9 ting, dine børn ikke aner, hvad er

Et prøvebillede på tv'et, en discman, en filmrulle. De nye generationer kan ikke genkende nogle af disse ting. For dem vil de være ligeså abstrakte, som internettet var for os som børn. Kig med, når vi graver arkæologiske fund frem.

Floppy discs

Nutidens børn og unge ved godt, hvad cd'er er - de bruges trods alt stadig i biler mv. Men disse flade tingster kan mange af dem ikke genkende, selvom floppy discs var en fast del af hverdagen for 15-20 år siden.
For en teenager ser disse discs klodsede og besværlige ud, og det var de sådan set også.

Movieboxen

Det store skrummel ti VHS-bånd, som man lykkeligt slæbte hjem fra videobutikken, da videomaskiner stadig var for dyre. Når man lejede film fra Blockbuster, var det med denne kuffert som ekstraudstyr. Den virkede som regel ikke.
Børn og unge i dag har ingen forestilling om hverken båndformatet eller måden at skaffe underholdning på. De streamer alt fra Netflix osv.

Landkort af papir

"Vi er lige nødt til at holde ind på rastepladsen og tjekke kortet." Den bemærkning ville få de fleste unge til at glo målløst. For hvad er der sket med GPS'en?
Og hvem har lyst til at sidde og bakse med et kæmpe stykke papir og aldrig kunne folde det rigtigt sammen igen?

Discman

Kan I huske, da vi slæbte rundt på CD-samlingen for at kunne høre musik og stadig være terrængående? Discman'en var en revolution i 80'erne, men den blev erstattet af MP3-afspillere for mange år siden, og siden har streaming gjort grænserne endnu mere flydende.

Kameraer med gigantiske blitzer

Blitz-funktionen er noget, man slår til og fra på sin iPhone - ikke en kæmpestor klods, som kun virkede hver anden gang.

Palm Pilot

Uhhh . man kunne holde styr på sin kalender og adressebøger elektronisk ...
En teenager eller et barn fra 2015 ville kaste palm pilot'en fra sig i frustration, for den har jo hverken Snapchat eller Instagram, og du kan ikke ringe til din mor og give hende ordrer fra den.

Prøvebillede
© Casanova Furniture

I gamle dage gik de også i seng og sov om natten inde i fjernsynet, og hvis man faldt i søvn i sofaen foran skærmen, kunne man vågne op til synet af prøvebilledet, der stod og vibrerede.

Puden her er fra Casanova Furniture

Filmruller

At feriebillederne blev lagret på en filmrulle som denne, vil nok virke på nogle børn og unge som historien om Dødehavsrullerne. Digitale fotos har været en del af deres virkelighed altid.

Opslagsværker af papir!

Et leksikon i bogform bliver ikke åbnet af mange under 20 i dag. Google og de andre søgefunktioner har overtaget den del for længst.