Indretningsskolen│Tekstiler i hjemmet

Tæpper, gardiner og polstrede møbler gør hjemmet lunt og personligt. Men hvilke hensyn bør man tage, før man indretter sig med bløde materialer?

bolig indretning inspiration tæppe stole
© &tradition

Indret med tekstiler for personlig og varm indretning

Tekstiler er stemningsskabere i hjemmet. De giver farve, taktilitet og varme. Men det er ikke bare æstetikken og atmosfæren, som vinder på, at vi fylder rummet med bløde stoffer. Hvis du har et hjem med store, åbne rum og hårde overflader, vil tæpper, gardiner, puder og polstrede møbler også forbedre akustikken ved at dæmpe rumklangen.

Uanset hvilke tekstiler man vælger, er det vigtigt, at de er egnet til det, de skal bruges til. Forskellige kvaliteter har forskellige egenskaber fastlagt af fiberindholdet, strukturen og den kemiske og fysiske efterbehandling. Naturlige materialer som uld og bomuld er både slidstærke og behagelige, og derudover er uld også brandhæmmende, mens syntetiske materialer som polyester og mikrofiber normalt kan vaskes i vaskemaskinen.

Ifølge Kvadrats møbelstofhåndbog er vævede møbelstoffer ofte mere behagelige, da de kan ånde. Derudover fremhæver firmaet, at man skal overveje brug, vask, forventet levetid, møblets facon, type, polstring og farve, før man køber tekstiler eller polstrede møbler.

Personlig smag spiller naturligvis også en stor rolle for, hvad du skal indrette dig med, men der er alligevel nogle generelle råd, og dem tager vi fat i i denne måneds indretningsskole.

bolig indretning inspiration hm sofa plante
© HM home

Møbeltekstiler

Uld er et meget brugt og slidstærkt materiale til polstrede møbler, men hvis møblerne skal kunne tåle pletter, er det smart at vælge et vaskbart materiale i polyester. Velour har på det seneste også været meget populært til sofaer og lænestole, og velour er typisk et meget holdbart materiale. Man skal derfor ikke være bange for at købe velourmøbler, man skal bare være bevidst om, at stoffet vil ændre udtryk over tid. Fx kan nogle typer velour hurtigt få trykmærker, og nogle vil mene, at det giver et møbel karakter. Er du bekymret for aftrykkene, kan det være en idé at vælge en velour med struktur, da trykmærkerne her vil synes mindre.

bolig indretning inspiration sofa fogia tæppe
© Fogia
bolig indretning inspiration tæppe reol
© Nanimarquina

Gulvtæpper

Gulvtæpper fås i forskellige kvaliteter, hvor uld og uldblandinger er et meget populært og slidstærkt materiale. Enkelte vælger også bløde tæpper i silke og bambus, eksempelvis til soveværelset, lyder det fra Camilla Klepp fra Kvadrat.

– Folks ønsker varierer. Men man skal tænke på, at uldfiber er som skallen på en ananas. Støv, snavs og madrester lægger sig på skallen og skærer sig ind i fibrene, så man skal huske at støvsuge ugentligt.

bolig indretning inspiration skrivebord gardiner
© &tradition

Gardiner

Tykke gardiner er noget af det mest effektive, når det handler om at dæmpe rumklangen. Men vil man gerne have lette, lyse gardiner, der lukker sollyset ind, kan man også vælge tekniske tekstiler med lydabsorberende fibre i vævningen.

Du skal desuden sørge for, at gardinerne kan vaskes i vaskemaskinen, råder Camilla Klepp fra Kvadrat. Og så skal du huske at købe nok stof.

– Vil du have gardiner, som kan trækkes helt for, så køb 70-100 procent mere stof end bredden på dit vindue. Så er der nok til, at gardinet kan lægge sig i fine folder, siger hun.

Derudover kan det godt betale sig at bruge tid på at vælge det rette tekstil, da gardiner sætter stemningen i et rum. Men skal gardinet bare opfylde sin funktion, så går man aldrig galt i byen med noget enkelt.

bolig indretning inspiration sofa stue tekstiler
© Muuto

Vedligehold

Tekstiler kan falme i sollys, og det svækker både fibrene og farvestoffet i tekstilet. Selv om møbeltekstilet er testet og godkendt til at kunne tåle lys, bør du undgå at placere møbler direkte i solen. Spørg din forhandler, hvordan man bedst beskytter møbler og tekstiler, så de ikke beskadiges unødigt af solens stråler.

