© Kennet Islandis Havgaard

Se de vilde billeder når blomster møder Haute Couture

Blomster kan meget mere end bare pynte i din favoritvase...

© Stine Heilmann

Blomster og mode

Blomsterdesign til modehusene eller modeugen er spændende arbejde. Jeg fascineres af dialogen med fashiondesigneren om at fortolke deres brand i mit blomsterarbejde. Jeg laver også mine egne shows og opgaver til magasiner og udstillinger, samt underviser i emnet.

Mine blomster vælger jeg efter opgaven. Nogle af de materialer jeg ofte arbejder med, er forskellige typer græs, der kan flettes, klipses og trådes sammen og giver fine linjer. Perler, fjer, piberenser, tråd, og sommerfugle er effektmaterialer som kan være med til at fremhæve en farve eller være prikken over i’et i designet. Nelliker og lilje fordi det er blomster, der har kronblade, som holder godt og er nemme at tage fra hinanden. Ornitogalum, fortryllende små blomster som er fine at lime og tråde op. Blomster er et organisk materiale, og også sæsonbestemt. Derimod er små sarte blomster som trænger til meget vand, som syrener, latyrus, ikke optimale at arbejde med. De falder meget hurtigt sammen, og så er mit arbejde ødelagt.

© Stine Heilmann

Overraskende blomsterdesigns

Jeg vælger blomster som jeg ved kan holde, og som matcher opgaven. Derefter laves et underlag (eller et stativ), hvor blomster og materialer enten limes, trådes eller væves på. Hertil anvender jeg mange forskellige teknikker.

© Stine Heilmann

Forskellige konstruktioner

Blomsterkroner er en helt speciel konstruktion. Hatte en helt anden. Hvis jeg fx skal skabe en ring så fletter jeg en konstruktion i ståltråd, som mine blomster, bær m.m. monteres på, og som også kan bæres på fingeren.

Bag hvert design gemmer sig en speciel teknisk fremgangsmåde. Det giver mig inspiration at udfolde mig på en anden og mere forfinet måde med Haute Couture arbejdet end at binde en buket eller hoteludsmykning. Disse design er helt anderledes end det arbejde vi laver i dagligdagen. Jeg ELSKER at lave mine blomstershows, hvor jeg med blomster når helt ind i folks hjerter.

DIY – Snup idéen

Mini Haute Couture - Græsrosetter:

Du skal bruge:

  • Lette græsser
  • Grøn ståltråd, 40 cm lang
  • Blomstersnor, som fx garn, bast eller bomuldssnor

Sådan gør du:

Du tager 6-8 stykker græsstrå, og ruller dem om et par fingre. Rul stråene til et lille rundt bundt.
Den grønne ståltråd stikkes gennem midten på græsbundtet. De to trådender snos fast sammen, således at græscirklen er bundet sammen med tråd. Den grønne ståltråd samles.
Klip evt. græsenderne, så de ikke stritter for meget. Du skal bruge 8-10 stk. græsrosetter til en mellem vase/ buket.

Når du har bundet alle græssløjferne, samles de til en lille tæt buket. Brug én af ståltrådene til at sno rundt om alle de andre lange ståltrådsender, så alle ståltrådsenderne er bundet sammen til én. Nu er det store græsroset-bundt klar til brug.

© Andreas Mikkel Hansen

Brug af Græsrosetter i din buket:

Den samlede græsroset-buket placeres nederst i vasen. Vær opmærksom på at ståltrådsstilken måske skal klippes til, så den ikke skubber sløjfen ud af vasen, men fylder vasens top tæt til kant. Blomsterne skal nu stikkes ned igennem roset- bundet. Det samler smukt blomsterne.

Når du placerer dine blomster i rosetterne, så placer de blomster med de største blomsterhoveder først, og nederst. Derefter arrangerer du dine blomster i grupper, tre af hver, og fordeler dem i tre højder, således at de danner bund, midte og top.

Du kan enten vælg én farve i flere nuancer, eller mikse sommerblomsternes farver. Husk altid, at fjerne bladene på alle blomster, men lad gerne et par enkelte blade blive på hver stilk. Så drukner blomsterne ikke i blade, men træder smukt frem i din buket. Blomsterstilkene bør snittes skråt for længere holdbarhed.