8 gode råd: Sådan får du flere farver i dit hjem

Vores nordiske hjem er ofte lyse, hvide og enkle, og det kan være svært at indføre farver i dit hjem. Men det kan godt lade sig gøre at skabe et farverigt og harmonisk hjem. Få de bedste råd til hvordan lige her.

Hvide vægge, grå møbler og accessories i lyst træ og samme pastelnuancer. Sådan ser rigtigt mange nordiske hjem ud, for det er en stil, vi elsker og er trygge ved. Der er imidlertid også rigtigt mange af os, der elsker farver og som drømmer om et hjem med farverige møbler og masser af energi. Men hvordan gør man det? Indretter med et væld af glade og fine farver? Det kan være svært at føre dette valg stilsikkert ud i livet – og ud i hjemmet.

1. Brug tre farver

Et godt trick, hvis du gerne vil have farver ind i dit hjem, er at holde dig til tre farver. Og vælg gerne tre farver, der komplimenterer hinanden på en måde, som du godt kan lide. I dette soveværelse er det fx en lys grøn, lys lilla og så en næsten karrygul nuance. Det gør ikke noget, hvis den ene af farverne stikker lidt ud og skaber modspil og kontrast til de andre to. Få så styr på rollefordelingen mellem de tre farver. Vælg én af farverne, der er din ’base’, en anden, der er din ’sekundære’ farve, og én, der er din ’kontrast’. Basen skal være den, der bruges mest i din indretning (måske omkring 60 procent), sekundærfarven skal bruges næstmest (omkring 30 procent), og kontrasten mindst (cirka 10 procent).

2. Brug komplementærfarver i din indretning

Det fungerer også altid godt at bruge komplementærfarver i din indretning. Altså kontrastfarver, der passer godt sammen. Lidt ligesom Yin og Yang. Her skal du bruge en farvepalette, og du finder komplementærfarverne ved at se hvilke farver, der ligger overfor hinanden på den. Rød og grøn, gul og lilla samt blå og orange (som på billedet) er hinandens komplementærfarver. Det betyder, at de er hinandens modsætninger, men at de klæder hinanden utrolig godt. Sætter du sådan et farvepar sammen, vil du opleve, at de giver liv og et flot farvespil derhjemme.

3. Mal hele vægge

En nem måde at få meget farve i dit hjem er at male en væg – eller flere, hvis du er modig. Det ændrer fuldstændigt et rum at få en farve på væggene, og du kan både skabe en intim hulestemning med en mørk farve og et harmonisk udtryk med en lysere nuance. Du vil også opleve, at det får dine møbler og dine billeder på væggen til at træde frem på en helt anden måde, når de får en farvet baggrund. Skab eventuelt et enkelt udtryk ved at male væggen i samme tone som dine møbler og resten af indretning og brug gerne enkelte møbler i kontrastfarver for et afbalanceret look.

4. Mal hvert rum i hver sin farve

Hvis du får mod på at male dine vægge, så kan du også overveje at gå all in og male hvert rum i hver sin farve. På den måde adskiller du tydeligt rummene og kan dermed skabe forskellige stemninger i hvert rum.

5. Vælg eller mal møbler i farver

Hvis du ikke er meget for at give dig i kast med at male hele vægge, så mal et af dine møbler i en knaldfarve. Du kan altid skifte farven igen. Du kan også lave den nemme løsning og købe farvestrålende møbler. Brug accessories, der spiller godt sammen med den valgte farve på møblet.

6. Gå tone i tone

Det behøves ikke at stikke i alle retninger og være helt vildt, når du bruger farver i dit hjem og din indretning. Det kan sagtens lade sig gøre at have rigtigt mange farver i dit hjem, men stadig have et helt roligt og harmonisk udtryk. Det gøres let ved at vælge tone i tone-farver, hvor alle de valgte nuancer læner sig op af hinanden på farveskalaen. Hvis du ønsker et endnu mere roligt udtryk, så kan du – ligesom på billedet – gå efter pastelfarver og douchede nuancer, der passer enormt godt til den nordiske stil med træ og naturlige elementer.

7. Sæt farver på dine accessories

Du kan starte i det små, hvis det med mange farver i din indretning er nyt for dig, ved at sætte farver på dine accessories. Beslut dig for dine yndlingsfarver og kig efter puder, tæpper, billeder, spejle (som på billedet) og lignende i disse farver, så du på den måde bryder din indretning med lidt liv og farver.

8. Husk din personlighed

Engang (inden iPads og smartphones) sagde man, at man kunne sige, hvem folk var ved at kigge på deres bogreol. Og der er stadig sandhed i, at man kan sige meget om folk ved at kigge på deres hjem. Så det er også oplagt at lade din personlighed skinne igennem i de valg, du foretager i din indretning, og her er farver en oplagt måde at udtrykke dig selv på. Er du sprudlende, modig og sjov? Eller mere afdæmpet, reflekteret og rolig? Alt kan udtrykkes gennem farver.