26 skænke af bedste skuffe

I mange årtier var en spisestue uden skænk eller dækketøjsskab helt utænkelig. I 70’erne gled de stille ud af indretningen, men nu er de er vendt tilbage med fuld styrke i nye former og materialer - og med en god portion attitude.

Skænke er i høj kurs
Går man på loppemarkeder, i genbrugs- eller antikvitetsbutikker, ved man, at skænken i teaktræ eller palisander er i høj kurs. Unge mennesker flokkes om bedagede skænke og kabinetter fra deres forældres og bedsteforældres tid, og de betaler godt for at få lidt nostalgi og et symbol på en mere optimistisk tid med hjem i stuen. ### Farverige skænke fra Bonaldo Der er fuld skrald på farverne i disse to sprælske moderne skænke, der går under betegnelsen DOPPLER hos Bonaldo. Designet har Giuseppe Viganò stået for. Fra 27.550 kr., Brdr. Friis og form75.dk.

Kabinetterne er genfødt

De populære skænke, kabinetter og skuffedarier findes ikke kun i patinerede udgaver i auktionshallerne eller på nettet. Trendy designere og producenter har i stor stil taget de funktionelle møbler til sig

Det ses tydeligt på tidens internationale møbelmesser, at kabinetmøblerne er genfødt. Det er både i klassiske udformninger med fire ben og skuffer bag skydelåger, og i nye ekspressive udgaver med dekorative låger i florale eller abstrakte mønstre, med farvestrålende glas og bearbejdet metal. Der eksperimenteres ikke blot med materialer og former, men i høj grad også med formater, og der bydes på skænke og skuffedarier i både extra small og extra large.

Jaime Hayons ekspressive skænk

Denne mintgrønne skænk med de drejede barokke ben er Jaime Hayon mester for. Den ekspressive skænk fra BD Barcelona fås i to længder og med to forskellige tykkelser af marmorplade. Priser fra 61.700 kr., qq-design.dk.

Nye fortolkninger af skænken

Skænken er ikke som i 50’erne og 60’erne en matchende del af spisestue-møblementet. De nye fortolkninger rykker ind i boligen i deres helt egen ret og kan selvfølgelig placeres andre steder end i spisestuen. De nye kabinetter og opbevaringsmøbler kan snildt anvendes til at huse den genopstandne pladespiller og de dertil hørende vinylplader, som base for fladskærmen eller til opbevaring af børnenes legetøj.

Flere varianter er for synet med glas og fungerer fint som udstillingsmontre for kunstgenstande og diverse stilleben, mens andre er kunstværker i sig selv med potentiale til at blive netop det møbel, der sætter trumf på indretningen.

Kulsort skænk

BLACK CONCRETE er en toptunet skænk fra tyske Interlübke. Ingen dansk forhandler, interluebke.de.

Skænke med attitude

Der er også en del af de nye kabinetter, der fremstår som fusionsmøbler med blandt andet integrerede siddepladser, og som derfor egner sig perfekt som entremøbler. Variationerne er mange: Der er helt i tidens ånd en stribe relanceringer af klassiske skænke og skabe, som føjer sig naturligt til den mere tilbageskuende trend, og så er der alle de nyskabende causerier over det velkendte tema: skabsmøbler med masser af attitude.

Psykedelisk skænk

De unikke Campana-brødre har begået den psykedeliske Aquário Cabinet for BD Barcelona. Fra 79.370 kr., qq-design.dk.

Botanisk kabinet i mahogni

INSPIRERET af engelsk møbelkultur skabte Josef Frank i 1934 Cabinet 52. Han kombinerede ædel mahogni med tekstil. 78.000 kr., Svensk Tenn.

Fine reoler til opbevaaring

SVENSKE FOLKFORM har i samarbejde med Rönnells bogantikvariat i Stockholm skabt en limiteret kollektion af reoler/kabinetter. Fra 17.000 kr., folkform.se.

Skulpturelt opbevaringsmøbel

TRIO er et originalt tænkt møbel, designet af Achille Castiglioni og Giancarlo Pozzi i 1988. 3995 kr. pr. element, Karakter Copenhagen.

Smuk skænk af Wegner

CH825/CREDENZA er navnet på Hans J. Wegners smukke skænk fra 1958. Avanceret konstruktion med finerede jalousilåger. I valnød eller eg. 49.769 kr., Carl Hansen & Søn.

