Lille have med god plads

Vi er taget på besøg i en have i Østjylland, der på trods af den tætte beliggenhed ved havet og en grund, der mest består af sand, er en fantastisk oase af blomster og grønt.

© Gert Skærlund Andersen
Stranden ligger ikke mange meter væk fra huset, der alligevel ligger godt beskyttet mod havgus og vind af de mange træer og buske.

© Gert Skærlund Andersen
Når vejret ikke arter sig, kan ejerne nyde haven fra den brede vindueskarm, der er omdannet til en hyggebriks. Ved at bruge en grøn hynde spejles det grønne fra haven, så der skabes en sammenhæng.

© Gert Skærlund Andersen
Bag huset står en lille spisegruppe bestående af endnu et Container-bord fra Moooi med et par Eames DSR-stole omkring. De kan sagtens tåle at stå ude, hvis man vælger modellen med lakerede ben, som ikke ruster.

© Gert Skærlund Andersen
De smukke vaser af keramiker Marianne Toft er pyntet med storkenæb, en hårdfør staude, der er god som bundplante.

© Gert Skærlund Andersen
Loggiaen giver sammen med den hævede terrasse et næsten western-agtigt indtryk. I baggrunden et legehus fra Helges Legehuse.

© Gert Skærlund Andersen
Husets loggia, der strakte sig i hele bygningens længde, er blevet udvidet med en terrasse, som er indrettet med udekøkken, siddepladser og sofa. Køkkenet med gasgrill 3 af typen Outstanding er fra OS Exclusive Gascook. Bordet Container Table fra Moooi er designet af Marcel Wanders. Det har en sokkel, der kan fyldes med vand, så det står solidt. Stolene er fra Alias, og sofaen Bubble Rock er fra Living Divani. Et paradisæbletræ, der er som skabt til den, giver farve til terrassen.

© Gert Skærlund Andersen
Hvad kan man plante på en sandet jord? ♣ Træer: Fyr, gran, birk, hasselnød,løn, paradisæbletræ, kirsebær, storfrugtet benved. ♣ Buske: Syren, sneboldbusk, sommerfuglebusk, solbærbusk, ribsbusk, uægte jasmin, kornel, dværgmispel, spirea, krysantemum, ♣ Dækplanter o.lign.: Potentilla, rød sporebaldrian, storkenæb, skovjordbær, stjerneklokke, hvid krybeklokke, høje havegræsser. ♣ Krydderurter: Lavendel, løvstikke, salvie, laurbær, oregano, rosmarin, timian, mynte.

Havens grønne rum suppleres fint af den store, delvist overdækkede terrasse. Ejerne ville have en hyggelig og frodig have med et strejf af Sydeuropa. Birketræet, der stod på grunden, er et godt valg til en sandet grund. I zinkbaljen er plantet en havehortensia.

© Gert Skærlund Andersen
At livet er fuldt af udfordringer, hvoraf nogle er mere selvvalgte end andre, ved de fleste. Og netop en sådan selvvalgt udfordring var der tale om, da en familie overtog et hus tæt ved havet med det mål at omdanne haven til et uderum, de kunne nyde året rundt. Grunden består nemlig stort set kun af sand, hvilket gennem tiden har givet både den ene og den anden haveejer problemer. - Haven var egentlig ganske godt opvokset, da vi i sin tid overtog den. Men vi ville have en lidt strammere plan for, hvordan den skulle være opbygget. Og så fandt vi hurtigt ud af, at vi havde brug for hjælp til, hvilke planter der egnede sig til den type jord, der er på grunden. Derfor kontaktede vi en havearkitekt, fortæller ejeren. Det blev startskuddet til en omlægning af både hus og have. Nye planter og buske blev sat i jorden, og i de dele af haven, hvor der er læ, blev oprettet hyggekroge: et lille bord med stole, en hængestol under halvtaget og ikke mindst loggiaen, som løber i hele husets længde, der blev udvidet med en bred terrasse. Det gav plads til et udekøkken med tilhørende spisebord og stole samt en udesofa.
- Vi drømte om, at vi kunne tilbringe mere tid ude, når vi indrettede os med køkken, spiseplads og ikke mindst den skønne sofa, forklarer ejeren. Hvad angår haven, anbefalede havearkitekten en række plantearter, der både kan modstå havgus og trives på den sandede jord. Resultet er blevet en helårshave, der tager sig ud, uden at den kræver det store vedligehold. - Det var vigtigt for os, at der ikke skulle være så meget at holde. Nu, hvor tingene har vokset sig større, kan vi se, at det var et godt valg at spørge en havearkitekt. Vi har prioriteret, at haven gerne må se velholdt ud, men ikke for meget. Den må gerne fremstå hyggelig, frodig og lidt sydlandsk i udtrykket, siger ejeren.
Et af de valg, der blev foretaget tidligt i anlægsprocessen, var, at der blev plantet vækster med både grønne og rødlige farver - fx løvtræer, gran og fyr kombineret med paradisæbletræer, storfrugtet benved og løn. Det er planter, der ikke kræver særlig meget pasning og samtidig har den effekt, at der i sommerhalvåret er et spændende farvespil i haven, mens den udenfor sæsonen fremstår grøn og frodig. - Vi har fået en have, der er hyggelig året rundt. Både når vi er mange, men også, når vi kun er os selv. Så selv om det har taget flere år at komme hertil, så har det været hele møjen værd, mener ejerne.