Kender du billedet fra en anden vinkel? Bo inde i det for 69 kroner pr. nat

Lej en nat i et mesterværk på Art Institute of Chicago gennem Airbnb.

Et soveværelse
© Art Institute of Chicago

Det er et ydmygt soveværelse, men mere berømt end nogen konges eller kejsers soveværelse.

Nu er dette pensionatværelse fra Arles i Sydfrankring anno 1889 blev åbnet for overnattende gæster - i naturlig størrelse.

Det står parat for besøgende på Art Institute of Chicago og kan bookes i forbindelse med en udstilling om billedets maler.

Og hvad er det nu for en maler?

Van Gogh
© Art Institute of Chicago

Her er billedet fra den vinkel, som alle kender oliemaleriet fra: Van Goghs Soveværelset i Arles.

Men billedet her er ikke det ægte - og så alligevel meget mere end det.

Det er nemlig en lifesize version af billedet med ægte senge, rigtige stole og en seng, hele to personer kan overnatte i.

Van Goghs stol
© Art Institute of Chicago

Stolene er bemalet med sort kantstreg for at efterligne Van Goghs malestil og den sorte streg, han har brugt til at ridse rammerne for stolen på.

Det samme har han gjort med servantemøblerne på næste billede.

Servante i Arles
© Art Institute of Chicago

Her på servantesættet og på toiletrekvisitterne har de kreative sjæle, der har genskabt maleriet, gjort sig umage med at ramme både Van Goghs pastose penselsføring og hans skitsestreger

Det sætter tankerne i gang at gå på opdagelse i makroversionen af _La Chambre à Arles. _Præcisionen i Van Goghs vilde og "sindsyge" svingen rundt med penslen står for eksempel meget tydeligt frem. Og så er det også sjovt at forestille sig størrelsen på penslerne til life-size-billedet...

Det rigtige billede
© Art Institute of Chicago

Soveværelset i Arles findes faktisk i tre versioner. Det er det mellemste fra 1889, som er i Art Institute of Chicagos eje.

Vincent van Gogh malede sit pensionatværelse i Arles første gang i 1888, men blev året efter bekymret over for billedets stand, fordi det havde fået en vandskade. Hans bror Theo opfordrede ham derpå til at male motivet igen

Den idé tog Vincent til sig, hvorpå han malede to udgaver, mens han var indlagt på et sindssygehospital efter sin ulykke med sit øre: et større, som han sendte tilbage til sin bror sammen med den første version, og et mindre, som han forærede til sin mor og sin søster.

Den første version hænger i dag i Van Gogh museet i Amsterdam, det andet i Art Institute of Chicago og det sidste på Musée d'Orsay i Paris.

Lej Soveværelset i Arles på Airbnb
© Art Institute of Chicago

Det genskabte Van Gogh-værelse kan lejes for 69 kroner gennem Airbnb.

Sådan ser faciliteterne på pensionatværelset ud i Airbnb's tørre listesprog:

Accommodates: 2

Bathrooms: 1

Bed type: Real Bed

Bedrooms: 1

Beds: 1

Check In: 4:00 PM

Check Out: 11:00 AM

Room type: Entire home/apt

36 værker af Van Gogh
© Art Institute of Chicago

På udstillingen Van Gogh's Bedrooms på Art Institute of Chicago kan alle tre versioner af billedet opleves. I det hele taget vises 36 værker af Van Gogh.

Udstillingen kan ses fra den 14. februar til den 10. maj 2016.

Har brug for mere maling
© Art Institute of Chicago

Under "description" på udlejningssiden på Airbnb er der en lille beskrivelse af lejligheden. Her taler Van Gogh direkte til kommende lejere:

  • "I'm charging $10 for no other reason than that I need to buy paint. However, I will be happy to provide you with tickets to my exhibition at the Art Institute of Chicago."

Der er nok en kurator på udstillingen, der har været psykisk medie mellem Van Gogh og Airbnb, men alligevel..

Have a nice stay!