Fie fra Notes of Colour
© Notes of Colour

Her er de største farvetrends for 2023

De varme nuancer er på vej tilbage, og så er det ikke længere blot væggene, vi maler. Det er nogle af de ting, Fie fra Notes of Colour spår til at ske i farveverdenen i 2023. Bliv klogere her.

Gul vægmaling
© Notes of Colour

Farverne i 2023

Fie giver her giver sine bedste tips til at udvælge og sammensætte farver og kommer samtidig med sit bud på farvetrends for 2023.

Hun fortæller også, hvordan der i dag alt for ofte er for mange valgmuligheder i farvehandlerne. Med Notes of Colour ønsker hun at træffe de bedste valg for kunden på forhånd.

I mange år har vi været lidt bange for de brune og brændte nuancer i vores indretning, men vi ser allerede nu, at de er vendt stærkt retur — Fie Hetting
Spisestue med rosa vægge og grønt loft
© Notes of Colour

Hvilke farvetrends kommer til at dominere i 2023?

– Jeg tror, at vi i 2023 i højere grad kommer til at se de varme farver flytte ind i vores hjem. I mange år har vi været lidt bange for de brune og brændte nuancer i vores indretning, men vi ser allerede nu, at de er vendt stærkt retur.

Som følge af den aktuelle energikrise er varme pludselig blevet en luksus og mangelvare, og vi søger derfor helt intuitivt mod at skabe varme hjem – også gennem farver.

Nu er det ikke bare vores møbler, der skal have en lækker, patineret cognac-farve, men også de større flader i vores hjem. Farverne giver associationer til 70'erne, men her 50 år efter giver vi dem en anden kontekst. Jeg tror, at vi kommer til at give dem mere luft, flere kontraster, og helt generelt kommer vi til at style dem med et nordisk twist.

Køkken alrum med mange farver
© Notes of Colour
Farverig stue
© Notes of Colour

Hvordan vil vi bruge farver i indretningen i 2023?

– I mange år har tendensen været accentvægge – altså at man malede én væg i en farve og lod resten forblive hvide. Herefter gik vi over til at male alle vægge i ét rum, og i 2023 vil vi i stigende grad se nye flader blive taget i brug.

Vi kommer til at se fokus flytte sig mod vores træværk og lofter. Vi lader for eksempel væggene stå lyse og maler i stedet døren i en accentfarve, giver vores loft en fed farve eller maler vores høje paneler i en mere farverig kontrast til væggene.

Vi kommer også til at se flere farver på møbler i takt med et øget fokus på genbrug og upcycling. Det er noget, vi allerede ser nu, men for mange er det stadig en ny tanke, at vi kan give gamle møbler helt nyt liv med en klat maling. Det er også en måde, vi kommer til at skille os ud på. Vi kan skabe vores egne unikamøbler, som både er gode for miljøet og vores pengepung.

Nu ser vi, hvordan farverne tit får lov at definere de efterfølgende indretningsvalg og faktisk være en høj prioritet i vores hjem — Fie Hetting
Herskabsbolig med stuk og varme farver
© Notes of Colour

Har du oplevet et skift i danskernes tilgang til farver i hjemmet gennem de seneste år?

– Jeg oplever, at vi generelt er blevet mere legende og tør at eksperimentere med farver i højere grad, end vi før har gjort.

Da jeg startede i branchen for 7-8 år siden, fyldte maling og farver meget lidt i vores bevidsthed. Tendensen var, at man havde indrettet hele sit hjem og købt møbler for en mindre formue, inden man overhovedet tog stilling til, om der skulle farve på væggene.

I dag er vores rammer rykket markant op på agendaen, og det giver rigtig god mening, da de udgør de største flader i vores hjem. Nu ser vi, hvordan farverne tit får lov at definere de efterfølgende indretningsvalg og faktisk være en høj prioritet i vores hjem.

Og det stopper ikke ved farver. Nu går vi også op i glans. Og så skal malingen selvfølgelig også være god både for os og miljøet.

Væg med farveprøver
© Notes of Colour

Hos Notes of Colour forhandler I kun en række nøje udvalgte farver. Hvordan kan det være?

– Ofte bliver vi overvældet af valg – især når vi er en smule på udebane og ikke kan gennemskue forskellene. Går man ned i en traditionel farvehandel, kan du vælge mellem 48.000 kulører, 50 vægmalinger og 10 ruller. Med Notes of Colour har vi ønsket at træffe de bedste valg for kunden på forhånd. Vi sælger kun én pensel, som naturligvis er den bedste, og 40 nøje udvalgte farver.

Vi kender det i virkeligheden fra modeindustrien. Her er der også et kurateret udvalg i form af kollektioner med udvalgte styles designet ud fra tidens trend. Det samme gælder vores kollektioner. Vores designteam har udviklet og udvalgt vores 40 farver i blandt hundredvis. Det betyder, at man som kunde ikke skal vælge mellem 100 forskellige grønne farver – for det giver en usikkerhed omkring at vælge forkert. Her er der ingen forkerte valg.

Unikt hjem med flotte farvekombinationer
© Notes of Colour
Herskabslejlighed med fine farver
© Notes of Colour

Har du nogle gode råd til, hvordan man udvælger og sammensætter farver til ens hjem?

– Stol på din mavefornemmelse og slip kreativiteten løs! Der er få regler, når det gælder farver, men samtidig er det de små detaljer i hver nuance, der afgør harmonien mellem farverne. Da vi udviklede Notes of Colour-farvekollektionerne, havde vi fokus på at skabe en kollektion i harmoni, hvor alle farver kan matches på kryds og tværs. Det skulle være nemt at sammensætte en palette af farver, og det synes jeg faktisk, at vi er lykkes ret godt med.

Personligt går jeg efter nuancer, der harmonerer godt med en neutral palet og naturlige materialer såsom træ, da jeg ved, at de altid vil udgøre konstanten i mit hjem. Herefter vælger jeg et par farver i hvert rum, der får lov at diktere, så jeg sikrer, at farverne ikke larmer om kap.

Et godt tip er at huske, at farven du ser på en lille farveprøve, vil virke mere fremtrædende på en stor flade. Hvis du fornemmer en undertone af grøn eller rød, kan du være helt sikker på, at de toner vil være langt mere definerende, når du får farven op på en hel væg.

LÆS OGSÅ