Billedvæg over sofa med tilfældigt udtryk
© Cecilie Kovsted / @interiorunivers

Guide: Sådan laver du den perfekte billedvæg

En billedvæg eller gallerivæg skaber personlighed og pifter indretningen op. Men hvordan får du den til at se harmonisk ud, og hvor skal du begynde? Følg vores trin-for-trin-guide, og få inspiration til din billedvæg her.

Billedvæggen er fantastisk til at tilføje personlighed til hjemmet, når plakater, kunstværker og personlige fotografier komplimenterer hinanden på væggen.

Men det kan være svært at finde den rette balance, når det gælder stil, placering og udtryk. En billedvæg kan let komme til at se rodet ud, men der er heldigvis tips og tricks til at undgå dette.

Her får du den ultimative guide til, hvordan du skaber en harmonisk billedvæg i fem overskuelige trin – og den bedste inspiration til en personlig billedvæg.

Smuk og stilfuld billedvæg på lille væg ved dør
© Mikkel Adsbøl

1 Hvor skal billedvæggen placeres?

Det første, du skal have styr på, er, hvor billedvæggen skal placeres – og hvor meget den skal fylde.

Her er det vigtigt at tage højde for væggens størrelse, højden til loftet, eventuelle møbler, som er placeret op ad væggen, samt de øvrige møbler i rummet.

Sørg for, at området, hvor billedvæggen skal være, passer til resten af rummet, så det hverken virker for stort eller småt.

TIP Pas på, at din billedvæg ikke kommer til at "flyve" over dine møbler. En tommelfingerregel er, at billedet skal hænge 15-20 cm over møblet nedenfor.

Billedvæg i stue
© Desenio

2 Udvælg dine billeder og rammer

Så er det tid til at være kreativ!

Nu skal du finde de helt rigtige billeder og rammer til din billedvæg. Og her er det en god idé at tænke over, hvilket udtryk du ønsker at skabe i rummet – og hvilken stil du vil gå efter.

Skal udtrykket være roligt og minimalistisk, kan du med fordel vælge billeder i samme farveskala og ens rammer dertil.

Ønsker du derimod et legende udtryk, kan du slå dig løs og mikse farver, mønstre, motiver og rammer på kryds og tværs.

Skabeloner til billedvæg med mål
© Bga

3 Find den rette komposition

Med billedvæggens komposition menes den måde, hvorpå rammerne placeres i forhold til hinanden.

Der findes uendeligt mange variationer at vælge mellem, når det kommer til at placere billederne på væggen – og de forskellige kompositioner kan give vidt forskellige udtryk.

Skab et stringent udtryk ved at placere billederne i en firkant, hvor linjerne flugter, eller gå efter et mere frit udtryk ved at kombinere forskellige rammestørrelser og placere dem uafhængigt af hinanden.

Den bedste metode til at finde den helt rigtige komposition, er at lege med forskellige muligheder og prøve sig frem.

TIP Skab balance i billedvæggen ved at hænge billederne med samme afstand til hinanden både lodret og vandret.

4 Visualiser det endelige resultat

Nu er det tid til at prøve din plan af – og her kan gulvet være en hjælpende hånd.

Markér et område på gulvet svarende til billedvæggens størrelse, og læg dine billeder på den måde, du forestiller dig, at de skal hænge på væggen.

På den måde kan du lettere vurdere rammernes størrelse samt de enkelte billeder i forhold til hinanden – og du kan nemt rykke rundt på dem, for at finde den helt rigtige sammensætning.

Når du er tilfreds med udtrykket, kan du med fordel lave en mockup på væggen, ved at klippe bagepapir eller gamle aviser ud i samme størrelser som rammerne og sætte dem op på væggen med malertape.

Det giver dig mulighed for at vurdere, om kompositionen passer til væggen og rummet, før du går i gang med at bore huller.

Billedvæg med inspiration fra Japan
© Taisho

5 Hæng det op

Sidste step er at få billederne op på væggen.

Har du lavet en mockup, kan du let gå i gang med at slå søm i eller bore huller direkte på papiret, som du efterfølgende kan fjerne.

Husk at måle nøje op, så du sikrer dig, at sømmet eller skruen sidder det rigtige sted i forhold til rammens ophæng.

Voilá! Nyd nu din færdige og smukke billedvæg.


Leder du efter flere idéer til din billedvæg? Så kig med herunder, hvor vi har samlet massevis af inspiration.



Inspiration til en smuk og personlig billedvæg

personlig billedvæg med billeder og personlige minder
© PR/Reform

Miks indholdet

Giv din billedvæg et personligt touch ved at blande billeder og plakater med andre genstande, du gerne vil vise frem. Det kan være alt fra personlige fund fra rejser eller historiske tallerkener til et smukt ur eller et spejl, der giver liv til væggen.

