
Den skæve stol med den store historie
Fra Museum of Modern Art til munkekloster i Italien. Steen Østergaards smukke Modo 290-stol har en historie, der er lidt anderledes end de fleste
AfI mere end 50 år har Steen Østergaard været med til at sætte sit præg på den danske møbelindustri med sine markante arkitekttegnede løsninger. Men særligt en af hans produkter har været i spotlightet. Den er blevet udstillet på Museum og Modern Art i New York, som en hyldest til det moderne design, NASA tog den ind som kontorstol i sit hovedkvarter, den er blevet brugt i flere sci-fi film fra 60’erne og 70’erne grundet sit futuristiske design og et munkekloster i Italien tog den ind, da den med sit asketiske og æstetiske udtryk passede meget fint til klosterets visuelle identitet.
Der er tale om stolen Modo 290. En skalstol formstøbt i et stykke og med et design, der selv den dag i dag emmer af futurisme og rene, designmæssige linjer. At Steen Østergaard i 1960’erne kunne designe en stol, der stadig den dag i dag er relevant giver dog ganske god mening hans baggrund og karriere taget i betragtning.
En karriere, der startede med en uddannelse som møbelsnedker i 1957, har Steen Østergaard blandt andet arbejdet sammen med Finn Juhl, vundet utallige priser og skabt sit eget designfirma, hvor han har videreført de designtanker, der ligger til grund for Modo 290.
Siden 2013 har den danske møbelproducent Nielaus arbejdet sammen med Steen Østergaard om at fremstille og markedsføre hans enestående møbeldesigns helt tro mod møbelarkitektens oprindelige idéer, og det er netop Nielaus, der i dag står for fremstillingen af de meget fine Modo 290-stole.