© Philips

3 genveje til at indrette med perfekt lys i hjemmet

Undgå de klassiske belysningsfejl, og se hvordan du nemt indretter med lys, der både skaber stemning og er den helt rigtige ramme for aktiviteterne i hjemmet.

De fleste har sikkert oplevet at sidde rundt om spisebordet til en lækker middag, hvor lampen lyser alt for kraftigt. Eller du har siddet i læsekrogen, hvor siderne i bogen blev svære at læse, fordi lyset alligevel ikke var klart og kraftigt nok.

Indretning med lys kan være lidt af en kunstart, for det er svært at ramme balancen, hvor dine lamper lyser tilstrækkeligt op, samtidig med at de skaber stemning i rummet.

Det perfekte lys i boligen er lys, der nemt kan indstilles, så du ikke lægger mærke til det - lys, der bliver en naturlig del af dit liv.

Quickguide til belysning

  1. Når du vælger lamper til boligen, findes der grundlæggende to typer, der enten giver koncentreret lys (fx spisebordslampen, der er åben i bunden og lyser direkte ned på bordet) eller spredt lys (som ofte kommer fra pendler, der kaster lyset ud i hele rummet).

  2. Farvetemperaturer er beskrivelsen af varmt lys eller koldt lys og angives iKelvin. Pærer med en lav Kelvin-værdi giver et varmt og hyggeligt lys, mens pærer med en høj Kelvin-værdi giver et køligt og mere klart lys.

  3. Der er også forskel på funktionslys og stemningslys. Funktionslys er belysning, der skal ’hjælpe dig med at se’. Det kan være ved skivebordet, køkkenbordet eller i læsekrogen. Stemningslys er lyskilder, der mere indirekte, dæmpet og med varmere farvetemperatur.

1. God belysning i stuen

I et rum som stuen skal der være plads til både hyggelys og funktionslys, og det stiller store krav til den måde, du indretter med belysning. Et godt eksempel er en lyskilde som læselampen ved sofaen, hvor du har et behov for at kunne skifte mellem det klare læselys og det varmere og mere dæmpede lys, der giver skøn stemning i rummet, når I slapper af i sofaen.

Vælg derfor pærer i dine lamper i stuen, der kan indstilles i både styrke og farvetemperatur, så du nemt kan tilpasse lyskilderne i rummet præcis, som du ønsker.

Derved slipper du for at have et hav af forskellige lamper, som du skal tænde og slukke alt efter hvilken lyssætning du gerne vil have i rummet.

© Philips

Har du allerede en lampe med lysdæmper? Skift din almindelige pære i læselampen ud med en Warm Glow LED-pære fra Philips. _Lyset i pæren bliver varmere, jo mere du dæmper det.__ Så kan du nemt gå fra den funktionelle og klare belysning til en varm og hyggelig belysning. Warm Glow funktionen findes også i Philips indbygningsspots. Læs mere her._

2. Lys over spisebordet

En helt klassisk udfordring, når det kommer til belysning, er lampen over spisebordet. Her har du nemlig både brug for et klart lys, hvis du bruger det som arbejdsbord. Samtidig skal lyset også kunne ændres i styrke og gerne farvetemperatur, så spisebordet bliver et hyggeligt sted at sidde under en middag med vennerne.

Derfor kommer du rigtig langt ved at vælge en pendel i smukt design med en moderne pære, der giver dig flere muligheder for at indstille lyset nemt - så du kan dæmpe lyset og tilpasse farvetemperaturen fra kold til varm.

Pæren SceneSwitch fra Philips er en enkel løsning, der giver en ny dimension til din lampe. Du kan nemt ændre lyset i lampen fra funktionslys til stemningslys med et enkelt tryk på din eksisterende kontakt – uden at have en lysdæmper installeret.

© Philips

Med et enkelt tryk på din normale kontakt, kan du forvandle lampen over spisebordet fra hvidt og kraftigt lys til dæmpet, varmt lys. Ingen lysdæmper er nødvendig, fordi pæren SceneSwitch fra Philips har tre lysindstillinger, som du nemt skifter mellem blot ved at tænde og slukke på din eksisterende kontakt. Pæren giver dig derfor mulighed for at skifte fra funktionel belysning til dæmpet belysning med en hyggelig, varm glød. Læs mere her.

3. Lys til den gode søvn

Soveværelsets primære funktion er at være den perfekte ramme for vores søvn. Dér spiller belysning en afgørende rolle, for vores hjerner er styret af lys.

Vælg en pendel i loftet, der giver dig spredt lys i hele rummet samt lamper ved sengen, hvis du fx godt kan lide at læse, inden du falder i søvn.

Du kan med fordel indrette med lyskilder i soveværelset, som kan støtte din naturlige døgnrytme. Når det bliver aftenen og mørket sænker sig, frigiver hjernen melatonin, der gør os søvnige. Når solen igen står op, vågner hjernen ved dagslyset.

Især i vintermånederne her i Danmark har mange af os derfor svært ved at komme op om morgenen, fordi det stadig er mørkt, når vækkeuret ringer. Du kan hjælpe hjernen på vej ved at vælge pærer i dine lamper, der kan indstilles til at tænde langsomt om morgenen.

Det samme gælder om aftenen, hvor du ved at dæmpe belysningen automatisk kan give hjernen besked om, at nu er det ved at være sengetid.

Med de intelligente pærer fra Philips Hue, kan du nemt lave præcis de indstillinger af lyset i dine lamper, som passer til din døgnrytme. Du kan justere farvetemperatuen (Kelvin-graderne) fra kold til varm og dæmpe pærernes lysstyrke, så du får præcis det lys i rummet, du ønsker.

Pærerne kobles til dit Wi-Fi derhjemme og styres nemt via en app. Du kan også få trådløse kontakter til pærerne, så du kan ændre deres gemte indstillinger uden at skulle åbne app'en først - den trådløse kontakt følger med, hvis du køber et Hue Startsæt.

© Philips

Med Philips Hue White Ambience kan du indstille pærerne i dine lamper til automatisk at dæmpe lyset eller tænde og slukke på bestemte tidspunkter. Du kan også indstille farvetemperaturen præcist, som du ønsker. Læs mere her.