Hvordan skal vores nye køkken-alrum se ud?

Familien her skal have et nyt køkken, men det er et større puslespil, som bl.a. involverer en trappe og op til flere spiseborde ...

Kære Lone,

Vi drømmer om et nyt køkken med mere skabsplads og mere bordplads.
Vi har pt to spise borde - et i køkken og et i stuen, men ønsker kun en spiseplads (hverdage plads til 5 personer - gerne med udtræksplads til 8-10 ved festlige lejligheder)
Vores sofastuen skal placeres mere rolig - der er trappe-trafik og uro fra første salen.
Det er i øvrigt et ønske, at stue og køkken kunne blive udskilt i to separate rum - evt med en dobbelt eller 1 ½ fransk dør - men jeg kan ikke vurdere om der er plads nok til adskillelse uden at både køkken og stue bliver for små.
Vægge mellem stue og køkken kan i princippet flyttes/fjernes - især væg med halvmur - den er lavet af træ. Den væg der adskiller spisebord i køkken og spisebord i stue er gasbeton og vi være mere udfordrende at flytte omend ikke umuligt.
Der er forholdsvis lavt til loftet - ca 2,3m.
I forbindelse med nyt køkken har vi overvejet om en tilbygning mod vest (markeret med stiplet linje) ville være en god løsning ..?! Men er ikke sikker på at det er den rigtige løsning –set i forhold til prisen – tænker vi at der med en anderledes rumopdeling af de nuværende rum måske kan skabes en løsning der er lige så god/bedre end en tilbygning....
Håber, at den hjemmetegnede skitse jeg har tegnet er god nok.

kh Laila

Sådan ser Lailas stue og køkken ud nu. Det er for usmidigt, og familien har brug for at samle funktionerne mere.

Kære Laila,

Jeg bider selvfølgelig mærke i, at trappen giver en masse færdsel i huset, og det må være udslagsgivende for den nye opdeling. Trappen bliver således i alrummet, hvor I alle er aktive og ”på”, så trafikken er helt i orden, mens opholdsafdelingen forbliver rolig og med chancen for en stille stund med bøger, tv og snak.
Ved at placere en ny fløjdør i forlængelse af den eksisterende betonvæg (A), lander den udfor døren til entreen, så I får en gennemgående og ret naturlig ganglinje igennem alrummet. I alrummet tvinges I rundt om spisebordet og hen imod trappen og havedøren for at komme til opholdsstuen, der får en stor afdeling til sofagruppe med tv og en lidt mindre til et læsehjørne med ny reol eller alt. et lille arbejdsbord.

Placeres fløjdøren mere centralt i køkkenet (B), får I mere plads omkring spisebordet og i stuen flyttes sofagruppen til modsatte ende, mens I mod vest får mulighed for at isætte et nyt vindue og få en masse dejligt lys ind, og samtidig få møbleringsplads til en ny reol, hvis I ønsker sådan en.
I begge tilfælde er køkkenet ændret til en vinkel modsat den eksisterende og den lette væg er fjernet. På begge sider af faldstammen placeres højskabe, hhv. kolonialskab og køleskab med et blændstykke foran rørene, mens kogepladsen er flyttet som vist på planen. Dør og vindue er ændret til et dobbelt vinduesparti.

kh Lone.