Leg med gallerihylder

De smalle, lange gallerihylder er et fantastisk redskab til den ubeslutsomme. Her kan du stille dine yndlingsbilleder frem uden at bekymre dig om, at du måske gerne vil bytte rundt på dem i morgen. Ryk rundt på placeringerne, skift ud i billederne, og nyd friheden i at kunne ændre billedvæggens udtryk uden at bekymre dig om huller i væggen.

Følg trappen

Udstil dine favoritbilleder langs trappen, hvor væggene ofte får lov til at stå tomme. Det skaber sammenhæng i hjemmet, og giver besøgende lyst til at gå på opdagelse på næste etage.

Personlig billedvæg fuld af sjæl og historie
© Mikkel Adsbøl

Mix og match forskellige rammer

Udnyt billedernes rammer til at give billedvæggen sjæl og personlighed. Det kan du gøre ved at bruge rammer i forskellige størrelser, farver og udtryk.

Lige underkant

Er du bange for, at din billedvæg kommer til at larme for meget? Placér dine billeder, så den nederste kant er helt lige. Det skaber ro for øjet, og får billedvæggen til at virke mere stringent.

Fuld billedvæg med kunst fra gulv til loft
© Poster & Frame

Den fulde billedvæg

Fyld væggen ud med smukke billeder fra gulv til loft for den fulde billedvægsoplevelse. Sørg for at holde en rød tråd i billederne, så væggen fremstår harmonisk og sammenhængende – det kan fx være ved at holde dig til en bestemt farvepalet, vælge billeder i samme stil, bruge samme type ramme til alle billederne eller noget helt fjerde.

Beige billedvæg i stue
© Desenio

Udnyt farven på væggen

Baggrundsvæggen spiller en stor rolle i udtrykket på din billedvæg. Ved at male væggen i en farve, der komplimenterer dine billeder, ændrer du billedernes udtryk og gør billedvæggen mere sammenhængende at se på.

Stringent firkant

Skab ensartethed og ro i din billedvæg ved at placere dine rammer, så de danner en firkant. De lige linjer giver et minimalistisk udtryk, som egner sig godt til både få store billeder eller mange små.

Enkel billedvæg over sofa i stue
© Poster Store

Rolige rammer

Giv billedvæggen et harmonisk udtryk ved at vælge rammer i samme materiale eller farve. På den måde får billedernes motiver lov til at stå i fokus.

Billedvæg over skrivebordet i smukke jordfarver
© Cecilie Kovsted / @interiorunivers

Styr på farverne

Ved at vælge billeder i samme farvepalette får din billedvæg et mere sammenhængende look. Her kan du se, hvordan jordfarverne får billedvæggen til at virke harmonisk, mens der er leget med forskellige billeder, motiver, størrelser og rammer.

Udnyt pladsen

Har du en lille væg i et hjørne, mellem to vinduer eller ved siden af en dør? Udnyt pladsen til en smuk billedvæg. Den behøver hverken at larme eller fylde – men selv en lille billedvæg giver personlighed til hjemmet.

Personlig billedvæg over sofa
© Foto: Niklas Højlund, Styling: Katrine Kaul

Bland gammelt og nyt

En personlig billedvæg kan tage år at lave, hvis alle dele på væggen skal have en historie med sig – men det er netop det, der gør billedvæggen så fantastisk. Byt billeder ud, hvis du finder en ny skat, og lav din billedvæg større efterhånden, som din samling vokser.

Billedvæg over sofa i stue
© Cecilie Kovsted / @interiorunivers

Billedvæg over sofaen

Står din sofa op ad væggen, er denne oplagt til en smuk billedvæg. Brug den store flade til at udtrykke din personlighed med smukke værker, der komplimenterer rummet.

stående billedvæg på opbevaringsmøbel
© Desenio

Den afslappede billedvæg

Ved at stille dine billeder på gulvet, på en kommode eller på et skab giver det et mere afslappet udtryk til rummet, end hvis billederne hænger på væggen. Samtidig slipper du for at bore huller eller slå søm i – og der er rig mulighed for at bytte ud som det passer dig.

Lige rundt om hjørnet

Lad billedvæggen fortsætte rundt om hjørnet, og skab sammenhæng mellem de to vægge. Det gør hjørnet mindre skarpt og giver liv til rummet.

Billedvæg med personlige fotografier
© Christina Kayser Onsgaard

Personlige fotografier

Saml billeder og fotografier af dig og din familie, og udstil dem i en smuk og personlig billedvæg. Hold dem i samme farveskala for et roligt udtryk, men miks gerne størrelser på billeder og rammer.

Lav dine egne billeder

Træk naturen ind i hjemmet ved at samle smukke blade og blomster, som du presser og udstiller i rammer på billedvæggen. På den måde bringer du noget personligt til billedvæggen, samtidigt med at det pynter i hjemmet.