© Colourbox

Undskyld ... vi gjorde den onde bjørneklo moderne

BO BEDRE bærer faktisk en del af skylden for den skadelige bjørneklos udbredelse i Danmark. Nu er den kommet på en EU-liste over planter, der skal udryddes NU.

Vi bringer en beklagelse, men det skal dog siges, at mange af os, der i dag arbejder med boligstof, ikke kan klandres for dette.
I 70'erne blev kæmpe bjørnekloen et indretningshit. Boligreportager i Bo Bedre viste, at den høje skærmplante kunne tørres og bruges som en funky del af indretningen – gerne i hånddrejede gulvkrukker. Mange kan sikkert også huske dunhammeren, der led samme skæbne - tørring og opbevaring i hjemmelavet keramik. Rustikt og chique – dengang.
Blandt andet derfor begyndte mange haveejere at interessere sig for den kraftige bjørneklo fra Kaukasus, og så skete det: Den bredte sig med en voldsom kraft i den danske natur, og siden er den ikke veget tilbage for noget som helst. Planten er oven i købet giftig, og den figurerer nu på en liste over 'invasive planter', vækster, der er indført af mennesker og fortrænger andre naturligt forekommende planter.
I dag kan kommunen pålægge private haveejere at nedkæmpe bjørnekloen, men den er også kommet på en anden og endnu mere sort liste: EU's dødsliste.
TV2 Nyhederne kunne forleden fortælle, at EU er kommet med en såkaldt forordning, og det er ikke noget, man lige ignorerer. Naturstyrelsen har derfor gjort opmærksom på, at flere af de planter, vi har vænnet os til – og oven i købet har lært at elske – skal udraderes fra danske haver og landskaber, fordi de ødelægger den naturlige botanik.

Det gælder fx lupinen, som er smuk og klæder enhver dansk have, men som breder sig med ukrudtskraft og nægter andre planter leverum. Og vi skal også holde øje med den yndige hybenrose, der kvæler alt grønt i sin nærhed.
Naturstyrelsen kan dog ikke sige med sikkerhed endnu, præcis hvilke planter vi skal af med. Og det varer nok lidt, før vi ser danskere flå hybenbuske op langs danske strande ...