Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Fra trapperepos til hyggelig terrasse

Hvordan indretter Kristine sig, så der er plads til at nyde morgenkaffen i solen? Vores ekspert giver to gode bud her.

Kære Lone,

Vi bor i et etplans murstenshus fra 1956. Vi har en skøn morgen/formiddags sol ved vores indgangsparti, som vi gerne vil udnytte bedre.

I weekenden sidder vi på trappen eller henter to stole for at nyde solen og morgenkaffen. Vi vil rigtig gerne inddrage indgangspartiet og gøre det til et opholdssted med plads til to stole og evt. et lille bord. Se vedhæftet billeder.

Ser frem til at høre fra dig.

Med venlig hilsen
Kristine

Kære Kristine,

Vi to har skrevet lidt frem og tilbage, for at jeg kunne være sikker på at have forstået udfordringen rigtigt. I vil således gerne have plads at sidde på.

I har i dag et muret trapperepos med fire trin op fra jeres flisegang. Beklædning med gule fliser og et hvidmalet jerngelænder.

En ny konstruktion skal have samme længde for at respektere hhv. kælder trappen bagom og kældervinduet foran, og I skal også kunne komme forbi hele herligheden med både affaldscontainere og cykler. Der er i alt 2,9 meter fra facade til hæk.

Som udgangspunkt skal den murede konstruktion væltes, for at få den ønskede plads i morgensolen, og når den er væk er der egentlig to mulige scenarier. Enten anlægger I en ny trappe med et større repos, eller også anlægger I en mindre trappe for på den måde at udvide området med morgensol nede i niveau med haven. Spørgsmålet er så, om der er mest sol, fordi I kommer op fra niveau, eller der er sol nok nede i haveniveau.

Jeg har skitseret forslag på begge løsningsmodeller, så I kan vurdere, hvad I har mest lyst til.

I dag ankommer man til jeres hovedindgang via en lang, lige flisegang uden de store overraskelser. Flisegangen løber langs med husmuren og ender ved trappetrinnene. Jeg kunne godt tænke mig at få flisegangen gjort mindre stram og haven på ankomstsiden mere blød og grøn ved at få fliserne lidt væk fra facaden.

Forslaget med det store repos giver plads til en bænk placeret med ryggen til baghave og kældertrappe. Ved at rykke trappen ud fra huset får I endnu et hjørne at sidde i. Der er plads til stauder, bregner eller lignende langs muren samt to rækker fliser inden hækken kommer.

Det andet forslag med ophold nede i haveniveau giver en helt anden ankomst til huset. Hvad nu hvis det første man ser, er den nye, hyggelige opholdsterrasse omkranset af trappe og repos? Det ville være en helt anden måde at byde velkommen på.

Jeg vil gerne fortsat skærme af mod kældertrappen, så der ikke opstår uheld med den, og det kan trappegelænderet fint bruges til.

Flisegangen er også her trukket længere væk fra huset, så I får plads til at plante lavt og grønt på begge sider af fliserne, ligesom I har rig mulighed for at gøre området grønt og indbydende med tilplantede krukker.

Bedste hilsner
Lone

Eksisterende indgangsparti

© Lone Barslund - Eksisterende indgangsparti.

© Lone Barslund - Nyt indgangsparti med lille repos.

Indgangsparti med stort repos

© Lone Barslund - Indgangsparti med stort repos.

Håndplukket til dig