Få inspiration fra 4 vidt forskellige haver

Havearkitekten er ekspert i at tilpasse haven til husets stil – så om du er til et landligt eller minimalistisk udtryk, kan du finde inspiration til din egen have her.

© Kjeld Slot
© Kjeld Slot
© Kjeld Slot

#1: Haven i det åbne land

Haven her er et arbejde, som Kjeld har udført for en familie i Østjylland i 2014.

Den er tænkt som et rustikt anlæg i både formgivning og plantevalg, og Kjeld har forsøgt at vælge nogle planter, som knytter sig til det nordiske landskabs sæsonbetonede vækstdynamik.

Haven er åben mod landskabet med både ager, skov, mose og eng. Familien ønskede at bevare den 360 grader brede udsigt til omgivelserne, og haven skygger således ikke herfor. Den åbne have spejler i stedet det åbne landskab, og glider organisk ind i omgivelserne.

© Kjeld Slot
© Kjeld Slot

#2: Funkishus og have

Dette have-eksempel viser tydeligt, hvordan Kjeld forholder sig til husets stil og struktur, og tilpasser haven hertil.

Således får husets grafiske stramme udtryk modspil fra havens kurvede og bløde linjer. Her fungerer terrassen ikke som en forskydning af naturen i forhold til huset, men derimod som et bindeled, som er blødt op med bede og træer.

Grunden skråner voldsomt og skaber en gryde. Skråningen er beklædt med græsser og sensommerblomstrende stauder.

© Kjeld Slot
© Kjeld Slot
© Kjeld Slot

#3: Landbrohave bygget på kvadratmeter

En stor landbohave i Midtjylland har en storslået udsigt over skovlandskabet fra den trelængede gård, som ligger på landskabets øverste bakketop. Kjeld har her brugt kvadratet som tematisk grundform, og brugt formen til at skabe varierede terrasseforløb.

Beplantningen er nedtonet til monokrome flader af lavendel, perlekurv, et orange vandspejl, rød salvie og blåtop for at forstyrre udsigten over landskabet så lidt som muligt.

© Kjeld Slot
© Kjeld Slot

#4: Stramt og formalistisk

Det helt flade stringente og minimalistiske firlængede byggeri i fjordlandskabet ved Harre Vig skærer sig ind i landskabets kurvede linjer.

Haven, som er placeret i midten af den firlængede bygning, er inspireret af 30'ernes modernistiske stramme formalistiske stregmalerier med vandspejl, grafiske belægninger og firkantede bede, som på den måde skaber kontrast til det bakkede og kurvede landskab omkring.

Havens udtryk blødes op af en overdådig beplantning og med tiden af selvsåede vækster.