© Pixabay

Hvordan får vi mere ud af kvadratmeterne?

Familien er glade for deres lyse og store lejlighed, men ruminddelingen er helt forkert. Se Indretningsarkitekt Lone Barslunds forslag.

Vi har en dejlig lejlighed i indre København, som vi er rigtigt glade for at bo i. Vi mangler som sådan ikke hverken kvadratmeter eller værelser, men savner nogle gange en planløsning, som er lidt mere optimal i forhold til vores behov. Vores udfordringer består primært i en bedre udnyttelse af de forskellige rum (især køkken og spisestue), samt mangel på opbevaringsplads i værelserne.

Vi går derfor og leger lidt med tanken om at ændre på rumfordelingen, og vi vil i den forbindelse sætte meget pris på dine input.

Vores spisestue ligger langt fra køkkenet og er samtidigt et gennemgangsrum med rigtigt mange døre, så vi bruger faktisk sjældent rummet, men sidder ofte i tv-stuen eller på vores lille spiseplads i køkkenet i stedet. Vi føler, at rummets nuværende brug er lidt spild af kvadratmeter, som vi kunne få mere gavn af ved en anden indretning. Vi kan godt lide tanken om et køkken/alrum og skal helst kunne sidde 6 til bords.

I værelserne er udfordringen at skæve vinkler, skorstene og vinduernes placering gør det vanskeligt at få plads til ordentlig skabsplads. På nuværende tidspunkt har vi et skab (bredde 1 meter) samt to kommoder i vores soveværelse, hvilket slet ikke er nok for os. Vi har brug for mere skabsplads, men vil også gerne kunne beholde en rolig og let følelse i rummet, så det ikke føles som om man sover i et pulterkammer.

Der er givet tilladelse i vores ejerforeningen til, at man kan flytte køkkenet ind i den eksisterende spisestue, som således laves om til et køkken/alrum. Det vil frigøre et ekstra værelse (det nuværende køkken), hvilket vi på sigt godt kunne tænke os. Dette vil dog både være et dyrt og omstændigt projekt, da der skal etableres helt ny rørføring m.m.

Som et billigere alternativ, har vi overvejet at vælte væggen mellem den lange gang og vores nuværende soveværelse og i stedet etablere spisestue i rummet. Det giver os ikke helt det køkken/alrum eller ekstra værelse vi ønsker os, men løser alligevel de fleste af vores udfordringer. I stedet ville vi så flytte stuen ind i den nuværende spisestue og soveværelset ind i den nuværende tv stue. Det vil give mindre gennemgang igennem den midterste stue (nuværende spisestue) og mulighed for meget bedre skabsplads i soveværelset. Men vi er lidt nervøse for, at det vil virke mærkeligt med den rumfordeling?

Christina

© Lone Barslund

Vælger I (A) at flytte køkken-alrum til den midterste stue - jeres nuv. spisestue, ender I med tre værelser, hvilket kan være en stor fordel hvis I tænker på at få børn senere.

I vil kunne få soveværelse og børneværelse i samme ende som badeværelset og et ekstra værelse ud mod gaden, - karnapværelset. Til gengæld bliver jeres soveværelse så ved med at være lidt for småt. En stor forbedring kan her være at flytte døren 60 cm til højre, så I får mulighed for at placere en ny række højskabe på væggen ind mod vaskerummet.

Fordelen ved at lægge alrummet i midten er at det er en rumlig funktion hvor det er ok at der er meget liv og gennemgang, hvor de øvrige skal være mere fredelige.

At bevare bad og køkken og så lave spisestuen midt imellem, synes jeg er en dårlig idé. Dels virker det ikke at have toilet og bad så tæt på og dels er der stort set ikke plads til et spisebord på 220 – 240 cm.

Alternativt kan I (B) gå mere grundigt til værks og slå det nuværende køkken sammen med badeværelset og halvdelen af soveværelset og derved få et rummeligt spisekøkken. Det kræver at I laver et helt nyt badeværelse, hvor I slår det lille vaskerum sammen med soveværelsets anden halvdel. Laver I bordpladerne i dybde 70 cm bliver der plads til ny rørføring bagved de nye skabselementer.

Det giver jer en fin opholdsstue i midten og to gode værelser mod gaden.

Lone.

© Lone Barslund
© BO BEDRE