© iStock m.fl.

Iris - Monets skulpturelle yndlingsblomst

Iris'en er et af naturens mange kunstværker, og den fine, ranke blomst er blevet elsket af generationer af haveejere. Nyd de smukke fotos her og få et par tips til dyrkning.

Iris - en mangfoldighed af sorter og farver

Iris har en stolt og knejsende statur. Der findes mange sorter indenfor iris-familien, den mest kendte er den blå sibirisk iris, som er foreviget på mange kunstværker gennem tiden, blandt andet i Claude Monets fantastiske gengivelser af iris-bedene i hans Giverny-have.

Læs mere om Monets vidunderlige have i Giverny

Det brede spekter af iris-sorter gør, at der også er stor forskel på plejen og dyrkningsmetoder. Nogle sorter trives i fuld solskin og leret jord, mens andre nærmest skal vokse i vand.
Læs om de forskellige sorter på haveselskabet.dk.

Mageløs blomstring fra maj til juni

Iris blomstrer typisk fra slutningen af maj til midt i juni med duftende, fine blomster. "Blomsten er mørk eller lys blå med flotte aftegninger på de nedadbøjede kronblade. Selv når den om efteråret står med frøkapsler, er den meget dekorativ," står der på havenyt.dk.

Den gule iris, også kaldet sværdlilje, er vildtvoksende i Danmark. Denne kraftige staude har det bedst i meget fugtig jord, helst ved vandhuller og åer.
Den gule iris kan blive op til 125 cm. Den har et meget kraftigt rodsystem og breder sig villigt, hvilket kan være en udfordring i haven.