Skab i fineret mdf og stål

HELT I THONETS ÅND har designer Sabine Hutter anvendt stålrør til sit skabsprogram i fineret mdf. 18.345 kr., witehauz.dk.

Farverig skænk af Finn Juhl

FINN JUHL var hele sit liv interesseret i former, farver, kubistisk og surrealistisk kunst. Det spores i hans skænk, designet i 1955. Fra 29.283 kr., One Collection.

Skab af Poul Kjærholm

TEGNINGSSKABET, skabt af Poul Kjærholm til Kunstakademiets Arkitektskole i 1955, er nu i Carl Hansen & Søns kollektion, 100.900 kr., Carl Hansen & Søn.

Bogreol og skænk i én

ARCH, designet af Design Note Design Studio for Fogia, fungerer både som bogreol og skænk. Et modul på 32 x 118 x 44,6 cm koster 6530 kr., form4.dk.

Enkle møbler fra Arco
HOLLANDSKE ARCO præsenterer Side Store. Den gule del 15.856 kr. og element i egefinér 26.648 kr., Witehauz.

Opbevaringsmøbel for Zanotta

ADHOC er en omfattende kollektion af opbevaringselementer, designet af Fattorini+Rizzini+Partners for Zanotta. Stålramme og patenterede skydedøre. Som vist 25.700 kr., hultmann.dk.

Luksus skænk i træ og læder fra Poltrona Frau

JEAN-MARIE MASSAUD har designet Lloyd, et system af opbevaringselementer med horisontale riller. Luksus i træ og læder fra Poltrona Frau. 126.350 kr. hos 3 Falke Møbler.

Kombination af bord, bænk og opbevaring

KROBO FRA FJORDFIESTA er en kombination af bord, bænk og opbevaring. Oprindelig design af Torbjørn Afdal i 1962 med nye elementer af Anderssen & Voll. Bænk 7510 kr. og tilbehør 5435 kr., furniture4ever.dk.

BYKATO S3 opbevaringsmøbel

BYKATO S3 opbevaringsmøbel i massiv eg eller valnød med farvede fronter, designet af byKATO for Brdr. Andersen. 18.950 kr., tendensshop.dk.

Smukt barkabinet i eg og messing

BARKABINET i eg og messing med print fra Arts on Crafts-serien, designet af den danske fotograf Mads Perch og den østrigske designer Georg Öhler. Pris ved forespørgsel, georgoehler.co.uk.

Trunk Tall Cabinet af Heri&Hu

TRUNK TALL CABINET designet af Neri&Hu for de La Espada. Fra 86.600 kr., delaespada.com.

Kabinet med skydelåger i eukalyptusfiner
DER ER IKKE SPARET på farverne i Tilfälle-kollektionen, hvor man finder dette kabinet med skydelåger i eukalyptusfiner. 2499 kr., Ikea.

Stringent skab af Aldo Bakker

ALDO BAKKER er kendt for sine organiske former, men mestrer også det stringente. Cabinet i laserskåret stål eller messing. Fra 4995 kr.. Karakter Copenhagen.

Kabinet af genbrugsmaterialer

HOLLANDSKE PIET HEIN EEK har specialiseret sig i genbrugsmaterialer. Cabinet Blue fra hans Plywood Print Collection. Pris på forespørgsel hos Holly Golightly. pietheineek.nl.

Funktionelt og overraskende skab

CHAMELEON er det velvalgte navn på Porros funktionelle og overraskende skab. Udvendig beklædning i hvid eller sort læder, indvendig er det pæretræ. Design: Front. 73.950 kr., sibast.com.

Mørkegrå skab med ben i egetræ

KEEP SKABET i mørkegrå med ben i egetræ.
3299 kr., Bloomingville.

Skænk fra Studio Pastoe for Pastoe
LANDSCAPE, designet af Studio Pastoe for Pastoe i en sokkelbaseret udgave. 25.595 kr., witehauz.dk.

Skandinavisk kabinet
AIR KABINET, designet af Mathieu Gustafsson for Design House Stockholm. 8051 kr., royaldesign.dk.

Stacked-system for Muuto

DESIGNEREN Julien De Smeds Stacked-system for Muuto nu med låger. Afhængig af opstilling fra ca. 5000 kr. Designdelicatessen.