Havearkitektens minimalistiske have

Havearkitekten Tor Haddeland ville have en strømlinet have, og valgte derfor at fremhæve kontrasternes effektfulde virkning i stedet for overdådig beplantning.

© Kim Ahm

Der blev tegnet og tegnet og tegnet. Og idéudviklet, testet og afprøvet i ét væk. Havearkitekten Tor Haddeland har i sin og hustruens have dyrket én stil og gået hele vejen for at følge den. Der er ingen græsplæne og kun en meget enkel beplantning. Til gengæld er der en prototype af et spejlbassin, skæve vinkler, nye linjesæt, granitfliser, som ikke ligger andre steder i verden, og en skifervæg.

–Det var vigtigt for mig at skabe noget spændende og uforudsigeligt i linjer og former. Når havens formsprog ikke kan afkodes med et hurtigt øjekast, så stiger havens nydelsesværdi for mig, forklarer han.

Et af de bærende elementer i deres have er et trekantet spejlbassin. En prototype, der blev støbt i forhaven. – Vi manglede en model, som ikke skal tømmes hver vinter og stå tom, trist og fuld af blade. Så vi har konstrueret siderne sådan, at når vandet fryser til is, så løfter isen sig bare nærmest skulpturelt op af bassinet, så det ikke sprænges.

© Kim Ahm

Granitfliserne er unikaer. Ideen var at skabe fliser, som gav indtrykket af at være et plankegulv. Derfor er fliserne meget lange. De er specialfremstillet og produceret i Kina.

© Kim Ahm

Vinden skaber små krusninger i spejlbassinets vand. Siderne i bassinet er skrå, så hvis der skulle komme frost, behøver Tor Haddeland ikke at frygte for sit bassins helbred. Isen løfter sig blot 10-15 cm og bliver til en ekstra skulptur i haven.

© Kim Ahm

En del af baghaven er japansk inspireret med runde former, et bonzai-lignende fyrretræ, lyst stenmel revet i linjer og cirkler samt en træsti i ubehandlet lærketræ.

© Kim Ahm

Tor Haddeland, havearkitekt

© Kim Ahm

Baghavens udtryk er ganske anderledes end forhavens, da der her er leget med japansk inspiration. Træstien er i ubehandlet lærketræ, og Tor Haddeland river gruset for at forstærke linjernes effekt.

© Kim Ahm

Runde former og skæve linjer skabt af sten i forhaven.

© Kim Ahm

Ellipsen er en gennemgående form i Tor Haddelands have. Man ser den i granitbelægningen i forhaven, på parkeringspladsen og igen på baghavens terrasse. I baghaven er der arbejdet med to linjesæt for at skabe et spil. Det ene er træstiens lige linje, mens det andet er ellipsens akse.