derfor skal du undgå helt at bruge opvaskemaskinen, selvom det er det nemmest - du vil takke dig selv på den lange bane. Hvis du bruger opvaskemaskinen, kan dit skærebræt begynde at slå revner.

5. Vask skærebrættet med det samme efter brug

Når du har brugt dit skærebrættet, skal det ikke stå uvasket alt for længe. Vask det grundigt af i en mild sæbe og tør det efter med et viskestykke.

Derefter er det vigtigt at stille brættet til luftørring, og vente lidt med at lægge det ned i skuffen.

Relaterede Artikler