Pindestolens comeback

Designverdenens ydmyge pindestol har gennem flere århundreder vist sit fighter-potentiale. Nu er den her igen, fuld af ny energi og klar til at spille med musklerne.

Den funktionelle, ydmyge og meget simple pindestol
Den har altid været der: omkring køkkenbordet i kolonihavehuset, hos mormor, gemt væk på lofter og i kældre, i en krog hos genbrugsbutikken og i vores kollektive erindring. Nu er den så hentet ud af skammekrogen og historiebøgerne, er blevet støvet af, farvesat og fortolket: den funktionelle, ydmyge og meget simple pindestol er kommet frem af gemmerne og indtager pladsen omkring designerbordene i de moderne hjem. Den dukker op på trendy restauranter og cafeer – både i originalversioner og i nyfortolkede varianter. Pindestolen, der engang var den jævne mands siddeplads, og som i 40’erne, 50’erne og 60’erne blev de kulturradikales favoritmøbel, sammen med tremmesofaen og den unge Wegners lidt mere eksklusive stolefortolkninger, pryder igen forsiderne på de glittede boligmagasiner. FDB’s næsten glemte kollektion af pindestole relanceres i nye farver, og vi får dermed fornyet mulighed for at hylde møbeldesignere som Børge Mogensen, Hans J. Wegner, Poul M. Volther, Jørgen Bækmark m.fl., som dengang gik til opgaven ud fra en filosofi om at skabe ærlige møbler, i et enkelt design og af naturmaterialer – og til en fornuftig pris. Dette folkelige element samt det ideologiske afsæt var på mange måder skandinavisk, men dog ikke helt uden referencer. Der blev designmæssigt blandt andet skelet til shakernes møbeltradition, hvor enkelhed altid har været et mantra, og så blev der hentet lidt inspiration i den engelske møbeltradition, hvor Windsorstolen med sin arketypiske form blev taget i ed. Den oplever ligeledes en velfortjent genkomst og har til dels stadig den lille finesse, at den fremstilles af forskellige træsorter, hver med sine egenskaber: Benene er typisk af bøg, mens spindlerne og armlæn er drejet af ask, der er en blød og bøjelig træsort. Sædet bliver ofte skåret af et stykke elmetræ. Nogle af de tidlige stole kombinerede fyrretræ, poppel og ahorn, og den ægte vare bliver stadig fremstillet af tre forskellige træsorter, mens de lidt billigere udgaver baserer sig på en enkelt træsort. Pindestole, Windsorstole og shakerinspirerede stole giver netop nu nyt liv til vores hjem.

The Spade Chair
The Spade Chair er et ikon hentet fra det rustikke engelske landmandsliv. Bag designet står Faye Toogood. Fremstillet af ask med forskellige overfladebehandlinger. Endnu ikke prissat. Please Wait To Be Seated.

Stolen P5 Böjträ
Stolen P5 Böjträ, designet af Josef Frank i 1920’erne, er blevet fundet frem i designarkiverne hos Svenskt Tenn og sat i produktion for første gang. ca. 4750 kr., Svensk Tenn.

Tabu-stolen fra Alias
Tabu-stolen fra Alias er tegnet af Eugeni Quitllet. Stolen fås i et utal af varianter og kan nærmest betegnes som en afsøgning af et designs potentiale. Fås bl.a. med natur træ-ryg og i mange lakerede farver. 7900 kr., Fiorini Trading.

Wegners J16
Wegners J16 er klassikeren blandt gyngestole. Den blev lanceret i 1944 af FDB Møbler og har været i produktion lige siden – nu af Fredericia Furniture. 12.571 kr., Fredericia Furniture.

J64-stol fra Fredericia Furniture
J64 er en omfavnende pindestol, tegnet af Ejvind A. Johansson tilbage i 1957. Han var Børge Mogensens tredje efterfølger som chefarkitekt hos FDB Møbler. Stolen fås i natur og sortlakeret bøg. 2695 kr., Fredericia Furniture.

Forrygende fusion
Formgivningsmæssigt er der mange forbindelser mellem Japan og Skandinavien. Mange danske designere og arkitekter har gennem tiden ladet sig inspirere af solens rige – af det enkle udtryk, de naturlige materialer og af stofligheden. At inspirationen også flyder fra vest mod øst, er Eiri Iwakura et smukt eksempel på. Den formsikre japanske møbeldesigner, der har det som sit erklærede mål at bidrage til et rigere og mere mangfoldigt boligmiljø, forsøger med sit arbejde at skabe harmoni mellem menneske, objekter og rum – en meget japansk og holistisk tilgang til design. Iwakura er samtidig dybt fascineret af håndværk, ikke mindst samarbejdet med dygtige møbelsnedkere. Det kan aflæses i brandet Takayama Wood Works, hvor målet netop er at finde en balance mellem materiale og form. Iwakuras bidrag til kollektionen er blandt andet en række Windsor-inspirerede stole, som ikke blot ligger i naturlig forlængelse af en engelsk håndværks- og designtradition, men som måske i højere grad er beslægtet med for eksempel Hans J. Wegners fortolkning af selv samme møbeltradition. Den japanske designer, der har været aktiv i mere end fyrre år som møbelarkitekt, vundet priser og været med til at udvikle flere japanske designbrands, bl.a. Rockstone, vedkender sig da også gerne sin fascination af dansk møbeldesign. Det danske bånd blev nylig understreget ved en udstilling af Iwakuras designs hos galleristen A. Petersen i København – se også eiriiwakura.jp.

Mademoiselle Loungechair
Elegante linjer: Mademoiselle Loungechair tegnet af Ilmari Tapiovaara i 1956. 8140 kr., Paustian.

Chairmakers Chair
Chairmakers Chair er en arketypisk Windsorstol fra britiske Ercol, der har specialiseret sig i de fine pindemøbler. Pris fra 8600 kr., ercol.com.

Fly Lounge designet af Space Copenhagen
Pindestol på den komfortable måde: Fly Lounge er et skulpturelt møbel, designet af Space Copenhagen. Fås også som sofa. 11.995 kr., &tradition.

Flecto-stole af Christian Juhl
Den unge danske møbeldesigner Christian Juhl har udfordret spisestolen ved at mikse træ og silikone-gummi, som føjer blødhed og komfort til Flecto-stolen. Prototype. Christianjuhl.com.

Pindestol af Kristian Illum Wikkelsø
Når man tænker Eilersen, tænker man først og fremmest polstrede sofaer, men i anledning af 120-års jubilæet relancerer virksomheden træstolene IW2 og IW3, designet af Kristian Illum Wikkelsø i 1958. Fås i mange farver fra 5490 kr., Eilersen.

Ola Windsor tegnet af Alf Sture
Endnu en gang en klassiker: Ola Windsor er tegnet af Alf Sture i 1975 og produceres i dag af norske Tonning & Stryn A/S. ca. 6700 kr.,Tonningstryn.no.

Jørgen Bækmarks J80 og J81
Nu kommer Jørgen Bækmarks J80 og J81 fra FDB Møbler i sortlakeret bøg med sæde i sort eller naturfarvet papirgarn. Kollektionen er tilpasset nutidens størrelser og siddekomfort i tæt parløb med designer Thomas E. Alken. 2699 kr., coop.dk.

Windsorstol i to træsorter
Kimble er et smukt eksempel på en Windsorstol i to træsorter: ask og valnød. Stolen er designet af Matthew Hilton. 10.250 kr., delaespada.com.