Huset som druknede 9 gange inden det blev verdensberømt

Se det ukuelige bådhus i den serbiske flod, der åbner sig, når floden går over sin bredder.

9. generation
© nexttriptourism.com

Midt i Drina-floden i Serbien ligger et hus, der bare ikke vil forgå.

Der har det stået i 47 år. Eller for at være mere præcist:

  • 9 forskellige inkarnationer af huset har afløst hinanden på klippen, efter forgængerne er blevet væltet omkund af den rasende flod igen og igen.
Milija Mandic
© New Nature Videos

Det var den dengang 17-årige Milija Mandic, der sammen med nogle jævnaldrende fandt på ideen om at bygge et hus på klippen i floden. Klippen havde indtil da været et yndet udflugtsmål om sommeren for folk i deres små både. Her sejlede man ud for at solbade, hygge sig.

Milija Mandic, der her er på vej i båd ud til huset, var med til at bygge det første hus af træ, men det røg i floden næste år.

Og så startede 46 års oprustning mod floden.

Højvande
© nterestingfunfacts.com

Drina-floden skal man nemlig ikke spøge med...

National Geographic
© jebiga.com

Til hverdag er floden og huset på klippen ellers ren idyl. Det var netop det, der banede vejen for berømmelsen for det beskedne hus.

i 2012 dukkede der nemlig et billede af bådhuset op i det amerikanke magasin National Geographic taget af den den ungarske fotograf, Irene Becker - og på ingen tid blev et enkelt billede af huset spredt på alle sociale medier.

Katamaranhus
© New Nature Videos

Siden har alverdens medier været forbi og fortalt historien om det ukuelige hus og de lokale, der bygger huset op fra grunden, hvergang det ryger i havet.

Den niende udgave af dynastiet af bådhuse er dog mere snedigt bygget end forgængerne. I dag er bådhuset nemlig anbragt på et støbt todelt fundament efter katamaran-princippet. Derfor kan floden nu løbe direkte igennem huset, når den er på krigsstien.

Væggene løfter sig
© New Nature Videos

Inde i huset har Milaja Maandic og hans venner fundet en anden måde at snyde floden på. Væggene er simpelthen sat på hængsler, så huset kan åbne sig og lade floden strømme igennem ved højvande - i stedet for at slå huset til pindebrænde.

Efterår
© tripfreakz.com/

Huset i floden ligger tæt på den serbiske by Bajina Basta, som i den grad har taget husets berømmelse til sig.

For den lille provinsby er pludselig blevet et turistmål på grund af det standhaftige hus.

Regatta
© jebiga.com

Før berømmelsen skyllede ind over Bajina Basta var vandene omkring huset dog også ret velbesøgte. Det var særligt i forbindelse med den årlige regatta for småbåde, at der var stor trængsel på Drina-floden omkring huset.

Stille flyder floden Drina

Til hverdag kan der dog være ret stille omkring huset i floden - rigtigt dejligt stille...