Se de smukke, foldede kunstværker af papir

"Jeg ser papiret som et materiale, ligesom træ og glas. Det giver en frihed, da det er let at arbejde med og indgyder til fri udformning med sin hvide identitet."

© Tina Enghoff & Amanda Betz

Forunderlige folder

Amanda Betz' fantastiske kreationer balancerer på poetisk vis på en knivspids imellem design og kunst.

Hvem skulle tro, at det fladeste materiale af dem alle – papiret – kunne have så meget dybde og dimension, som det har, når det har været i hænderne på Amanda Betz.

Der er en uendelighed over hendes værker, som gør, at man bare kan blive ved med at se nye skygger, lysindfald og vinkler.

Amanda Betz er uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole ved The Experimental Studio drevet af Nat Chard og har altid været optaget af at undersøge og afsøge rumlige ideer.

Det har ledt til samarbejder med Menu med vasen Folded og Cassiopeia-lampen for Le Klint, og i skrivende stund er Amanda Betz i gang med at forberede en udstilling til Center for Papirkunst.

© Tina Enghoff & Amanda Betz

I sin kommende udstilling er det netop den meditative tilstand, Amanda arbejder hen imod at inkorporere i sine værker. Inspirationen kommer fra naturen og er et møde imellem Japan og Danmark. I Japan anskuer man naturen som større end mennesket. Kornmarken i Danmark er et meditativt sted for Amanda, og således er projektet at skabe kornmarker i papir, som kan lade øjet vandre i lys, skygge og gerne videregive en poetisk, meditativ følelse, så man kan stå stille et øjeblik. Amanda laver også værker på bestilling til kunder.

Papir som kunsthåndværk

– Papiret har altid været en del af mit liv. Som barn yndede jeg at folde små figurer, og i mit forløb på arkitektskolen slog det sig fast, at det spænd mellem tegning og model, mellem to og tre dimensioner, altid vækker min nysgerrighed og fantasi. Papiret er sidenhen blevet mit kunsthåndværk, i den forstand at jeg altid starter her, når jeg udvikler nye designs og skal afsøge ideer.

– Jeg ser papiret som et materiale, ligesom træ og glas. Det giver en frihed, da det er let at arbejde med og indgyder til fri udformning med sin hvide identitet, fortæller Amanda, der ofte bevæger sig i krydsfeltet mellem design, kunst og arkitektur i sine værker.

– Jeg har lavet værker til kunstudstillinger, hvor de billedkunstneriske så det som billeder og ikke det arkitektoniske greb, som var mit udgangspunkt. Det er min erfaring, at tingene bliver anskuet efter den faglighed, beskueren besidder.

© Tina Enghoff & Amanda Betz

"Hjerne og hænder kobles, og tankerne forsvinder"

Amanda Betz mener, at man kan se og mærke på et produkt, om det er udarbejdet med omhu og tænkt igennem. Ligesom nærvær imellem venner skaber bedre venskaber, så tror hun på, at nærvær med materialet skaber et bedre slutprodukt.

For hende er det nærmest en meditativ seance at lade hænderne gøre arbejdet.

– Man glemmer tiden, når hænderne arbejder. Egentlig tror jeg, at det for alle mennesker er enormt tilfredsstillende at være i fremdrift og se fysiske resultater. Så har man lavet noget. I en travl hverdag er papiret et sted, hvor jeg personligt kan skrue ned for tiden og gå langsomt. Hjerne og hænder kobles, og tankerne forsvinder. Det har mere været en intuitiv fremgang, som sidenhen er blevet bevidst.

© Tina Enghoff & Amanda Betz