Rengøring er en anden sag. Polyester kan ofte tages af og vaskes, mens uld skal støvsuges. Har du dog fået en plet på en uldsofa, så forsøg med en dråbe opvaskemiddel i lunkent vand, og er det ikke nok, så send uldbetrækket på renseri. Kunstfibre er lettere at vedligeholde, fordi de kan vaskes, hvis det bliver nødvendigt.

bolig indretning inspiration puder farver tekstiler
© Christina Lundsteen

Farver

Farverige puder, plaider, gardiner og småmøbler kan nemt skiftes ud, og sætter et effektfuldt præg på indretningen. Og studier viser, at farver påvirker humøret og kreativiteten. Holder du dig til neutrale farver på de store flader, kan du derfor nemt lege med farverne. Bare sørg for, at det harmonerer.

bolig indretning inspiration gardin farver
© Nya Nordiska
bolig indretning inspiration puder farver
© Ferm Living
bolig indretning inspiration stol
© Kvadrat

Grundskole

Forskellige egenskaber

Tekstilernes egenskaber afhænger af de fibre, de er fremstillet af. De kan deles ind i tre hovedgrupper:

Naturfibre

Tekstiler fremstillet af naturlige fibre som bomuld, hør og uld eller kunstfiberen viskose er meget behagelige, fordi de er åndbare og absorberer sved. Disse stoffer er hydrofile, hvilket vil sige, at de suger vand og væsker til sig. Tekstilerne absorberer også olie og fedt.

Syntetiske fibre

Tekstiler af syntetiske fibre som polyester, polyamid og akryl har en enestående modstandsevne. Disse stoffer er hydrofobe og afviser vand og andre væsker, hvilket gør det nemmere at fjerne pletter. Dog absorberer fibrene olie og fedt.

Blandingsfibre

Tekstiler lavet af blandingsfibre, forskellige kombinationer af naturlige, kunstige og syntetiske fibre, er meget modstandsdygtige over for pletter og giver samtidig en god komfort.

Martindale-gnidningstesten er den meste udbredte standard til at teste tekstilers slidstyrke. Tekstilet gnides mod en overflade med en bestemt kraft, og jo højere tal, jo mere modstandsdygtigt er materialet. Her er eksempler på anbefalede slidstyrker til forskellig brug:

Privat brug: 10.000-25.000.

Offentlig brug: 25.000-35.000.

Offentlig transport: 30.000-45.000.

bolig indretning inspiration stol kvadrat tekstil

Camilla klepp

Kvadrat

Tekstilproducenten Kvadrat blev grundlagt i 1968 og er førende i Europa inden for sit felt. Kvadrats tekstiler udvikles i samarbejde med designere som Alfredo Häberli, Patricia Urquiola og Raf Simons og er forankret i god kvalitet, der tager hensyn til miljøet.

Camilla Klepp arbejder hos Kvadrat og anbefaler, at man altid beder om vejledning fra forhandleren eller en indretningsarkitekt, før man køber polstrede møbler eller andre tekstiler til hjemmet. Det sikrer, at materialerne er egnede til den brug, de vil blive udsat for.

– Får børn for eksempel lov til at spise slik og chips i sofaen? Så bør du støvsuge ugentligt for at passe på materialerne. Du vasker det tøj, du elsker, forsigtigt i hånden. Det samme gælder for tekstiler. Man skal passe på dem, så spørg forhandleren om oplysninger for den rette vedligeholdelse, siger hun.

Ud over deres dekorative kvaliteter har tekstiler stor effekt på akustikken i et hjem, især i form af tæpper og gardiner. Camilla Klepp fremhæver uld som et særligt velegnet materiale til møbler, da det er holdbart, fleksibelt og ikke mindst brandhæmmende.

– Uld forkulles i møde med flammer. Syntetisk trevira (polyester, red.) er også både vaskbart og brandhæmmende og kommer i mange forskellige fremstillinger. Både trevira og uld er meget brugt i offentlige bygninger, det mærker vi på kontraktmarkedet. Men det kan også være fint at bruge trevira i private hjem, til gardiner for eksempel.

Læs Kvadrats møbeltekstilhåndbog for mere information om kvalitet, pleje og vedligehold af møbeltekstiler. Den findes på kvadrat.dk.